Gescheurde kruisband (VKB letsel)

(Ook bekend als: VKB, revalidatie na voorste kruisband letsel)

Gescheurde kruisband

Een gescheurde voorste kruisband is een van de ernstigste blessures die (top)sporters kunnen krijgen. Deze blessure kan ervoor zorgen dat sporters niet meer (zonder risico's) kunnen sporten. Sporters hebben een VKB letsel meteen door. Dit komt voornamelijk doordat de knie snel heel dik wordt, men vaak een knak of knoep gevoel waarnemen en niet meer op de knie kan staan.


Wat houdt een gescheurde voorste kruisband letsel in?

Wel of niet opereren na een gescheurde kruisband?

Bij een acuut VKB letsel is het van belang om zo snel mogelijk zwelling te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Raadpleeg wel altijd een specialist (orthopedisch chirurg). Röntgenfoto’s zijn in eerste instantie noodzakelijk om een fractuur(breuk) uit te sluiten en een MRI en/of kijkoperatie is noodzakelijk om het letsel vast te stellen.

Afhankelijk van de uitkomst van dit onderzoek kiest de chirurg de best passende behandeling voor een verantwoord herstel om weer te kunnen sporten.

Een voorste kruisband reconstructie wordt aanbevolen bij jonge actieve sporters en/of bij patiënten die instabiliteitsklachten geven. Men kan ook gaan voor een conservatieve(niet-operatieve) behandeling. Door het trainen van uw secundaire stabilisatoren kunnen de instabiliteitsklachten opgeheven worden.

 


Wat is een gescheurde kruisband?

Een gescheurde kruisband komt meestal voor bij actieve/ intensieve sporters. Men kan zijn voorste- en/of achterste kruisband scheuren. De voorste kruisband (VKB) komt het vaakste voor en daarom gaan we in dit atrikel verder in op een 'gescheurde voorste kruisband'.

Een gescheurde VKB kan heel ernstig zijn en kan ervoor zorgen dat iemand niet zonder risico kan sporten. De VKB is een primaire stabilisator van de knie. Bovenbeen- en kuitspieren zijn secundaire stabilisatoren van het kniegewricht.

De meeste gescheurde kruisbanden komen voort wanneer men een plotselinge draaiende beweging maakt, waarbij het been vast op de grond staat. Er wordt meestal dan een ‘knak’ of ‘knoep’ gevoel waargenomen in de knie en de knie zwelt meestal binnen een paar uur. De pees ofwel het ligament scheurt voor een deel ‘partieel’  of kan ook volledig scheuren.

Een volledige gescheurde kruisband kan niet meer herstellen. Dit kan operatief gereconstrueerd worden. Een gedeeltelijke scheur kan wel genezen, maar vaak is het ligament te ver uitgerekt waardoor het gewricht instabiel wordt. De gescheurde voorste kruisband geeft hevige kniepijn en zorgt ervoor dat de knie instabiel word in bepaalde bewegingen. Dit gebeurt meestal wanneer men draait, zoals een plotselinge verandering van richting. De knie voelt vaak zwak aan en mensen zijn onzeker tijdens bewegen.

Bij een VKB letsel zijn er vaak meerdere structuren die aangedaan zijn. We zien vaak dat de kniebanden (mediale banden en/of banden aan de buitenzijde van de knie) en het kraakbeen en/of meniscus ook beschadigd zijn. Wanneer de knieklachten gepaard gaan met ‘slot’ verschijnselen is er waarschijnlijk ook een meniscus leasie.

Gescheurde-kruisband-VKB-letsel

Hoe ziet de operatie er uit?

Er zijn twee methoden van een voorste kruisband reconstructie beschikbaar. De ene methode maakt gebruik van het centrale deel van de patellapees(knieschijfpees) en de andere methode maakt gebruik van de hamstring pees van achter de knie. Beide methoden hebben voor-en nadelen, dus bespreek met uw chirurg wat zijn voorkeur is. In Nederland word bijna altijd gekozen voor de operatie vanuit de hamstring.

Herstel na een operatieve ingreep

Een voorste kruisbandoperatie is geen kleine ingreep en zal zeker in de eerste maand veel van u vragen. Na de operatie is het van belang dat u zo snel mogenlijk contact opneemt met uw fysiotherapeut. De therapeut helpt u in de eerste fase met lopen op krukken, verbeteren van mobiliteit en stelt voor de komende periode behandeldoelen op. U moet rekening houden met een traject van 9 maanden om tot volledig herstel te komen van uw voorste kruisbandoperatie. Deze 9 maanden zullen in een aantal fasen verdeelt worden:

FaseBelastingTijdsduur
fase 1 beperkt belaste ADL fase 0-2 weken
fase 2 belaste ADL fase 3-6 weken
fase 3 beperkte belaste sportfase 7-12 weken
fase 4 functionele /sportspecifieke oefenfase 13-20 weken
fase 5 sportspecifieke training 21 weken en verder

Hieronder een aantal belangrijke zaken nadat u geopereerd bent;

 • De pijn na een kruisband operatie valt betrekkelijk mee. Tegen pijn en zwelling krijgt u medicijnen.
 • De knie zal de eerste weken na de operatie dik en gevoelig zijn. Dit is een normale reactie van het lichaam op de operatie.
 • In de eerste weken oefent u onder begeleiding van de fysiotherapeut het strekken en buigen van de knie en zal de knie steeds wat meer belast mogen en kunnen worden. Het accent ligt op de strekfunctie van de knie.
 • Als dit onder controle is leert u lopen op twee krukken.
 • De eerste vier tot zes weken zult u met krukken lopen.
 • Daarna kunt u weer fietsen en autorijden.
 • Na zes weken is de nieuwe kruisband aan het bot vastgegroeid.
 • Na 6 weken kunt u weer licht lichamelijk werk doen. Na 10 – 12 weken mag weer zwaarder werk gedaan worden.
 • Een eventueel traject voor het hervatten van sport kan dan met de fysiotherapeut besproken worden. Een revalidatieschema voorkomt dat de knie te vroeg belast wordt.
 • Als de knie goed reageert en niet pijnlijk of gezwollen is, kunt u in het algemeen 12 tot 18 weken na de operatie klachtenvrij hardlopen.
 • Zes maanden na de operatie zit de nieuwe kruisband stevig op zijn plek en kan er begonnen worden met de sportspecifieke training.
 • Het duurt tussen de zes en negen maanden voordat u de knie weer volledig kunt belasten en bijvoorbeeld contactsporten (zoals voetbal) weer verantwoord zijn.

Bovengenoemd schema is slechts een algemene voorstelling van het hersteltraject. Iedere patiënt is anders en kan dus anders reageren op de operatie en het hersteltraject. Neem beslissingen daarom altijd in samenspraak met de fysiotherapeut en orthopedisch chirurg. Zij weten welke belasting van uw knie op welk moment verantwoord is.

(Top)sportrevalidatie bij fysiotherapie4all

Heeft u onlangs een gescheurde kruisband opgelopen en heeft u profesionele begeleiding nodig dan kunt u hiervoor terecht bij fysiotherapie4all. Omdat onze therapeuten veel ervaring hebben opgedaan in de topsport kunt u van ons ook Top begeleiding verwachten.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (13)

 • Gerard K

  26 oktober 2015 op 09:36 | #

  Beste Maikel,

  Mijn dochter (bijna 15 jaar) heeft recentelijk haar voorste kruisband helemaal afgescheurd met een basketbal wedstrijd. Gelukkig geen bijkomende schade aan de knie. Op de MRI is te zien dat zij nog niet (geheel) uitgegroeid is. Haar arts raadde dan ook aan te wachten met een VKB reconstructie totdat zij helemaal uitgegroeid is (hij gaf aan rond haar 18de).
  Mijn dochter wil heel graag door met basketbal op topniveau. Om dit te bereiken zijn eigenlijk de komende 2-3 jaar bepalend.
  Mijn vraag: Ik begreep dat o.a. de doorboring van de groeischijf bij de VKB reconstructie tot complicaties of een minder goed herstel zou kunnen leiden. Als dit het geval is zijn er dan technieken ('all inside'? ) waarbij de groeischijf niet doorboord wordt en die wel op jongere leeftijd (nog niet uitgegroeid) toegepast kunnen worden zonder een 'slechter resultaat'?

  Alvast bedankt.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   27 oktober 2015 op 14:49 | #

   Beste Gerard, vervelend zeg op deze leeftijd al een gescheurde kruisband. Het is er moeilijk om hier als fysiotherapeut een antwoord op te geven. Wij hebben zelf geen ervaring met de 'all inside techniek'. Zover wij weten gaan ze alleen opereren als de groeischijven gesloten zijn. Bespreek dit even met uw specialist of neem contact op met MC Slotervaart. Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

  • Maikel Korbmacher

   27 oktober 2015 op 14:49 | #

   Beste Gerard, vervelend zeg op deze leeftijd al een gescheurde kruisband. Het is er moeilijk om hier als fysiotherapeut een antwoord op te geven. Wij hebben zelf geen ervaring met de 'all inside techniek'. Zover wij weten gaan ze alleen opereren als de groeischijven gesloten zijn. Bespreek dit even met uw specialist of neem contact op met MC Slotervaart. Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Mandy

  27 mei 2015 op 15:59 | #

  Hallo,
  Mijn dochter (15jaar) is afgelopen oktober door haar knie gezakt tijdens het voetbal (ze is keepster). Huisarts en Fysio dachten in eerste instantie aan verrekte kniebanden. Nu een half jaar verder heeft de fysio en huisarts toch maar doorverwezen naar Orthopeed.
  Uit de MRI komt nu dat haar binnen meniscus is gescheurd en haar voorste kruisband is afgescheurd. Nu wil de orthopeed/chirurg opereren aan dr meniscus en in eerste instantie niet de voorste kruisband doen. Is dit een slimme oplossing, als je weet dat mijn dochter Topsport doet en graag prof wilt worden, maar vervolgens ook nog naar een Defensie opleiding wilt gaan!? Mocht de operatie aan dr meniscus niet helpen, dan zal ze weer op nieuw moeten revalideren.
  Ze heeft in het afgelopen jaar, nog wel goed kunnen sporten met een goeie kniebrace om, maar juist buiten het sporten gaat ze er zo nu en dan doorheen en is ze een paar dagen uitgeschakeld, vanwege het vocht in haar knie. Zodra dat weg is kan ze eigenlijk wel weer redelijk veel. Wat zou U doen, als specialist? D'r meniscus eerst, of beide tegelijk, om het revalidatie proces te verkorten?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   15 augustus 2015 op 10:09 | #

   Beste Mandy, sowieso zou ik op een jonge leeftijd altijd een nieuwe voorste kruisband laten plaatsen. Alleen uw orthopeed kan het beste bepalen of dit tegelijk kan of in de operaties. Ik hoop u voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet, Maikel Korbmacher.

   antwoord

 • aad reeuwijk

  24 november 2014 op 20:11 | #

  Hallo,
  Ik heb mijn voorste kruisband vorig jaar afgescheurd.
  Ik wil de spieren rondom de knie sterker maken.
  Kan dat thuis met gewichten?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   16 december 2014 op 18:08 | #

   Beste Aad, ik zou dit wel onder begeleiding doen door een specialist. Het kan wel thuis met oefeningen maar is niet aan te raden. Succes mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • jan

  20 november 2014 op 23:56 | #

  Hallo, ik heb geen vkb meer en kan redelijk goed sporten zonder vanwege de uitstekende stabiliteit zonder de vkb. Ik ga niet door mijn knie heen.
  Alleen ik kan niet meer hurken door dan opkomende pijn of wanneer ik op me knieën zit met me billen naar me hakken. ik voel dan pijn aan de binnenkant van de knie en in mijn knieholte. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?
  gr. jan

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   16 december 2014 op 18:05 | #

   Beste Jan, waarschijnlijk heb je last van de kruisband die stuk is in je knie, deze kan inklemmen in je knie. Ook kan het zijn dat je last hebt van de binnenmeniscus. Mijn advies is ga hiermee nog eens naar een fysiotherapeut of een specialist (orthopeed) om een duidelijke diagnose te stellen. Succes... mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • twan teunissen

  08 oktober 2014 op 18:37 | #

  Hallo. Ik heb onlangs een MRI gehad en nu blijkt dat ik me kruisband heb ingescheurt...ik kon dit herstellen door een operatie maar doe dit niet omdat ik het in me andere knie wel heb laten doen maar te veel tijd kost. Maar zonder operatie kon het niet genezen zeiden ze. Maar volgens jullie wel. Kan ik wel nog voetballen of is dat te gevaarlijk?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   18 oktober 2014 op 19:33 | #

   Beste Twan, vervelend zeg dat je alweer je kruisband hebt gescheurd. Ik denk dat je het niet helemaal goed begrepen hebt. Als een kruisband compleet afgescheurd is kan deze niet meer genezen. Je kan zonder kruisband voetballen, maar dit is afhankelijk van de instabiliteit van de knie en de spieren rond het kniegewricht. Ik hoop dat ik je zo een beetje verder heb kunnen helpen. Succes!

   antwoord

 • henri bijnen

  01 september 2014 op 09:22 | #

  Hallo, Ik begrijp dus dat een opgerekte/beschadigde/licht gescheurde voorste kruisband wel kan genezen? Klopt dit? Volgens mijn orthopeed(na MRI onderzoek) zou ik met kniebandage nog volop kunnen lopen. Of moet ik eerst een lange loopvrije periode inlassen met spierversterkende oefeningen? Hoe lang zou dit volgens U moeten zijn? En kan de blessure dan helemaal genezen? Kan de knie met kinetape ondersteund worden en hoe doe leg ik dat aan?

  Alvast bedankt Henri

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   05 september 2014 op 12:26 | #

   Beste Henri, een verrekte voorste kruisband kan in principe prima genezen alleen hangt het wel af van de stabiliteit van de knie. Als de voorste kruisband te ver is opgerekt kan dit invloed hebben op de stabiliteit van het gewricht. Het beste is om je knie goed op te trainen met spierversterkende oefeningen om vervolgens naar je doel toe te werken. Succes!

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal