Fibromyalgie & Triggerpointtherapie

(Ook bekend als: FM, Chronische reuma, Weke delen reuma, Fibrositis)

Fybromyalgie en triggerpointtherapie

Fibromyalgie (FM) veroorzaakt een vervelende chronische pijn in de spieren en bindweefsels. Veel mensen hebben niet door dat ze last hebben van deze aandoening. Dit komt voornamelijk doordat er een onderzoek voor nodig is (bloedprikken of RX scan). Naast de pijn hebben mensen vaak ook last veel stijfheid in de spieren.

Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie (FM)  is een biochemische aandoening die wijdverspreide chronische pijn veroorzaakt. Deze aandoening komt meer voor bij vrouwen en voornamelijk tussen het 20ste en 60ste levensjaar. De pijnklachten bevinden zich in de spieren en het bindweefsel en uiten zich in spierstijfheid en algemene spierpijn. Bijkomend kan men last hebben van spanningshoofdpijn, vermoeidheidsklachten, hoofdpijn, slaapstoornissen, concentratie- en geheugenstoornissen, depressie, nekklachten, etc.


Hoe wordt het gediagnostiseerd?

De diagnose kan worden gesteld door een reumatoloog. Dit is een complex proces aangezien geen enkele objectieve test (zoals een bloedonderzoek of RX scan) de aandoening kan vaststellen. Vaak worden andere aandoeningen met behulp van testen uitgesloten voordat fibromyalgie met behulp van criteria wordt geclassificeerd. Deze criteria (ACR) zijn:

 • Chronische pijn en/of stijfheid, op ≥3 plekken in het lichaam (zowel links als rechts en zowel boven als onder de taille), ≥ 3 maanden aanwezig.
 • De aanwezigheid van ≥11 ‘Tenderpoints’ van de 18 mogelijke pijnpunten

Wat zijn Tenderpoints?

Personen met fibromyalgie hebben een laag groeihormoon gehalte. Dit heeft een negatief effect op het zelf-herstellen van het lichaam. Ook heeft dit verlaagde groeihormoon gehalte een groot effect op het bindweefsel. Doordat er bij weke delen reuma een slechte aan- en afvoer van vloeistoffen door het bindweefsel plaats vindt, wordt deze stijf en gespannen. Dit resulteert in een gespannen toestand van spieren en omringende organen. Deze gebieden met een verminderde circulatie m.a.g. een opstapeling van afvalstoffen en verhoogde samentrekking, worden ‘Tenderpoints’ genoemd. Deze constante gespannen toestand heeft een domino effect op de slaap en veroorzaakt pijn en uitputting.

Triggerpoints vs Tenderpoints

(NeuroMusculaire) Triggerpoints (NMTrP’s) zijn microverkrampingen in spieren die we kunnen waarnemen als kleine pijnlijke verhardingen. Triggerpoints zijn een veel voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam. Triggerpoints kunnen ontstaan door het verkeerd gebruiken van onze spieren, maar ook bij ‘gewoon’ gebruik van een lichaam wat slecht in balans is. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn op een andere plek dan waar de triggerpoint zich bevindt.

De term ‘Triggerpoint’ wordt vaak verwisselt met de term ‘Tenderpoint’, deze zijn echter verschillend en kunnen met de onderstaande kennis van elkaar worden gescheiden: 

Triggerpoints

Tenderpoints

Pijn bij stevige druk

Hevige pijn bij lichte aanraking van het punt

Kunnen lokale en gerefereerde pijn veroorzaken

Geven alleen lokaal pijnklachten

Kunnen zich op verschillende plekken in de spieren bevinden

Kunnen zich op 18 specifieke symmetrische plekken bevinden


Triggerpointtherapie

Het is niet zo dat triggerpointtherapie kan worden toegepast op de Tenderpoints. Personen met FM hebben echter vaak last van zowel triggerpoints als tenderpoints. De triggerpoints kunnen tenderpoints veroorzaken of in stand houden. Hierdoor kan triggerpointtherapie een duidelijk positief effect hebben op de (myofasciale)pijn en (chronische)fibromyalgie.

Dr. David Simons (deskundige op het gebied van Myofasciale pijn) stelt:

"Het wordt steeds duidelijker dat vrijwel alle fibromyalgie patiënten myofasciale triggerpoints hebben en dat deze een belangrijke bijdrage leveren aan hun algehele pijnprobleem. Sommige patiënten krijgen de diagnose 'fibromyalgie', terwijl ze in feite slechts lijden aan veel gemakkelijker te behandelen meervoudige triggerpoints".

Ervaringen in de praktijk

Fysiotherapie4all behandelt veel mensen met fibromyalgie. Middels triggerpointtherapie ofwel dry needling therapie gaan we triggerpoints deactiveren. Soms met verbluffende resultaten. Afhankelijk van de oorzaak, ernst en duur van de klachten, kan deze therapie uitkomst bieden voor mensen met (chronische)fibromyalgie.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (7)

 • Esmeralda Luijcks

  15 januari 2016 op 14:49 | #

  Mijn vraag is: kan dry needling zo pijnlijk zijn dat het niet als behandeling gebruikt kan worden?
  Groet Esmeralda

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   17 januari 2016 op 13:06 | #

   Beste Esmeralda, het kan zijn dat mensen met fibromyalgie 'hypersensitief' zijn. Hierdoor kan de dry needling behandeling erg pijnlijk zijn en kan soms deze therapie dus niet toegepast worden. Als we je ergens mee kunnen helpen horen we het graag. Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Doortje

  22 april 2015 op 10:12 | #

  Ik merk dat ik na dit stuk gelezen te hebben erg in verwarring gekomen ben. Een jaar of vijf geleden de diagnise fibromialgie/CVS gekregen en ik dacht dus ook dat dry needling de oplossing zou zijn voor mij. Echter toen ik bij een threapeut kwam die dry needling doet gaf ze per onmiddellijk aan dat dit bij mensen met fibromyalgie eigenlijk net geen goede resultaten boekt. Omdat de gehele spieren aangespannen zijn er dus geen speciefieke triggerpoints zijn... Hier lees ik dus exact het tegenovergestelde...

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   15 augustus 2015 op 10:25 | #

   Beste Doortje, er bestaat voor fybomyalgie geen enkele objectieve test. De medische wereld weet ook nog steeds niet precies wat het is. Daarom krijgen sommige mensen vaak erg snel de diagnose 'fybromyalgie' terwijl bij sommige mensen triggerpoints de oorzaak zijn. Wij in de praktijk hebben regelmatig goede resultaten gehad met dry needling therapie bij fybromyalgie. Lees de reactie van Conny Janssen op deze site! Succes, mvg Maikel Korbmacher.

   antwoord

 • Ria Zoeten

  30 november 2014 op 20:31 | #

  Goedendag, ik heb al 25 jaar fibromyalgie, maar de laatste tijd zijn de klachten toegenomen. Ik heb in april van dit jaar een knieprothese gekregen, maar het herstel verloopt niet erg soepel! Ik kreeg als advies om mijn knie door te laten bewegen onder narcose, maar mijn gevoel zei toen niet doen! Onvoldoende informatie, en geen ervaring met fibromyalgie patienten. Mijn vraag: hebben jullie adviezen om hier mee om te gaan? Ik loop erg vast in mijn revalidatie proces, en weet niet meer wat te doen. Alle meningen staan loodrecht tegen over elkaar namelijk. BVD, met vr, groet, Ria Zoeten

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   16 december 2014 op 18:26 | #

   Beste Rita, het is erg lastig om met alleen deze informatie antwoord te geven op u vraag. Om u goed te kunnen helpen moeten we een goed beeld krijgen middels anamnese en onderzoek. U kunt het beste langs komen bij ons in de praktijk. Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Conny Janssen

  19 april 2014 op 22:02 | #

  Ongeveer anderhalf jaar geleden ben ik bij Fysiotherapie4all binnen gekomen met veel klachten door Fybromyalgie. Veel doktoren en ziekenhuizen bezocht en altijd hetzelfde te horen "Je zult ermee moeten leren leven" Vaak braisen om omdat mijn polsen zo zeer deden, elke dag hoofd en nek pijn. Na een aantal dry needling behandelingen pijn vrij !! Ik heb mijn braisen al anderhalf jaar niet meer gebruikt, en de hoofdpijn en nekpijn zeker flink verminderd daarom ga om de zoveel weken één keer terug voor één dry needling behandeling zodat ik er weer een paar weken zonder hoofdpijn tegen kan. Na jaren van medicijnen slikken voel ik mij weer super !! Dit is de enige behandeling die mij ontzettend heeft geholpen!! Ik wil dan ook iedereen met fybromyalgie aanraden dit zeker te proberen !!

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal