Altijd direct een afspraak
Contracten met alle verzekeraars
Ook in de avonden en weekenden

Schouderklachten

schouderklachten

Heb jij last van schouderklachten? Kun jij de schouder moeilijk bewegen door pijnklachten? Schouderpijn is zeer vervelend waardoor jij in sommige gevallen beperkt wordt in het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. Schouderpijn kan verschillende oorzaken hebben, immers er zijn veel verschillende soorten schouderklachten. Een van de meest voorkomende oorzaken van schouderklachten zijn triggerpoints. Benieuwd hoe jouw schouderpijn ontstaat? Bekijk de video hieronder.

Download gratis stappenplan met tips & oefeningen om van je schouderklachten af te komen...


De meest voorkomende schouderklachten en hoe deze te behandelen zijn

 

De anatomie van de schouder

De schouder bestaat uit drie verschillende gewrichten: het gewricht tussen het sleutelbeen en het schouderdak (AC-gewricht), het gewricht tussen de ribbenkast en het schouderblad (scapulothoracaal gewricht) en het gewricht tussen de bovenarm en het schouderblad (glenohumeraal gewricht). Bij dit laatste gewricht beweegt de kop van de bovenarm in de kom van het schouderblad en worden deze omgeven door kapsel, banden en spieren. Bij de schouder kunnen verschillende klachten optreden. Hieronder kun je meer lezen over de soorten schouderklachten, de oorzaken, de symptomen en de behandeling.


Soorten schouderklachten

De verschillende soorten schouderklachten (schouderblessures)

Er zijn verschillende soorten schouderklachten. Zo kan men aspecifieke van specifieke klachten onderscheiden en zijn er acute en chronische klachten aan de schouder. De tijd dat een klacht aanwezig is, bepaalt of het een acute of chronische klacht is. Is de klacht in de schouder korter dan zes weken aanwezig? Dan is er sprake van een acute schouderklacht. Wanneer het langer dan drie maanden aanwezig is, is het een chronische klacht. Echter, ook chronische klachten zijn door middel van fysiotherapie vaak goed te verhelpen.


Aspecifieke en specifieke schouderklachten

Of een klacht aspecifiek of specifiek is, is afhankelijk van of er sprake is van een duidelijke oorzaak. Wanneer de oorzaak duidelijk is, spreekt men van specifieke klachten aan de schouder. Wanneer de oorzaak niet duidelijk is en ook niet zichtbaar is op een röntgenfoto of MRI-scan is er sprake van een aspecifieke klacht. Men ervaart klachten, maar er zijn geen afwijkingen aan structuren waarneembaar. Ook dit type klacht kan een lichamelijke oorzaak hebben. Hieronder worden verschillende aandoeningen weergeven die schouderpijn geven

Slijmbeursontsteking van de schouder

Slijmbeursontsteking van de schouder

Net als andere gewrichten in het lichaam bevat de schouder een slijmbeurs (bursa). De slijmbeurs is een zakje gevuld met geleiachtige vloeistof. Dit zakje dient als stoostkussentje en moet ervoor zorgen dat het gewricht wrijvingsloos kan bewegen. De slijmbeurs bevindt zich in de schouder tussen de schouderkop en het schouderdak. De slijmbeurs kan ontsteken, met als gevolg dat dit pijn veroorzaak in de schouder. De slijmbeurs zal bij een ontsteking opzwellen, waardoor het lastig wordt om de schouder of bovenrug te bewegen.


Schouder impingement

Schouderimpingement

Een schouderimpingement is een inklemming van de pees in de schouder. Tussen de schouderkop en het schouderdak bevinden zich verschillende structuren die bij overbelasting in omvang toenemen en waardoor zij tijdens bepaalde bewegingen ingeklemd kunnen worden. Bij een impingement wordt onderscheid gemaakt maakt tussen een primair impingement en een secundair impingement. Een primair impingement kenmerkt zich doordat de oorzaak in het schoudergewricht zelf zit. Bij een secundaire inklemming kenmerkt zich door een probleem ‘buiten’ de schouder zoals een verminderde beweeglijkheid van het schouderblad.


Schouder uit de kom

Schouderluxatie

Bij een schouder luxatie wordt ook wel gesproken over een schouder die 'uit de kom' is Een schouderluxatie kenmerkt zich door het scheuren van het bindweefsel rondom het schoudergewricht. Dit heeft als gevolg dat de bovenarmbot uit de kom wordt verplaatst. Het ontwrichten van de schouder kan via de voorzijde of via de achterzijde. De blessure komt veel voor bij sporten zoals rugby, basketbal, voetbal, skiën en snowboarden.


Schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit is een veel voorkomende blessure en kenmerkt zich door slap/zwak bindweefsel (ligamenten en gewrichtkapsel) rondom het schoudergewericht. Door de slappe/zwakke bindweefsel is er een vermindering in de stevigheid van het schoudergewricht. Het gevolg hiervan is overmatige bewegelijkheid. De stabiliteit en stevigheid van de schouder worden bepaald door het gewrichtkapsel, de omliggende banden en de rotator cuff spieren. Dit zijn spieren die over het schoudergewricht lopen.


Frozen shoulder

Frozen shoulder

Een frozen shoulder betekent letterlijk een bevroren schouder. Dit houdt natuurlijk niet in dat je een bevroren schouder hebt, maar deze blessure kenmerkt zich door de bewegingsbeperkingen van de schouder. Bij een frozen shoulder zal het kapsel van de schouder gaan ontsteken waardoor plooien van het kapsel verkleven. Hoe meer plooien er in het kapsel verkleven hoe forser de bewegingsbeperkingen. Er zijn twee soorten, namelijk een primaire en secundaire frozen shoulder. Bij de primaire is er geen duidelijk oorzaak voor het ontstaan van de aandoening en bij een secundaire frozen shoulder is er wel een duidelijk oorzaak te vinden. Bij een frozen shoulder ervaar je vaak een doffe pijn in de schouder.


Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van schouderklachten

Wat is de anatomie van de schouder? Wat zijn de meest voorkomende blessures bij schouderklachten? Wat is de meest voorkomende oorzaak voor pijn in de schouder? In de onderstaande video beantwoordt Maikel Kormbacher, (sport)fysiotherapeut, deze vragen. Hierbij legt Maikel de op de meest voorkomende oorzaak, namelijk: triggerpoints in de spieren rondom de schouder. Naast het feit dat triggerpoints in schouderspieren, schouderklachten geven kunnen zij ook uitstralende pijn naar de arm en nek geven. Hierdoor kunnen arm- en nekklachten ontstaan.


De oorzaken van verschillende schouderklachten

Een klacht aan de schouder kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken van schouderklachten zijn triggerpoints in de schouder. Naast triggerpoints zijn er veel verschillende aandoeningen die schouderklachten veroorzaken. Hieronder wordt per aandoening aangegeven wat de oorzaken zijn van deze klacht. Ontdek hier ook hoe triggerpoints schouderklachten veroorzaken

Oorzaken schouderklachten

Oorzaken slijmbeursontsteking van de schouder

Een slijmbeursontsteking van de schouder ontstaat in de meeste gevallen door het herhaalde of langdurig uitvoeren van bepaalde handelingen van de schouder. Denk hierbij aan handelingen als tillen, liggen, duwen en trekken of bij het uitvoeren van sporten als tennis & softbal. Door de overbelasting ontsteekt de bursa (zakje gevuld met vloeistof) en zal er pijn in de schouder optreden. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontsteken van de schouder, zoals slechte houding, botachtige afwijkingen, inadequate warming up, slechte techniek, slechte training, onvolledig herstel van een eerder blessure in de schouder en een spierdisbalans.

De oorzaken van een schouderimpingement

De oorzaak van een inklemming van de schouder komt meestal door een rotator cuff tendinopathie of een slijmbeursontsteking van de schouder. Deze blessures worden veroorzaakt door herhaalde of langdurige activiteiten die de rotator cuff pezen en slijmbeurs zwaar belasten. Denk hierbij aan activiteiten waar je duwt, trekt, tilt of in sommige gevallen ligt (op een hard oppervlak). Daarnaast kan een inklemming ook ontstaan op een acute manier. Vaak is dit dan door een val op de arm, schouder of elleboog.

Oorzaken schouderluxatie

De schouder kan uit de kom raken op het moment dat jij een beweging maakt waarbij het bovenarmbot geforceerd uit de kom wordt geduwd. Bijvoorbeeld bij een val op een uitgestrekte arm. Daarnaast is de kans het grootst, dat de schouder uit de kom gaat, op het moment dat jij een beweging maakt waarbij de arm zijwaarts naar boven gaat en/of waarbij de handpalm excessief naar boven/buiten draait. De kan wordt nog vergroot door deze bewegingen uit te voeren in combinatie met kracht op het schoudergewricht.

De oorzaken van schouderinstabiliteit

De oorzaak voor instabiliteit van de schouder wordt vaak veroorzaak door een duidelijk pijnlijk incident dat ervoor gezorgd heeft dat de schouder gedeeltelijk of volledig uit de kom heeft getrokken. In de meeste gevallen is dit net als bij een schouderluxatie een combinatie van het zijwaarts naar boven bewegen van de arm of het naar buiten draaien van de handpalm.

De oorzaken van een frozen shoulder

Zoals hierboven al is beschreven zijn er twee soorten van de frozen shoulder, namelijk de primaire en secundaire frozen shoulder. Bij de primaire frozen shoulder is de specifieke oorzaak niet bekend. Hierbij ontstaat de aandoening op een langzame manier. De pijn ontstaat spontaan en wordt langzaam erger. BIj een secundaire frozen shoulder zijn er duidelijke aanwijsbare oorzaken voor het ontstaan van de klachten. Zo kunnen verschillen aandoeningen, zoals diabetes, schildklierproblematiek en artritis of een trauma aan de schouder een oorzaak zijn voor het ontstaan van de blessure. Wat wij opmerken is dat, ongeacht de vorm, er voor het ontstaan van de blessure een inactiviteit van de schouder is geweest. Het is dus belangrijk dat je bewust bent dat je in bepaalde omstandigheden een groter risico loopt.


Symptomen Schouderklachten

De symptomen van schouderklachten

Iedere schouderklacht heeft haar eigen symptomen, immers niet elke klacht is hetzelfde. Hieronder wordt per klacht aangegeven aan welke symptomen de aandoening te herkennen is.

Symptomen bij een slijmbeursontsteking van de schouder

Er zijn twee verschillende soorten slijmbeursontsteking van de schouder, namelijk een slijmbeursontsteking die ontstaan zijn door een bacterie. Een slijmbeursontsteking ontstaat door overbelasting. Bij een bacteriële infectie ervaart men veel pijn, ontstaat er een zwelling, roodheid en kan de ontstoken schouder warmer aanvoelen dan de andere schouder. Bij een overbelasting zijn er soortgelijke symptomen, alleen ontstaat er dan geen roodheid. Bij de overbelasting is er ook pijn in de schouder aanwezig. Deze pijn kan hierbij uitstralen naar de nek, elleboog en de pols of hand. Door het heffen van de arm zal de pijn toenemen.

Symptomen bij een schouderimpingement

Een schouderimpingement is te herkennen aan de pijn in het schoudergewricht. De pijn bevindt zich vaan bovenop de schouder of aan de voor-, achter- of zijkant. Deze pijn wordt vooral ervaren op het moment dat je kracht moet zetten met de arm en op het moment dat je de schouder draait. Zo kan het heffen van de arm veel pijn doen. In sommige gevallen ervaart men kracht verlies in de arm en kan het liggen op de schouder pijn veroorzaken.

