Schouderklachten

schouderklachten

Ervaar jij pijn in je schouder? Kun jij de schouder moeilijk bewegen door pijnklachten? Schouderpijn is zeer vervelend waardoor jij in sommige gevallen beperkt wordt in het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. Schouderpijn kan verschillende oorzaken hebben, immers er zijn veel verschillende soorten schouderklachten. Een van de meest voorkomende oorzaken van schouderklachten zijn triggerpoints. Benieuwd hoe jouw schouderpijn ontstaat? Bekijk de video hieronder.

Wat is de anatomie van de schouder? Wat zijn de meest voorkomende blessures bij schouderklachten? Wat is de meest voorkomende oorzaak voor pijn in de schouder?

In de onderstaande video beantwoordt Maikel Kormbacher, (sport)fysiotherapeut, deze vragen. Hierbij ligt legt Maikel de op de meest voorkomende oorzaak, namelijk: triggerpoints in de spieren rondom de schouder. Naast het feit dat triggerpoints in schouderspieren, schouderklachten geven kunnen zij ook uitstralende pijn naar de arm en nek geven. Waardoor arm- en nekklachten ontstaan.


De anatomie van de schouder

De schouder bestaat uit drie verschillende gewrichten: het gewricht tussen het sleutelbeen en het schouderdak (AC-gewricht), het gewricht tussen de ribbenkast en het schouderblad (scapulothoracaal gewricht) en het gewricht tussen de bovenarm en het schouderblad (glenohumeraal gewricht). Bij dit laatste gewricht beweegt de kop van de bovenarm in de kom van het schouderblad en worden deze omgeven door kapsel, banden en spieren. Bij de schouder kunnen verschillende klachten optreden. Hieronder kunt u meer lezen over de soorten schouderklachten, de oorzaken, de symptomen en de behandeling.


Soorten schouderklachten

De verschillende soorten schouderklachten (schouderblessures)

Er zijn verschillende soorten schouderklachten. Zo kan men aspecifieke van specifieke klachten onderscheiden en zijn er acute en chronische klachten aan de schouder. De tijd dat een klacht aanwezig is, bepaalt of het een acute of chronische klacht is. Is de klacht in de schouder korter dan zes weken aanwezig? Dan is er sprake van een acute schouderklacht. Wanneer het langer dan drie maanden aanwezig is, is het een chronische klacht. Echter, ook chronische klachten zijn door middel van fysiotherapie vaak goed te verhelpen.

Of een klacht aspecifiek of specifiek is, is afhankelijk van of er sprake is van een duidelijke oorzaak. Wanneer de oorzaak duidelijk is, spreekt men van specifieke klachten aan de schouder. Wanneer de oorzaak niet duidelijk is en ook niet zichtbaar is op een röntgenfoto of MRI-scan is er sprake van een aspecifieke klacht. Men ervaart klachten, maar er zijn geen afwijkingen aan structuren waarneembaar. Ook dit type klacht kan een lichamelijke oorzaak hebben. Hieronder worden verschillende aandoeningen weergeven die schouderpijn geven


Slijmbeursontsteking van de schouder

Slijmbeursontsteking van de schouder

Net als andere gewrichten in het lichaam bevat de schouder een slijmbeurs (bursa). De slijmbeurs is een zakje gevuld met geleiachtige vloeistof. Dit zakje dient als stoostkussentje en moet ervoor zorgen dat het gewricht wrijvingsloos kan bewegen. De slijmbeurs bevindt zich in de schouder tussen de schouderkop en het schouderdak. De slijmbeurs kan ontsteken, met als gevolg dat dit pijn veroorzaak in de schouder. De slijmbeurs zal bij een ontsteking opzwellen, waardoor het lastig wordtom de schouder of bovenrug te bewegen.


Schouder impingement

Schouderimpingement

Een schouderimpingement is een inklemming van de pees in de schouder. Tussen de schouderkop en het schouderdak bevinden zich verschillende structuren die bij overbelasting in omvang toenemen en waardoor zij tijdens bepaalde bewegingen ingeklemd kunnen worden. Bij een impingement wordt onderscheid gemaakt maakt tussen een primair impingement en een secundair impingement. Een primair impingement kenmerkt zich doordat de oorzaak in het schoudergewricht zelf zit. Bij een secundaire inklemming kenmerkt zich door een probleem ‘buiten’ de schouder zoals een verminderde beweeglijkheid van het schouderblad.


Schouder uit de kom

Schouderluxatie

Bij een schouder luxatie wordt ook wel gesproken over een schouder die 'uit de kom' is Een schouderluxatie kenmerkt zich door het scheuren van het bindweefsel rondom het schoudergewricht. Dit heeft als gevolg dat de bovenarmbot uit de kom wordt verplaatst. Het ontwrichten van de schouder kan via de voorzijde of via de achterzijde. De blessure komt veel voor bij sporten zoals rugby, basketbal, voetbal, skiën en snowboarden.


Schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit is een veel voorkomende blessure en kenmerkt zich door slap/zwak bindweefsel (ligamenten en gewrichtkapsel) rondom het schoudergewericht. Door de slappe/zwakke bindweefsel is er een vermindering in de stevigheid van het schoudergewricht. Het gevolg hiervan is overmatige bewegelijkheid. De stabiliteit en stevigheid van de schouder worden bepaald door het gewrichtkapsel, de omliggende banden en de rotator cuff spieren. Dit zijn spieren die over het schoudergewricht lopen.


Frozen shoulder

Frozen shoulder

Een Frozen Shoulder betekent letterlijk een bevroren schouder. Dit houdt natuurlijk niet in dat je een bevroren schouder hebt, maar deze blessure kenmerkt zich door de bewegingbeperkingen van de schouder. Bij een frozen shoulder zal het kapsel van de schouder gaan ontsteken waardoor plooien van het kapsel verkleven. Hoe meer plooien er in het kapsel verkleven hoe forser de bewegingsbeperkingen. Er zijn twee soorten, namelijk een primaire en secundaire frozen shoulder. Bij de primaire is er geen duidelijk oorzaak voor het ontstaan van de aandoening en bij een secundaire frozen shoulder is er wel een duidelijk oorzaak te vinden. Bij een frozen shoulder ervaar jij vaak een doffe pijn in de schouder.


Oorzaken schouderklachten

Een klacht aan de schouder kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken van schouderklachten zijn triggerpoints in de schouder. Naast triggerpoints zijn er veel verschillende aandoeningen die schouderklachten veroorzaken. Hieronder wordt per aandoening aangegeven wat de oorzaken zijn van deze klacht.

Oorzaken schouderklachten

Oorzaken slijmbeursontsteking van de schouder

Een slijmbeursontsteking van de schouder ontstaat in de meeste gevallen door het herhaalde of langdurig uitvoeren van bepaalde handelingen van de schouder. Denk hierbj aan handelingen als tillen, liggen, duwen en trekken of bij het uitvoeren van sporten als tennis & softbal. Door de overbelasting ontsteekt de bursa (zakje gevuld met vloeistof) en zal er pijn in de schouder optreden. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontsteken van de schouder, zoals slechte houding, botachtige afwijkingen, inadequate warmining up, slechte techniek, slechte training, onvolledig herstel van een eerder blessure in de schouder en een spierdisbalance.

Oorzaken schouderimpingement

De oorzaak van een inklemming van de schouder komt meestal door een rotator cuff tendinopathie of een slijmbeursontsteking van de schouder. Deze blessures worden veroorzaakt door herhaalde of langdurige activiteiten die de rotator cuff pezen en slijmbeurs zwaar belasten. Denk hierbij aan activiteiten waar u duwt, trekt, tilt of in sommige gevallen ligt (op een hard oppervlak). Daarnaast kan een inklemming ook ontstaan op een acute manier. Vaak is dit dan door een val op de arm, schouder of elleboog.

Oorzaken schouderluxatie

De schouder kan uit de kom raken op het moment dat jij een beweging maakt waarbij het bovenarmbot geforceerd uit de kom wordt geduwd. Bijvoorbeeld bij een val op een uitgestrekte arm. Daarnaast is de kans het grootst, dat de schouder uit de kom gaat, op het moment dat jij een beweging maakt waarbij de arm zijwaarts naar boven gaat en/of waarbij de handpalm excessief naar boven/buiten draait. De kan wordt nog vergroot door deze bewegingen uit te voeren in combinatie met kracht op het schoudergewricht.

Oorzaken schouderinstabiliteit

De oorzaak voor instabiliteit van de schouder wordt vaak veroorzaak door een duidelijk pijnlijk incident dat ervoor gezorgt heeft dat de schouder gedeeltelijk of volledig heeft gedislokeerd. In de meeste gevallen is dit net als bij een schouderluxatie een combinatie van het zijwaarts naar boven bewegen van de arm of het naar buiten draaien van de handpalm.

Oorzaken frozen shoulder

Zoals hierboven al is beschreven zijn er twee soorten van de frozen shoulder, namelijk de primaire en secundaire frozen shoulder. Bij de primaire frozen shoulder is de specifieke oorzaak niet bekend. Hierbij ontstaat de aandoening op een langezame manier. De pijn ontstaat spontaan en wordt langzaam erger. BIj een secundaire frozen shoulder zijn er duidelijke aanwijsbare oorzaken voor het ontstaan van de klachten. Zo kunnen verschillen aandoeningen, zoals diabetes, schildklierproblematiek en artritis of een trauma aan de schouder een oorzaak zijn voor het ontstaan van de blessure. Wat wij opmerken is dat, ongeacht de vorm, er voor het ontstaan van de blessure een inactiviteit van de schouder is geweest. Het is dus belangrijk dat u bewust bent dat u in bepaalde omstandigheden een groter risico loopt.


Symptomen schouderklachten

Iedere klacht kent zijn eigen specifieke symptomen. Veel voorkomende symptomen bij schouderklachten zijn:

  • pijn in of rondom de schouder
  • ‘geprojecteerde pijn’ in nek, arm of hand
  • pijn die erger wordt bij het liggen op de schouder
  • niet kunnen heffen van de arm
  • verminderde kracht in de arm
  • instabiel/onzeker gevoel in de schouder
  • ‘kraken’ van de schouder
  • verminderde mobiliteit en kracht van de arm
  • Lees meer over 'symptomen bij schouderpijn'

Behandeling schouderklachten

De oorzaak van de klacht bepaalt mede wat de behandeling wordt. In het artikel ‘Behandeling schouderklachten’ kunt u van enkele klachten lezen wat de (fysiotherapeutische) behandeling is. Het is in de meeste gevallen belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren, provocerende bewegingen aanvankelijk te vermijden, mobiliteit, kracht en stabiliteit te vergroten en aandacht te besteden aan een optimale lichaamshouding.

Wil je het complet artikel over deze aandoening lezen op PDF? Download het dan hier via het 'icoon PDF'.

artikel schouderklachten

Onze vestigingen

 

Contactgegevens

U kunt ook direct contact met ons opnemen.
0412-404035 of 076-5657133.
Of per mail: administratie@fysiotherapie4all.nl


Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Tel: 0412-404035

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Tel: 076-5657133

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Tel: 076-5657133


Fysiotherapie Heesch

Locatie: Huisartsenpraktijk Hiemstra

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch

Tel: 0412-404035

Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Tel: 0412-404035

Fysiotherapie Uden

Locatie: Basic-Fit Uden

Industrielaan 12

5405 AB Uden

Tel: 0412-404035


Fysiotherapie Uden

Locatie: Locatie Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Tel: 0412-404035