Revalidatie na een corona COVID 19 infectie

Wij hebben een webinar / online lezing voor je klaar staan. Onze fysiotherapeut en longspecialist Louis van den Bergh zal je alles gaan vertellen waarom revalideren belangrijk is na een Corona-infectie. Meld je even aan via onderstaande link onder de video. Je kunt het webinar dan direct bekijken!

Gratis webinar: Revalidatie middels fysiotherapie na een Corona-infectie?


Gratis aanmelden: Revalidatie na een Corona-infectie!


Patiënten die besmet zijn geweest met het coronavirus en hierdoor in het ziekenhuis zijn opgenomen, moeten zo snel als hun toestand het toelaat, fysiotherapie krijgen. Revalideren na een COVID-19 infectie is dus van essentieel belang om ernstige beperkingen in de toekomst te voorkomen. Ernstig zieke patiënten die beademd worden en lang in het ziekenhuisbed liggen, krijgen te maken met ademhalingsproblemen en fysieke problemen, doordat zij langdurig inactief zijn. Fysiotherapie na een corona-infectie kan een enorme meerwaarde bieden om het lichaam te herstellen. Dit stellen fysiotherapeuten en onderzoekers van het Radboud-UMC in een gezamenlijk behandeladvies.


Waarom revalideren na een Corona-infectie?

Een corona-infectie kan grote gevolgen hebben voor je lichaam. Onze longen krijgen flink wat te verduren en als we lang op bijvoorbeeld een IC hebben gelegen, is onze conditie en belastbaarheid enorm achteruit gegaan. De gevolgen kunnen zijn:

 • Littekenweefsel op de longen (ademhalingsproblemen)
 • Contracturen van bindweefsel (spieren en/of pezen)
 • Bewegingsbeperkingen van gewrichten
 • Verslechtering conditie & spierkracht
 • Slechte gezondheidstoestand

Het zou niet slim zijn om in deze tijd van crisis de lange-termijn effecten van een ziekenhuisopname voor coronapatiënten niet als prioriteit te zien. Wanneer we kijken naar de  wetenschappelijke literatuur over de uitbraak van het SARS-virus in 2003, weten we dat in de zwaarst getroffen landen het grote problemen veroorzaakten in de revalidatiezorg. Zorgsystemen hadden zich onvoldoende voorbereid om op de lange-termijn gevolgen van SARS adequaat te kunnen behandelen. Door het grote aantal coronapatiënten op de IC, kunnen we ook in Nederland een toename verwachten van het aantal patiënten dat revalideert na IC-opname. Het is daarom van belang hier tijdig op in te spelen en de fysiotherapeutische zorg voor te bereiden voor het behandelen van Corona-patiënten.

Belangrijke onderzoekers, onder wie IC-fysiotherapeut Karin Felten-Barentsz en onderzoeker Thomas Hoogeboom, hebben daarom een nationaal behandeladvies opgesteld waarin vier fases van behandeling onderscheiden worden. Het is nodig tijdig voorbereid te zijn op de toestroom van een groot aantal patiënten.

De verschillende fase in de revalidatie bij Corona-patiënten

Fase 1: Patiënt op de IC die in buikligging wordt beademd
Geen behandeling, vanwege de schaarste van persoonlijke beschermingsmiddelen en het risico op virusoverdracht. In deze fase verliezen patiënten veel spiermassa, maar de kans op contracturen (een verkorting bindweefsel zoals spieren en/of pezen waardoor bewegingsbeperkingen optreden) is klein in deze toestand. In deze fase kunnen verpleegkundigen gewrichten passief bewegen om zo contracturen te voorkomen.

Fase 2: Patiënt op IC die in verbeterde toestand is
In deze fase is de patiënt herstellende en is fysiotherapie al belangrijk om vroege mobilisatie en activatie van bindweefsel te bevorderen, maar wordt de beademingsmachine niet losgekoppeld. Uiteraard moet ook hier gekeken worden naar de infectiepreventiemaatregelen.

Fase 3: Herstel na Intensive Care
Het energieniveau van deze patiëntengroep is erg laag. Wanneer je een hele dag op bed rust, verlies je dagelijks ongeveer 5% van je totale spiermassa en algemene conditie. In deze fase is het belangrijk dat je fysiotherapeutische zorg krijgt, zodat je longfunctie verbetert. Door het versterken van de ademhalingsspieren, het beter ophoesten van slijm en dieper ademhalen kan de ventilatie van de longen verbeterd worden. Ook oefentherapie/bewegingstherapie is van essentieel belang.

Fase 4: Natraject
Patiënten die een Corona-infectie hebben gehad, hebben ook na hun ziekenhuisopname intensieve Fysiotherapeutische revalidatie nodig. Zij kunnen na Intensive Care opname, als gevolg van langdurige fysieke inactiviteit door ziekte ademhalingsklachten hebben. Dit is het zogenoemde Post Intensive Care Syndroom (PICS). Het herstel kan maanden tot jaren duren, waarbij goede fysiotherapeutische zorg noodzakelijk is om je chronische klachten te voorkomen.

Deze aanbevelingen worden ondersteund door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), de Nederlandse Verenging voor Ziekenhuisfysiotherapie (NVZF) en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Het behandeladvies is opgesteld door Radboud UMC-onderzoekers vanuit de onderzoeksgroep Paramedische Wetenschappen binnen de afdelingen Revalidatie en IQ healthcare: fysiotherapeuten Karin Felten-Barentsz, Roel van Oorsouw, Emily Klooster en Niek Koenders, allen gespecialiseerd in IC- en/of hartlongfysiotherapie, en onderzoekers Thomas Hoogeboom en Philip van der Wees.

Binnen Fysiotherapie4all hebben wij regionale samenwerkingsverbanden en hoogstaande revalidatie-protocollen opgesteld, wij zijn met onze praktijken klaar om mensen met een Corona-infectie fysiotherapeutische zorg te bieden. Dit doen we in samenwerking met ervaren fysiotherapeuten op het gebied van (hartlong-)revalidatietrajecten, maar ook zoeken we hierbij samenwerkwerking met vele andere zorgprofessionals op verschillende vlakken in ons werkgebied. Zorgvuldige communicatie met deze collega’s, maar ook met huisartsen en specialisten in het ziekenhuis, staan voor ons altijd - maar zeker nu - hoog in het vaandel. Bij iedere individuele patiënt zal de afstemming tussen de verschillende vakgebieden die betrokken (moeten) worden in een revalidatietraject, zorgvuldige aandacht krijgen en steeds op maat worden afgestemd.


Wat is belangrijk tijdens de revalidatie na het Coronavirus?

Een van de meest voorkomende symptomen van het Coronavirus zijn benauwdheidsklachten. De PBL-techniek (Pursed Lips Breathing) is hiervoor een belangrijk oefening. Deze oefening wordt ook vaak toegepast bij COPD patiënten.

PBL is een bepaalde techniek van ademen om de luchtweg beter geopend te houden tijdens het uitademen, hierdoor vind er een betere gaswisseling plaats waardoor het benauwdheidsgevoel kan afnemen. Deze techniek kan ook ondersteunend werken om slijm/sputum op te werken en beter op te kunnen hoesten. Wanneer je hier meer informatie wilt hebben raden we je aan om contact op te nemen met een fysiotherapeut.

We hebben Fysiotherapeutische revalidatie voor mensen die het Corona-virus hebben gehad op de volgende locaties:

 • Fysiotherapie Uden
 • Fysiotherapie Breda
 • Fysiotherapie Oss
 • Fysiotherapie Berghem
 • Fysiotherapie Heesch
 • Fysiotherapie Heeze

Revalideren na het coronavirus