Symptomen bij slijtage van de schouder

De ernst van de slijtage bepaald de mate waarin schouderklachten aanwezig zijn. Bij een lichte slijtage is dan ook sprake van minder klachten. Bij een ergere slijtage ontstaat er pijn in de schouder en wordt de schouder stijver. Het kan zijn dat de pijn in de schouder uitstraalt naar andere gebieden in het lichaam, zoals de arm en de nek. De stijfheid van de schouder neemt toe op het moment dat je de schouder een tijdje niet hebt bewogen. Op het moment dat de slijtage te erg is en je te veel pijnklachten ervaart kun je ervoor kiezen om de schouder te vervangen en een schouderprothese te plaatsen.

De symptomen bij een schouderfractuur

Op het moment dat je je schouder breekt ervaar je direct veel pijn rondom de schouder. Deze pijn verergert zicht op het moment dat de schouder wordt belast of op het moment dat men op de schouder ligt (vaak is dit niet mogelijk in verband met de pijn). Op het moment van breken kan er een zwelling of bloeduitstorting ontstaan bij de schouder.

De symptomen van schouderluxatie

Er ontstaat veel en hevige pijn in de schouder op het moment dat de schouder uit de komt raakt. Bij een luxatie van de schouder is het niet meer mogelijk om de schouder te bewegen en kan de ontwrichting zichtbaar zijn met het blote oog. Om de arm zo stil mogelijk te houden kun je de arm tegen het lichaam aan houden, bewegen van de arm kan namelijk pijn veroorzaken. Wanneer de schouder geregeld uit de kom raakt kan het zijn dat de banden, kapsel en de spieren dusdanig zijn opgerekt dat de pijn bij een ontwrichting minder hevig is.

De symptomen van een frozen shoulder

De bewegelijkheid van de schouder neemt af bij een frozen shoulder. Het beloop van de frozen shoulder is in drie fasen in te delen. In de eerste fase (ook wel bevriezingsfasen genoemd) neemt de pijn in de schouder toe en de bewegelijkheid neemt af. In de tweede fase neemt de bewegingsbeperking toe en zal de pijn minder worden. In de derde fase (ook wel ontdooiingsfase genoemd) neemt de bewegelijkheid langzaam toe en zal de pijn verdwijnen.


Een professionele behandeling van schouderklachten

De oorzaak van de klacht bepaalt mede wat de behandeling wordt. Het is in de meeste gevallen belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren, provocerende bewegingen aanvankelijk te vermijden, mobiliteit, kracht en stabiliteit te vergroten en aandacht te besteden aan een optimale lichaamshouding. Ontdek hieronder hoe de bovengenoemde klachten effectie verholpen kunnen worden, middels verschillende behandeltechnieken.

Behandeling schouderklachten

 

De behandeling bij een slijmbeursontsteking van de schouder

Een slijmbeursontsteking heeft verschillende oorzaken en dus ook verschillende behandelingen. Bij een slijmbeursontsteking veroorzaakt door een bacterie kun je het beste contact opnemen met de huisarts. De huisarts zal in deze gevallen verdere behandelingen bepalen. Op het moment dat de slijmbeursontsteking van de schouder optreedt door overbelasting, is het belangrijk dat je de druk op de slijmbeurs verminderd. Vermijd dus het tillen en bewegingen van de schouder waarbij veel kracht nodig is. Voordat de slijmbeurs effectief behandelt kan worden, moet eerst de oorzaak van de overbelasting achterhaalt worden. Is dit bijvoorbeeld ontstaan door de trainingsintensiteit, langdurig heffen van de arm of een val op de schouder? Naast het nemen van rust kan de fysiotherapeut het schoudergewricht mobiliseren om zo extra ruimte tussen de schouderkop en het schouderdak te creëren, wat je schouderklachten doet afnemen. Daarnaast kan de fysiotherapeut de schouderspieren ontspannen, andere spieren versterken met oefentherapie en houdingsadviezen geven om je schouderklachten te verhelpen.

Behandeling bij een schouderimpingement

Op het moment dat een schouderimpingement zich voordoet moeten de structuren tussen de schouderkop en het schouderdak zo min mogelijk in klemmen. Dit houdt in dat men de arm niet boven de 90 graden moet heffen en zo min mogelijk de schouder naar binnen moet draaien. Verder is het belangrijk dat de oorzaak van een schouder impingement wordt achterhaalt. Dit, omdat er meerdere oozaken mogelijk zijn (verkeerd tillen, verkeerde houding). De fysiotherapeut kan de schouderklachten verminderen door op meerdere manieren de ruimte in de schouder te vergroten, door houdingsoefeningen op te geven en door houdingsadvies te geven. Daarnaast kan de fysiotherapeut middels Dry needling therapie en taping de spieren ontspannen en kan deze oefeningen adviseren om de bewegelijkheid van de schouder zo groot mogelijk te houden.

Behandeling bij slijtage van de schouder

De behandeling van slijtage is afhankelijk van de ernst van de slijtage. Bij een lichte slijtage kan door middel van oefeningen en adviezen de pijn zo veel als mogelijk verminder worden en de functie van de schouder behouden worden. Bij ernstige slijtage kan de keuze gemaakt worden om een schouderprothese te nemen. Er zijn verschillende schouderprothese, zoals: totale schouderprothese, de hemi schouderprothese, de resurfacing schouderprothese, de delta prothese en de stemless prothese. De soort prothese is afhankelijk van de mate en de locatie van de slijtage. Na het plaatsen van de prothese zal door middel van oefeningen de functie van de schouder weer volledig terugkomen.

Behandeling bij een gebroken schouder

De fysiotherapeutische behandeling bij een gebroken schouder is afhankelijk van de breuk van de schouder of van de botstukken die nog in de juiste positie liggen om aan elkaar te groeien. In sommige gevallen moet er een operatie plaatsvinden om de nodige botstukken in de correcte positie te zetten. Om dit te verstevigen zal er tijdens de operatie fixatiemateriaal worden geplaatst in de schouder.

Behandeling bij een schouderluxatie

Bij een dislocatie van de schouder moet de bovenarm op een professionele wijze terug in de kom geplaatst worden. Na het terug plaatsen van de bovenarm moeten de schouderstructuren relatieve rust krijgen om te herstellen. In de eerste dagen krijg je een sling aangemeten. Daarna kan je onder begeleiding van de fysiotherapeut mobiliserende en stabiliserende oefeningen uitvoeren om zo de volledige functie van de schouder terug te krijgen en om nieuwe schouderklachten te voorkomen. Om een luxatie te voorkomen is het belangrijk om de stabiliteit van het schoudergewricht te optimaliseren

Behandeling bij een frozen shoulder

Door middel van fysiotherapie, mobiliserende- en rekoefeningen kun je de schouder zo mobiel mogelijk houden wanneer je last hebt van een frozen shoulder. Naast deze behandelingen kan het ontspannen van de spieren prettig zijn. Middels dry needling therpaie kunnen de spieren ontspannen. Daarnaast geeft een fysiotherapeut advies over de belasting en belastbaarheid van de schouder. De hersteltijd van een frozen shoulder kan variëren van één tot drie jaar.

Zo snel mogelijk van je schouderklachten af

Wil je ook van de pijn in je schouder af? Onze specialisten hebben professionele behandeltechnieken. Kom langs op een van onze zeven locaties. Neem contact op met een van onze vestigingen voor een intakegesprek.


Verschillende spieren die schouderklachten kunnen veroorzaken

De deltoideus spier & schouderpijn

De m. subscapularis & schouderpijn

Wil je het complet artikel over deze aandoening lezen op PDF? Download het dan hier via het 'icoon PDF'.

artikel schouderklachten

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal