PolsklachtenPolsklachten

Een bekend letsel van de pols is een breuk door een val op de hand. Daarnaast zijn er andere veelvoorkomende klachten, zoals het carpaal tunnel syndroom. Via dit artikel kunt u meer te weten komen over dit gewricht en de mogelijke blessures.
De pols is het gewricht tussen de twee onderarmbotten (het spaakbeen en de ulna) en de handwortelbeentjes. De hand heeft acht handwortelbeentjes welke zijn verdeeld in twee rijen van vier. Ook bevinden er zich kapsel, banden en spieren in deze regio. Hieronder kunt u de soorten klachten en de oorzaken, symptomen en behandelingen van een aantal klachten van de pols lezen.

Soorten polsklachten

Specifieke, aspecifieke, acute en chronische polsklachten: allemaal verschillende typen klachten. Specifieke klachten kennen een duidelijke oorzaak waar dit bij aspecifieke klachten niet het geval is. Hierbij is de oorzaak niet duidelijk en is er ook geen afwijking van structuren in deze regio, zoals een peesirritatie of breuk. Voorbeelden van specifieke polsklachten zijn: een breuk, het carpaal tunnel syndroom of een kneuzing.
Zijn de klachten korter dan zes weken aanwezig? Dan is het een acute klacht. Het is een chronische klacht wanneer deze al langer dan drie maanden duurt. Ook chronische polsklachten kan men met fysiotherapie vaak goed behandelen. Het is dus niet zo dat er niets meer aan te doen is wanneer men al langer dan drie maanden klachten aan de pols heeft. Lees meer over de soorten klachten aan de pols

Oorzaken polsklachten

Een acuut moment, zoals een val of klap op de pols, maar ook langdurige overbelasting kunnen leiden tot klachten. Overbelasting kan bijvoorbeeld ontstaan ten gevolge van herhaaldelijk knijpen of wrikbewegingen maken. Iedere blessure kent verschillende mogelijke oorzaken. In dit artikel kunt u meer lezen over een gebroken pols, slijtage, het carpaal tunnel syndroom en instabiliteit als oorzaken van polsklachten.

Symptomen polsklachten

Polsklachten kennen overeenkomstige symptomen, maar hebben soms ook hele specifieke symptomen die kenmerkend zijn voor één bepaalde klacht. In het artikel ‘Symptomen polsklachten’ kunt u de symptomen bij een viertal klachten aan dit gewricht lezen. Hieronder staan enkele veelvoorkomende symptomen:

  • pijn in polsregio
  • pijn in onderarm en hand/vingers
  • krachtsverlies
  • verminderde knijpkracht
  • verminderde beweeglijkheid
  • stijfheid
  • lokale zwelling of roodheid
  • ‘kraken’
  • instabiel gevoel
  • doofheid/verminderd gevoel hand/vingers

Er zijn echter nog meer symptomen mogelijk!

Behandeling polsklachten

Een behandeling kan inhouden: mobiliseren, tapen, oefentherapie, advies, manipuleren, dry needling, manuele triggerpointtherapie, rekken, etc. Dit is afhankelijk van de oorzaak van de klacht. In dit artikel staan van een viertal polsblessures beschreven wat de specifieke behandeling is en hoe wij als fysiotherapeuten u daarbij kunnen helpen.

Onze vestigingen

 

Contactgegevens

U kunt ook direct contact met ons opnemen.
0412-404035 of 076-5657133.
Of per mail: administratie@fysiotherapie4all.nl


Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Tel: 0412-404035

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Tel: 076-5657133

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Tel: 076-5657133


Fysiotherapie Heesch

Locatie: Huisartsenpraktijk Hiemstra

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch

Tel: 0412-404035

Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Tel: 0412-404035

Fysiotherapie Uden

Locatie: Basic-Fit Uden

Industrielaan 12

5405 AB Uden

Tel: 0412-404035


Fysiotherapie Uden

Locatie: Locatie Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Tel: 0412-404035