Ontdek de oplossing voor jouw Schouderklachten!

Zoek je een oplossing voor jouw schouderklachten? In het onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die je kunt hebben over pijn in de schouder. Ook bespreken we de belangrijke oorzaken, symptomen en de behandelmethoden om van je schouderklachten af te komen. In het gratis webinar helpen we je met praktische tips en gaan we dieper in op de materie. We willen je graag helpen om pijnvrij te worden! Bekijk het artikel of het gratis webinar.

Bekijk webinar

De juiste behandeling bij verschillende soorten schouderklachten

Kun jij de schouder moeilijk bewegen door pijnklachten? Schouderpijn is zeer vervelend waardoor jij in sommige gevallen beperkt wordt in het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten.

Schouderpijn kan verschillende oorzaken hebben, immers er zijn veel verschillende soorten schouderklachten. Een van de meest voorkomende oorzaken van pijnklachten in de schouder zijn triggerpoints. Benieuwd hoe jouw schouderpijn ontstaat?

Soorten schouderklachten

Er zijn veel verschillende soorten klachten in de schouder, zoals een frozen shoulder, slijmbeursontsteking van de schouder, of slijtage van de schouder. Bij schouderpijn wordt er een onderscheid gemaakt tussen acute, chronische, aspecifieke en specifieke schouderklachten.

Wat is het verschil tussen acute en chronisch?

Wanneer men nog maar kortdurend (minder dan zes weken) klachten heeft aan de schouder spreekt men van acute schouderklachten.

Voorbeelden van acute klachten zijn, een acute slijmbeursontsteking van de schouder, een recente luxatie (ontwrichting) van de schouder of een inklemming van een schouderpees door een recente val op de schouder.

Wanneer men al langer dan drie maanden klachten ervaart aan de schouder gaat men uit van een chronische schouderklacht. Vanwege de term ‘chronisch’ kan men het idee krijgen dat deze klacht blijvend is en therapie geen zin meer heeft. Dit is echter niet het geval. Ook chronische klachten zijn met verschillende fysiotherapeutische technieken vaak goed te behandelen.

Zo kunnen bijvoorbeeld mobilisatietechnieken de beweeglijkheid van langdurig vastzittende gewrichten verbeteren en kan dry needling langdurig aanwezige spierknopen in spieren ‘ontladen’ en zo de spierspanning verlagen. Er zijn talloze mogelijkheden!

Slijtage van de schouder, een langdurige instabiliteit van de schouder en een frozen shoulder zijn voorbeelden van klachten die chronisch kunnen zijn.

Wat is het verschil tussen a-specifieke & specifieke schouderklachten?

Soms is de oorzaak van de schouderklacht niet duidelijk. De klachten zijn dan op een bepaald moment ontstaan waar geen duidelijk oorzakelijk moment aan vooraf ging. Ook is bij beeldvormend onderzoek, zoals echografie, röntgenfoto of MRI-scan, niets afwijkends te zien. Men spreekt in dit geval van aspecifieke klachten. Hierbij is het niet duidelijk wat de oorzaak van de klacht is en ook zijn er geen ‘afwijkingen’ zichtbaar.

Een voorbeeld van een aspecifieke klacht is pijn die veroorzaakt wordt door spierknopen in schouder- en of nekspieren. Deze kunnen lokaal, maar ook ‘geprojecteerde’ pijn geven. Zo kan bijvoorbeeld een verharde en gespannen nekspier ook pijn in de schouder veroorzaken. Een aspecifieke klacht hoeft dus niet altijd een psychosociale oorzaak te hebben.

In de gevallen waarbij de oorzaak wel duidelijk en/of zichtbaar is, zoals slijtage van het schoudergewricht, spreekt men van specifieke schouderklachten. Andere specifieke klachten van de schouder zijn: een schouderluxatie, een slijmbeursontsteking van de schouder of een schouderfractuur.

De verschillende soorten schouderklachten (schouderblessures)

Bicepspees ontsteking (tendinitis)

Een bicepspees ontsteking (tendinitis) is een veel voorkomende aandoening die goed te behandelen is middels fysiotherapie. De bicepspees loopt door een ‘groeve’ van de schouderkop, bij een bicepspees ontsteking komt deze meer klem te zitten. Hierdoor kan hij niet meer geleiden door de ‘groeve’.Belangrijk bij deze aandoening is dat je niet te lang ‘aanmoddert’ maar snel een specialist inschakelt. Een bicepspees ontsteking kan een chronisch probleem worden. Daarom is snelle diagnostiek van essentieel belang. Lees hieronder meer informatie over deze aandoening. Lees meer over peesontstekingen.

Biceps(pees) scheur

Heb jij last van een biceps(pees) scheur? In dit artikel lees je mee informatie over deze aandoening.

Frozen shoulder

Bij een frozen shoulder word je beperkt in het bewegen en ervaar je een doffe pijn in de schouder. Het uitvoeren van dagelijkse activiteiten wordt door deze blessure beperkt. In veel gevallen duurt herstelproces lang, maar zullen de pijn- en bewegingsklachten volledig verdwijnen. Maar als fysiotherapeut hebben we zeker wel invloed op het herstel bij een frozen shoulder. Bekijk even onderstaande video en lees het artikel waarin we uitleggen hoe belangrijk het is dat je de schouder laat behandelen. Bekijk ons gratis webinar!

Peesontsteking schouder

Een peesontsteking schouder is een veel voorkomende blessure. Deze blessure komt met name veel voor wanneer de schouder overbelast wordt. Wanneer je een peesontsteking hebt merk je dat vrijwel direct, omdat deze aandoening erg pijnlijk is. Je hebt pijn in je schouder zelf en je kunt je schouder direct minder goed bewegen.

Schouder uit de kom

Op het moment dat jouw schouder uit de kom ‘schiet’ ervaar jij vaak zeer veel pijn waardoor jou activiteit niet verder kan worden afgemaakt. Deze pijn kan uitstralen naar de hand of tintelingen geven in de hand. na het terug zetten van de schouder is het belangrijk dat je een revalidatietraject ondergaat. Dit, omdat de schouder pijnlijk en zwak is na het trauma. Het is dus belangrijk dat jij niet meteen zware activiteiten gaat uitvoeren. in veel gevallen kan dit ook niet in verband met de pijn die hierbij wordt veroorzaakt. Door fysiotherapie en voldoende rust kan jou schouder binnen weken tot maanden volledig herstellen.

Schouderartrose

Bij schouderartrose is er sprake van slijtage van de schouder. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ouderdom is een veel voorkomende oorzaak. Bij schouderartrose neemt de bewegelijkheid van de schouder af en wordt hij ook stijver.

Schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit is een veel voorkomende blessure, vooral bij sporten, zoals zwemmen, tennis en honkbal. Jij merkt bijna altijd direct dat je schouder minder stabiel is. Dit, omdat de schouder gewoon simpelweg anders voelt. Daarnaast kan het zijn dat jij merkt dat de schouder bij sommige activiteiten pijn doet en (gedeeltelijk) ‘uit de kom’ schiet. De fysiotherapeut kan jou goed helpen om de schouder stabieler en krachtiger te maken, om zo de pijnklachten te verhelpen.

(Ook bekend als; Anterieure instabiliteit, Posterieure instabiliteit, Inferieure instabiliteit, Multi-directionele instabiliteit, subluxatie van het schoudergewricht, dislocatie van het schoudergewricht)

Slijmbeursontsteking schouder

Slijmbeurs ontsteking in de schouder

Wanneer men last heeft van een slijmbeursontsteking schouder, wordt er vaak pijn aan de top, voorkant, achterkant en buitenkant van de schouder ervaren. De pijn kan zich verergeren, waardoor men niet kan werk en/of niet sporten. Het is belangrijk om de schouder rust te geven, zodat de klachten zich niet verergeren.

Over het algemeen herstelt men met adequate fysiotherapie zeer goed en is men binnen een paar weken terug op (activiteiten) niveau. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat klachten niet chronisch worden. 

SLAP laesie

De SLAP laesie is een schouderblessure waarbij er sprake is van een scheuring in de aanhechting van de bicepspees aan de bovenzijde van de kom van de schouder. Tijdens het ontstaan van de aandoening ervaar jij scherpe pijn in de schouder en in sommige gevallen is het heffen van de schouder niet mogelijk.

Triggerpoints en schouderklachten

Triggerpointtherapie bij schouderklachten

De schouder is een van de meest problematische gewrichten van ons lichaam. Veel mensen hebben al jaren last van schouderklachten. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Meestal heeft u pijn in rust of wanneer u uw arm intensief gebruikt. Met name in algemeen dagelijkse bezigheden is dit erg lastig. Bijvoorbeeld bij het aan- en uitkleden, plotselinge bewegingen, iets uit uw zakken halen of bij het kammen van uw haar.

Triggerpoints als oorzaak van schouderklachten

Heb jij last van schouderklachten? In dit artikel lees je meer informatie over triggerpoints als oorzaak van schouderklachten.

Oorzaken, symptomen en behandeling van schouderklachten

De verschillende oorzaken

Een klacht aan de schouder kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken van pijnklachten in de schouder zijn triggerpoints in de schouder. Naast triggerpoints zijn er veel verschillende aandoeningen die schouderpijn veroorzaken. Hieronder wordt per aandoening aangegeven wat de oorzaken zijn van deze klacht. Ontdek hier ook hoe triggerpoints schouderklachten veroorzaken

Symptomen bij schouderklachten

Iedere schouderklacht heeft haar eigen symptomen, immers niet elke klacht is hetzelfde. Hieronder wordt per klacht aangegeven aan welke symptomen de aandoening te herkennen is.

Een professionele behandeling van schouderklachten

De oorzaak van de klacht bepaalt mede wat de behandeling wordt. Het is in de meeste gevallen belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren, provocerende bewegingen aanvankelijk te vermijden, mobiliteit, kracht en stabiliteit te vergroten en aandacht te besteden aan een optimale lichaamshouding. Ontdek hieronder hoe de bovengenoemde klachten effectief verholpen kunnen worden, middels verschillende behandeltechnieken. Ontdek alles over dry needling therapie. Lees hier een onderzoek over schouderpijn.

Bicepspees ontsteking (tendinitis)

Wat zijn de oorzaken?

In veel gevallen is een acute of herhaaldelijke overbelasting op de pees de oorzaak van de tendinitis. Een acute overbelasting kan een val of een stoot op de schouder zijn. Een herhaaldelijke overbelasting kan het veelvuldig heffen van de arm of het herhaaldelijk buigen van de elleboog zijn. Vooral wanneer dit gepaard gaat met het tillen van een zwaarder gewicht. Daarnaast zijn er andere factoren die de kans op een biceps ontsteking vergroten, zoals eerder letsel aan de biceps, een slechte houding van romp en schouder, verminderde schouderstabiliteit etc. In de sport ziet men deze blessure voornamelijk bij werpsporters. De biceps zorgt namelijk voor het afremmen van de arm bij de werpbeweging en wordt bij deze sporten dus veel en vaak belast.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Door de ontsteking treedt er lokale zwelling van de pees op. Hierdoor past deze niet meer optimaal in de groeve aan de voorzijde van de schouder waardoor er bij beweging van de pees extra pijn optreedt. De biceps ontsteking gaat vaak gepaard met een felle, stekende pijn aan de voorzijde en bovenzijde van de schouder. Deze pijn kan uitstralen naar de bovenarm. Ook kan de schouder lokaal warm aanvoelen en is de pees drukpijnlijk. De pijn bij de schouder kan zowel in rust als bij inspanning opspelen. Vooral het voorwaarts heffen van de arm, het buigen van de elleboog of het opendraaien van de hand kunnen provocerend zijn. Vooral wanneer deze bewegingen gepaard gaan met intensief kracht zetten. Bijvoorbeeld bij het tillen van een zware doos.

Wat is de behandeling?

Het belangrijkste is RUST (bewegen, maar niet belasten). De biceps tendinitis is een ‘self-limiting’ aandoening. Dat wil zeggen dat de klacht in de meeste gevallen ook herstelt zonder behandeling. Echter, wanneer er sprake is van verkeerd omgaan met de klacht of met andere belemmerende factoren voor herstel, kan fysiotherapie uitkomst bieden.

Bekijk in detail

Biceps(pees) scheur

Wat zijn de oorzaken van een biceps scheur?

Deze blessure ontstaat meestal door een plotse of zeer krachtige samentrekking van de bicepsspier. Dit kan gebeuren wanneer men de elleboog krachtig wil buigen tegen weerstand, bij bijvoorbeeld zwaar tillen(voornamelijk boven het hoofd tillen) of bicepscurls. Soms kan een biceps scheur ontstaan door een gradueel trauma, zoals herhaalde of langdurige activiteiten die de bicepspees veel belasten. Dit kan de bicepspees verzwakken, waardoor deze gevoeliger wordt voor een complete scheur. Bicepspees scheuren komen relatief veel voor bij gewichtheffen of sporten die veel kracht vragen van de armen en biceps.

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met een ruptuur van de bicepspees voelen typisch een plotselinge pijn optreden aan de voorkant van de elleboog, schouder of bovenarm. Dit is meestal geassocieerd met een plots knappend of scheurend gevoel. Symptomen kunnen snel optreden, zoals een pijn die voornamelijk het piekt gedurende de nacht of ’s morgens vroeg. Soms voelt de persoon echter weinig tot geen pijn.
Na het oplopen van de ruptuur is er meestal een vervorming van de voorarm zichtbaar, wanneer de aangedane arm met de gezonde arm wordt vergeleken. Dit wordt vooral goed zichtbaar wanneer er samentrekking van de spier wordt gevraagd. Er is dan een bosje van bicepsspier zichtbaar in het onderste gedeelte van de bovenarm.

Stijfheid, zwelling en blauwe plekken kunnen ook aanwezig zijn en kunnen de volgende ochtend en de komende dagen meer prominent worden. Zwakte van de elleboog of de schouder is een ook een veel voorkomend kenmerk, dat voornamelijk opvalt wanneer men de elleboog wilt buigen tegen weerstand of probeert te tillen.

Bij ernstige gevallen, kan de persoon scherpe pijn ervaringen tijdens activiteiten. Soms kunnen personen zwelling waarnemen aan de voorkant van de elleboog of spierzwakte ervaren terwijl ze een voorwerp proberen op te tillen.

Hoe wordt een biceps(pees) scheur behandeld?

Personen met een distale bicepspees ruptuur worden meestal geopereerd. Dit is met name afhankelijk van de locatie (distaal of proximaal) en of dat het een gedeeltelijkte scheur (partieel ruptuur) of een complete scheur (ruptuur).

Bekijk in detail

Frozen shoulder

Oorzaken van een frozen shoulder

De specifieke oorzaak van een frozen shoulder (waarom het kapsel verkleefd) is nog niet vast gesteld. Echter weten we wel meer over het ontstaan van deze schouderblessure. Zoals al eerder benoemd zijn er twee soorten: de primaire en de secundaire frozen shoulder. Een primaire is een langzaam progressieve aandoening welke geen duidelijke oorzaak kent. De klachten ontstaan spontaan en worden langzaam erger.

De secundaire kent wel duidelijk aanwijsbare oorzaken voor het ontstaan van de klachten. Een (soms klein) trauma aan de schouder, een operatie aan de schouder of het gebied rondom de schouder en verschillende aandoeningen (diabetes, schildklierproblematiek, artritis) kunnen aanleiding zijn tot het ontstaan van de ‘bevroren schouder’. Daarnaast kan het voorkomen dat triggerpoints de oorzaak zijn voor een frozen shoulder. Vaak zien we, ongeacht welke vorm er ontstaat dat er hieraan voorafgaand een periode van inactiviteit van de schouder is geweest. Vandaar dat het ook erg raadzaam is om bedacht te zijn op het krijgen van deze blessure. Ondanks dat de oorzaak onbekend is, loont het de moeite om er bewust van te zijn dat u in bepaalde omstandigheden een groter risico loopt op het ontwikkelen van deze aandoening.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een frozen shoulder wordt vaak gekenmerkt door een doffe schouderpijn en daarbij beperkingen in het bewegen. Vaak heeft men moeite met bepaalde ADL-activiteiten zoals het kammen van de haren en het aantrekken van shirts, truien enz. Ook slapen op de aangedane schouder geeft pijnklachten. Het beloop van deze aandoening is vaak erg langzaam. Er zijn 3 fases te herkennen in het beloop.

Hoe ziet het behandeltraject van een frozen shoulder eruit

Er is heel wat geschreven over de behandeling van deze schouderblessure. Het herstelproces is middels fysiotherapie niet te versnellen met de huidige technieken die we nu kennen. Echter kan fysiotherapie wel erg nuttig zijn, maar dit is ook weer per persoon zeer verschillend. Zo heeft de ene persoon heel veel baat bij bepaalde vormen van fysiotherapie gedurende het hele proces en hebben anderen dat alleen in een bepaalde fase. Weer anderen hebben er geen baat bij of vinden het niet nodig. Dit is dus erg verschillend per persoon. Om u te helpen in de keuze of u fysiotherapie nodig denkt te hebben wanneer u een ‘bevroren schouder’ heeft zullen enkele mogelijkheden worden aangekaart die wij bij fysiotherapie4all aan kunnen bieden. Deze therapie kan vooral veel betekenen op het gebied van de pijn en het ontspannen van spieren rondom de schouder. Daarnaast kan de fysiotherapeut een coach voor u zijn die u stimuleert om u oefeningen te blijven doen en samen met u probeert de pijn te controleren en het proces in de gaten te houden. Richting het einde en in de laatste fase kan de fysiotherapeut nog helpen om de optimale bewegingsuitslag weer terug te krijgen en de schouder optimaal te laten functioneren.

Bekijk in detail

Peesontsteking schouder

Wat zijn de oorzaken?

Vaak is overbelasting de oorzaak. Met name het herhaaldelijk overbelasten van de spier en pees leidt vaak tot een tendinitis. Men kan de pees op verschillende manieren overbelasten. Het kan vrij acuut gebeuren na een weekendje schilderen of na een val op de schouder, maar ook kan de overbelasting al maanden sluimerend aanwezig zijn voordat de klachten echt op de voorgrond treden. Dit ziet men bijvoorbeeld wel eens bij een slechte werkhouding achter de pc. Ook schouderinstabiliteit en spierzwakte van de schouderspieren kunnen deze blessure veroorzaken. Een verminderde beweeglijkheid in bovenrug en/of nek kunnen ook leiden tot een tendinitis van de supraspinatuspees.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bij een ontsteking van de supraspinatuspees merkt men vooral stekende pijn in de schouder bij het heffen van de arm of bij bewegingen boven uw macht (denk aan ramen zemen of een plafond witten). Ook bij bewegingen waarbij de schouder naar binnen draait (zoals uw arm in de mouw van uw jas steken) kan de pijn optreden.

De pijn bevindt zich voornamelijk rondom de schouder en kan doortrekken naar de bovenarm. De schouder kan warm aanvoelen. Het is vaak niet prettig om op de aangedane schouder te liggen.

Wat is de behandeling?

Bij deze blessure is het belangrijk om de pees rust te geven. Wanneer de pees tot rust komt, verdwijnt de ontsteking en wordt de omvang van de pees weer kleiner. Fysiotherapie kan helpen om de pees tot rust te brengen.

Bekijk in detail

Schouder uit de kom

Wat zijn de oorzaken?

Het ontstaat gewoonlijk wanneer men een beweging maakt waarbij het bovenarmbot geforceerd uit de kom wordt geduwd. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer men valt op een uitgestrekte arm. De beweging waarbij de schouder het meeste risico loopt is een gecombineerde beweging van de arm zijwaarts naar boven (abductie) en de handpalm excessief naar boven/buiten draaien (exorotatie). Dit is vaak gecombineerd met een kracht direct op het schoudergewricht.

Het resultaat hiervan is meestal een anterieure schouder dislocatie (= de bovenarm is naar voren uit de kom bewogen). Andere schouder bewegingen, houdingen of krachten van buitenaf kunnen resulteren in een inferieure (= naar beneden) of posterieure (= naar achter) dislocatie van het schoudergewricht, al komen deze minder vaak voor.

Daarnaast kan men ook een schouder dislocatie krijgen door andere schouderklachten. Bijvoorbeeld wanneer men een blessure geschiedenis heeft van eerdere schouder dislocatie of (hevige) schouder instabiliteit kan de schouder gemakkelijker disloceren. In dit geval kan bijvoorbeeld het omdraaien in bed al een gedisloceerde schouder veroorzaken.

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met een schouderluxatie ervaren een plotse hevige pijn op het moment dat de schouder uit de kom gaat. De pijn is vaak zo intens dat de activiteit niet kan worden afgemaakt en de arm beschermend tegen het lichaam wordt gehouden. De pijn is meestal gelokaliseerd in de schouderregio en kan soms uitstralen naar de arm of zelfs tintelingen geven in de hand. Wanneer na het incident de twee schouders met elkaar vergeleken worden, kan men duidelijk verschil zien.

Nadat de schouderluxatie wordt ‘teruggezet’ (relocatie), kan de schouder zwak en pijnlijk aanvoelen. Deze klachten nemen tijdens de revalidatie af. Echter, in sommige gevallen kan een bepaalde houding of beweging van de arm instabiel aanvoelen. Deze beweging bevat vaak een gecombineerde beweging van de arm zijwaarts naar boven (abductie) en de handpalm naar boven/buiten draaien (exorotatie).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een RX scan kan in sommige gevallen nodig zijn om een botbreuk uit te sluiten. Verder onderzoek zoals een CT scan, Ultrasound of MRI scan kan nodig zijn om de diagnose te bevestigen en schade aan andere structuren uit te sluiten.

Hoe wordt het behandeld?

De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. Hierin is de samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De klachten die tijdens activiteiten optreden dienen niet genegeerd te worden. Samen met de fysiotherapeut zal een opbouwend behandeltraject worden opgesteld.

Bekijk in detail

Schouderartrose

Wanneer ontstaat het?

Schouderartrose kan verschillende oorzaken hebben. Ouderdom is een veel voorkomende oorzaak. Wanneer men ouder wordt, neemt de kwaliteit van het kraakbeen namelijk af. Ook reuma kan leiden tot artrose. Daarnaast kan een ongeluk direct het kraakbeen beschadigen. Langdurig letsel aan andere structuren in de schouder kan bijdragen aan een verminderde kwaliteit van het kraakbeen, omdat het kraakbeen dan op bepaalde plekken meer belast wordt dan op andere plekken. Op die plekken gaat het kraakbeen slijten.

Wat zijn de symptomen?

Een belangrijk symptoom van schouderartrose is dat de schouder stijver wordt en dat de beweeglijkheid afneemt. Dit merkt men voornamelijk in de ochtend (ochtendstijfheid) en als men de schouder gaat bewegen na deze een tijdje niet gebruikt te hebben (startstijfheid). Daarnaast kan men pijnklachten ervaren aan de schouder, omdat de botstukken van de schouderkop en de schouderkom langs elkaar schuren. Deze pijn kan uitstralen naar nek, arm en hand. Wanneer de botstukken over elkaar schuren, kan men soms de schouder horen ‘knarsen’. Dit komt doordat op de plek van de slijtage osteofyten gevormd worden. Dit zijn uitsteeksels van het bot. Hierdoor gaat het bewegen van de schouder nog moeilijker.

Wat is de behandeling?

Belangrijk is om de schouder te blijven bewegen. Het kraakbeen gedraagt zich dan namelijk als een spons. Wanneer er geen druk op het kraakbeen komt, zuigt het zich vol met voedingsstoffen. Wanneer er vervolgens druk op komt, worden afvalstoffen uit het kraakbeen geperst. Door bewegen blijft de kwaliteit van het kraakbeen dus optimaal. Zwaar belasten van de schouder wordt echter afgeraden, omdat daarbij de piekbelasting op het schoudergewricht te groot wordt.
Wanneer er sprake is van dusdanige slijtage van de schouder of wanneer er hevige pijnklachten optreden, kan men ervoor kiezen een schouderprothese te plaatsen.

Bekijk in detail

Schouderinstabiliteit

Welke oorzaken zijn er voor een instabiele schouder?

Deze instabiliteit ontstaat gradueel door herhaalde grote bewegingen van de schouder (zoals werpen of zwemmen). De oorzaak kan liggen in de slechte techniek of algemene laxiteit. Deze vorm ziet men vaak terug bij zwemmers, honkbal pitchers, tennisspelers.

Wat zijn tekens & symptomen?

De tekens en symptomen waaraan jij een instabiele schouder aan kunt herkennen verschillen bij een niet-traumatische en traumatische instabiele schouder.

Symptomen bij een niet-traumatische instabiliteit van de schouder: Veel mensen met deze blessure hebben vrij weinig klachten. Wanneer er sprake is van een niet-traumatische schouderinstabiliteit, kunnen schouderpijn of schouder subluxatie aanwezig zijn bij bepaalde activiteiten.

Symptomen bij een traumatische instabiliteit van de schouder: In de meeste gevallen is er sprake van traumatische schouderinstabiliteit, als er een pijnlijk incident is geweest waarbij schouder gedeeltelijk of volledig is gedislokeerd. Het incident bevat vaak een gecombineerde beweging van de arm zijwaarts naar boven (abductie) en de handpalm naar boven/buiten draaien (exorotatie). Dit zijn situaties zoals het vallen op een gestrekte arm of direct op de schouder, zoals in de rugby- of voetbalsport. Na het incident ervaart men vaak pijn bij bepaalde activiteiten of pijn tijdens rust (voornamelijk ‘s nachts en ‘s morgens vroeg). De schouder voelt simpelweg ‘anders’.

Hoe wordt schouderinstabiliteit behandeld?

De meeste personen genezen goed met adequate fysiotherapie. Het succes van het behandelen van deze aandoening wordt sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. Dit voornamelijk omdat het belangrijk is dat de patiënt het schoudergewricht NIET provoceert en dus geen bewegingen uitvoert die de pijn doen toenemen. Activiteiten die niet mogen worden uitgevoerd zijn: werpen, zwemmen, bench press, dips of military press. Oefenen met pijn moet worden vermeden. Deze benadering blijft van kracht totdat de patiënt klachtenvrij is. Indien het schoudergewricht meer rust krijgt, kan het lichaam het helingsproces inzetten.

Bekijk in detail

Slijmbeursontsteking schouder

Bekijk in detail

SLAP laesie

Bekijk in detail