Soorten enkelklachten

soorten enkelklachtenMen kan met verschillende enkelklachten te maken krijgen. De een kan kortdurende gevolgen hebben waar de andere blessure juist een lange hersteltijd heeft. Daarnaast kan de oorzaak van de enkelklacht duidelijk zijn, zoals een verzwikking van de enkel, maar ook zijn er blessures die geen duidelijke oorzaak hebben. Hierbij ervaart men echter wel degelijk klachten. De verklaring hiervoor kunt u in dit artikel lezen.

Aspecifiek of specifiek 
Bij enkelklachten die een duidelijke oorzaak hebben, zoals een verzwikking of verstuiking, is het duidelijk hoe de klacht is ontstaan en wat de pijnklachten veroorzaakt. Er zijn echter ook vaak enkelklachten die langzaamaan ontstaan zijn en waarvan men de oorzaak niet kent. Ook zijn er bij deze klachten niet altijd afwijkingen aan structuren zichtbaar op beeldvormend materiaal, zoals een röntgenfoto of een MRI-scan. Dit soort klachten noemt men aspecifieke klachten. De tegenhanger van dit type klachten zijn de specifieke klachten. Hierbij is de oorzaak dus wel duidelijk en eventueel ook zichtbaar op beeldvormend materiaal.
Wat is de verklaring voor het feit dat sommige enkelklachten geen duidelijke of geen zichtbare oorzaak hebben? Dit kan verschillende redenen hebben. Men kan bijvoorbeeld pijnklachten in de enkel ervaren die afkomstig zijn van een nabijgelegen structuur. Zo kunnen bijvoorbeeld spieren die spierknopen (triggerpoints) bevatten een ‘geprojecteerde pijn’ (‘referred pain’) geven in een andere regio dan waar de spier ligt. Een voorbeeld hiervan is een spier die aan de zijkant van het onderbeen ligt. Triggerpoints in deze spier kunnen pijn aan de zijkant van de enkel geven. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld ook knieproblemen leiden tot pijn in de enkel, terwijl er in de enkel dus geen sprake is van letsel.
Men denkt soms dat aspecifieke enkelklachten ‘tussen de oren’ zit, maar dit is dus vaak niet het geval.

Acuut of chronisch
Een enkelblessure kan binnen enkele weken genezen zijn, maar ook kunnen klachten aan de enkel langer aanhouden. Men kan enkelklachten onderscheiden in acute en chronische klachten. Wanneer de klachten korter dan zes weken duren, is er sprake van acute klachten. Indien ze langer dan drie maanden duren, is er sprake van chronische enkelklachten. De term ‘chronisch’ kan de indruk wekken dat deze klachten nooit meer over gaan. Dit is in dit geval niet juist. Ook van chronische enkelklachten kan men vaak goed herstellen. Een voorbeeld hiervan is iemand die vier maanden geleden zijn/haar enkel heeft verzwikt en nu nog steeds wat restklachten heeft in de vorm van milde pijn en een instabiel gevoel in de enkel. De fysiotherapeut kan nagaan wat de oorzaak van dit vertraagde herstel is. Dit kan bijvoorbeeld een verminderde stabiliteit van de spieren rondom de enkel zijn, maar ook triggerpoints in spieren in het onderbeen kunnen hier de oorzaak van zijn. Wanneer deze oorzaak weggenomen wordt, kunnen daarmee ook de klachten verdwijnen.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal