Altijd direct een afspraak
Contracten met alle verzekeraars
Ook in de avonden en weekenden

De beste behandeling van polsklachten

Polsklachten

Polsklachten kunnen zeer pijnlijk zijn, waardoor ze je beperken in het uitvoeren van jouw werk of dagelijkse activiteiten. Een bekend letsel van de pols is een breuk door een val op de hand. Daarnaast zijn er andere veelvoorkomende klachten, zoals het carpaal tunnel syndroom. Hieronder ontdek jij hoe polsklachten ontstaan en hoe deze het beste te behandelen zijn.

Download ons gratis ebook + tips en oefeningen om van je polsklachten af te komen...


Bekijk hier de symptomen en behandeling bij polsklachten


 

Conny had jarenlang last van polsklachten

Conny had Jaren last van polsklachten. Zelfs zo erg dat ze bijna geen kracht meer had in haar handen en elke dag met een polsbrace moest lopen.

De meeste specialisten kijken alleen lokaal naar de pols zelf. Vaak zien we dat spieren in de schouder en/of nek voor deze pijnklachten kunnen zorgen. Bekijk even onderstaande video hoe wij Conny hebben geholpen!

 

Wat kun jij te weten komen over polsklachten op deze pagina?

De anatomie van de pols

De verschillende soorten polsklachten

De verschillende oorzaken waardoor polsklachten ontstaan

Hoe jij de verschillende polsklachten kunt herkennen middels deze symptomen

Welke verschillende behandelmethodes waarmee polsklachten verholpen kunnen worden


Anatomie van de pols

De pols is het gewricht tussen de twee onderarmbotten (het spaakbeen en de ulna) en de handwortelbeentjes. De hand heeft acht handwortelbeentjes, die zijn verdeeld in twee rijen van vier. Ook bevinden er zich kapsel, banden en spieren in deze regio.


Soorten Polsklachten

Anatomie van de pols

De pols is het gewricht tussen de twee onderarmbotten (het spaakbeen en de ulna) en de handwortelbeentjes. De hand heeft acht handwortelbeentjes, die zijn verdeeld in twee rijen van vier. Ook bevinden er zich kapsel, banden en spieren in deze regio.

Soorten polsklachten

Er zijn verschillende soorten polsklachten, elk met hun eigen herstelduur. Om deze redenen wordt er een onderscheid gemaakt in aspecifieke en specifieke polsklachten en in acute en chronische polsklachten:

 • Specifieke polsklachten: Bij specifieke polsklachten is de oorzaak van de klacht bekend. Bij het breken van de pols bijvoorbeeld, is een val op de pols vaak de oorzaak. 
 • Aspecifieke polsklachten: Bij aspecifieke polsklachten is de oorzaak van de klacht niet duidelijk. Ook op beeldvormend materiaal, zoals een röntgenfoto zijn geen afwijkingen te zien. Toch zijn er wel pijnklachten. Er zijn verschillende oorzaken voor dit soort klachten. Deze kunnen ontstaan door triggerpoints in verschillende spieren, zoals de m. subscapularis (spier bij het schouderblad). Daarnaast kan een klacht tot uiting komen in de pols, terwijl de oorzaak in een nabijgelegen gewricht, zoals de elleboog, zit. Voorbeelden van specifieke klachten zijn slijtage, carpaal tunnel syndroom, de roeierspols en een kneuzing.

Naast een onderverdeling tussen aspecifieke en specifieke polsklachten wordt er een verdeling gemaakt tussen acute en chronische polsklachten

 • Acute polsklachten: Dit zijn pijnklachten in de pols die korter dan zes weken aanwezig zijn. Een voorbeeld van een acute polsklacht is een breuk van de pols. 
 • Chronische polsklachten: Dit zijn pijnklachten in de pols die langer dan drie maanden aanwezig zijn. Een voorbeeld hiervan is instabiliteit van de pols

Behalve een onderverdeling tussen acute en chronische polsklachten en tussen aspecifieke en specifieke polsklachten kunnen polsklachten ook onderscheiden worden per aandoening. Hieronder worden de verschillende aandoeningen/blessures weergegeven die klachten aan de pols geven.

Carpaal Tunnel Syndroom

Wat is een Carpaal Tunnel Syndroom?

Het Carpaal Tunnel Syndroom (afgekort CTS) is een veel voorkomende polsklacht. In het polsgebied lopen verschillende zenuwen die allemaal in een soort tunnel (de carpale tunnel) liggen. Over de carpale tunnel ligt een peesplaat die deze tunnel beschermt. Op het moment dat er een vernauwing van de tunnel optreedt kunnen zenuwen bekneld raken. Op het moment dat door deze beknelling pijnklachten optreden spreekt men van CTS.


Instabiliteit van de pols

Wat is een instabiele pols?

Wanneer er minder stabiliteit van de spieren is of wanneer de banden beschadigd of gescheurd zijn kan er instabiliteit van pols optreden. Deze instabiliteit kan ervoor zorgen dat er pijnklachten in jouw pols ontstaan.


TFCC Letsel - Triangulaire Fibro Cartilagineuze Complex

Wat is het TFCC letsel?

TFCC een afkorting voor het Triangulaire FibroCartilagineuze Complex. Dit complex bestaat uit een tussenwervelschijf en banden en bevindt zich in de polsregio. Het is gelegen aan de pinkzijde van de pols tussen het spaakbeen, de ellepijp en een handwortelbeentje. De discus heeft als functie het dempen en stabiliseren van de pols. Op het moment dat de discus van het complex beschadigd is spreekt men van het TFCC letsel.


Syndroom van De Quervain

Wat is het syndroom van De Quervain?

Het syndroom van De Quervain komt relatief veel voor en kenmerkt zich door pijn, zwelling en beperking van één of meer pezen rondom de duim. De aandoening wordt gekenmerkt door het inflammatie-beeld met pijn, zwelling en mogelijke beperking van één of meer pezen van de duim. Dit letsel komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Vaak komt het syndroom van De Quervain tijdens de zwangerschap en/of in combinatie met artrose voor.


 
gebroken pols

Wat is een gebroken pols?

Bij een gebroken pols (ook wel pols fractuur genoemd) is er sprake van een breuk in het spaakbeen (distale radius fractuur) en/of de ellepijp, ter hoogte van de pols. Het spaakbeen en de ellepijp zijn de twee lange botten in je onderarm. Het polsgewricht bestaat uit meerdere gewrichtjes. Het spaakbeen vormt een gewricht met een aantal handwortelbeentjes (radiocarpale gewricht) en ook vormen de ellepijp en het spaakbeen onderling een gewricht (distale radio-ulnaire gewricht). Ook vormen de handwortelbeentjes onderling gewrichten. Door een gebroken pols kun je deze gewrichten moeilijker bewegen.


Oorzaken PolsklachtenDe oorzaken van polsklachten

Polsklachten kunnen op allerlei manieren ontstaan. Zo zijn er verschillende aandoeningen/blessures die de pijnklachten aan de pols veroorzaken. Hoe deze aandoeningen/blessures ontstaan verschilt per persoon. Hieronder wordt per aandoening verschillende oorzaken weergegeven.

Oorzaken voor het ontstaan van een Carpaal Tunnel Syndroom

Een Carpaal Tunnel Syndroom ontstaat op het moment dat één bepaalde zenuw (de nervus medianus) bekneld raakt. Deze zenuw kan bekneld raken door reuma, een trauma/val, hormonale veranderingen of door het overmatig belasten van de handen.

Oorzaken voor het ontstaan van een instabiele pols

Door een harde klap op de pols, bijvoorbeeld door een val, kunnen de banden en spieren in de pols beschadigen. Door deze beschadiging aan de banden en spieren zal de pols minder stabiel zijn. Daarnaast kan een langdurige immobilisatie (bijvoorbeeld een gipsspalk) van de pols ervoor zorgen dat de spierfunctie verminderd en dus een instabiele pols veroorzaakt.

Oorzaken voor het ontstaan van het TFCC letsel

Scheurtjes en beschadigingen van de discus kunnen optreden doordat er acute overbelasting optreedt. Hierbij kan gedacht worden aan een val op de pols, waarbij de pols in een gestrekte en gedraaide stand staat. Hierdoor moet de TFCC een grote kracht opvangen. Verder kan een langdurige overbelasting van de TFCC leiden tot deze aandoening. Bij langdurige overbelasting kan er gedacht worden aan overmatig gebruik van de pols, een te lange ellepijp en een verkeerde stand van de pols

Oorzaken voor het ontstaan van het syndroom van De Quervain

Het syndroom van De Quervain ontstaat in de meeste gevallen door overbelasting en in sommige gevallen door een acuut letsel van de duimpezen aan de duimzijde van de pols. Activiteiten waarbij een sterke grijpkracht uitgevoerd moet worden door de vingers kunnen leiden tot dit syndroom. Denk hierbij aan activiteiten als roeien, bowlen, verven, houthakken, schrijven, PC werk en golfen.


Symptomen Polsklachten

De symptomen bij polsklachten

Polsklachten kennen overeenkomstige symptomen, maar hebben soms ook hele specifieke symptomen die kenmerkend zijn voor één bepaalde klacht. Veel voorkomende symptomen zijn:

 • Pijn in polsregio
 • Pijn in onderarm en in de hand/vingers
 • Krachtverlies
 • Verminderde knijpkracht
 • Verminderde beweeglijkheid
 • Stijfheid
 • Lokale zwelling of roodheid
 • ‘Kraken’
 • Instabiel gevoel
 • Verminderd gevoel in de hand/vingers

Ondanks deze lijst met symptomen zijn kunnen de symptomen per polsklacht verschillen. Ontdek hieronder per klacht welke symptomen er zijn.

Symptomen bij het Carpaal Tunnel Syndroom

Een Carpaal Tunnel Syndroom is te herkennen aan pijn, tintelingen of gevoelsstoornissen in de hand. Vaak verergeren deze klachten zich op het moment dat je kracht zet met je hand (bijvoorbeeld bij knijpen). Daarnaast kunnen de klachten 's nachts toenemen. In de ochtend voelen je vingers stijf aan. Daarnaast kunnen bij een Carpaal tunnel Syndroom de spieromvang van de hand en duim zichtbaar afnemen.

Symptomen bij en instabiele pols

Bij een instabiele pols durf je je pols vaak niet goed te gebruiken. Dit kun je vergelijken met het door de enkel zakken. Het bewegen van de pols kan bij instabiliteit pijn doen en in sommige gevallen kan er een bewegingsbeperking ontstaan. Daarnaast kan er soms minder kracht gezet worden met de pols. Onverwachte bewegingen verergeren de klachten.

Symptomen bij het TFCC letsel

Het TFCC letsel kenmerkt zich door pijn aan de pinkzijde van de pols en de onderarm. Deze pijn verergert op het moment dat de pols belast wordt, op het moment dat je op het TFCC drukt en wanneer je de hand zijwaarts richting de pinkzijde beweegt. Het belasten van de pols gebeurt bijvoorbeeld bij knijpen. Ook kan er door beschadiging een klikkend of krakend geluid optreden bij het bewegen van de pols. Tot slot kan er krachtsverlies optreden.

Symptomen bij het syndroom van De Quervain

De klachten bij het syndroom van De Quervain ontwikkelen zich gradueel. Vaak begint dit met een stijf gevoel aan de bovenkant van de pols. De klachten kunnen hierbij vooral 's nachts of in de ochtend voelbaar zijn. Op het moment dat het lichaam meer bewogen heeft verdwijnen de klachten. Als de situatie verergert, zal je een doffe, branderige pijn ervaren bij verschillende activiteiten. Denk hierbij aan het dragen van de boodschappen, opendraaien van potjes en bij gebruik van de muis bij de computer. Bij het syndroom van De Quervain kan er sprake zijn van een lokale zwelling en kan er een krakend geluid optreden bij het bewegen van de pols. In sommige gevallen heb je last van tintelingen.


Behandeling polsklachten

De behandeling van polsklachten

Er zijn verschillende behandelmethodes die polsklachten kunnen verhelpen. De behandeling wordt bepaald aan de hand van de oorzaak van de klachten. Zo kan de behandelmethode per persoon, per klacht verschillen. Behandelmethodes die gebruikt kunnen worden om polsklachten te verhelpen zijn, taping, oefentherapie, dry needling therapie, manipuleren, triggerpointtherapie, rekken en mobiliseren. Hieronder ontdek jij welke behandeling per klacht mogelijk zijn.

Behandeling bij het Carpaal Tunnel Syndroom

De behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom is afhankelijk van de oorzaak van de verminderde ruimte in de carpale tunnel. Op het moment dat dit door overbelasting van de hand en/of onderarm komt, moet je relatieve rust nemen en wordt het aangeraden om een nachtspalk te gebruiken om de structuren van de pols rust te geven. Als dit onvoldoende helpt of wanneer klachten verergeren, kun je geopereerd worden waarbij de peesplaat doorgesneden wordt om zo meer ruimte te creëren in de carpale tunnel en de zenuw meer ruimte te geven.

Behandeling bij een instabiele pols

Op het moment dat de instabiliteit van de pols ontstaat door beschadiging van de banden door een acuut trauma, is het mogelijk om dit operatief te herstellen. Wanneer de oorzaak een verminderde spierfunctie of laxiteit van de banden is, kan oefentherapie helpen de pols te stabiliseren. Daarnaast kan de fysiotherapeut het behandeltraject ondersteunen met manuele technieken of door gebruik te maken van taping of bracing. Als laatste kan de therapeut een advies geven over hoe je je pols het beste kan belasten.

Behandeling van het TFCC letsel

Het is zeer belangrijk dat je het TFCC letsel laat behandelen. Doe je  dit niet dan kan het zijn dat de pols instabiel blijft. Pas wanneer bekend is wat de oorzaak is voor het TFCC letsel en de ernst van het letsel kan er een juiste behandeling worden opgesteld. Het is namelijk mogelijk om het letsel operatief en conservatief te behandelen. De ernst van het letsel kan middels een MRI-scan en in sommige gevallen middels een kijkoperatie bepaald worden. Er kan gekozen worden voor een operatieve ingreep op het moment dat er een scheurtje in de banden aanwezig is of op het moment dat de ellepijp ingekort moet worden om zo de belasting aan het TFCC te verminderen. Voor een conservatieve behandeling kan gekozen worden op het moment dat het letsel is veroorzaakt door een overbelasting. Is dit het geval, dan is het namelijk belangrijk dat de belasting wordt verminderd. Dit kan door tijdelijk rust te nemen of door omliggende spieren te trainen. Bij het trainen van deze spieren kan de fysiotherapeut je helpen met specifieke oefeningen. Door deze oefeningen zal de stabiliteit en de kracht van de pols toenemen.

Behandeling van het syndroom van De Quervain

Het is zeer belangrijk dat je de klachten bij deze aandoening laat behandelen. Wanneer je dit niet doet, kan de aandoening een chronische klacht worden. Een onmiddellijke, gepaste behandeling van deze blessure is essentieel voor het herstelproces. Op het moment dat de klacht chronisch is duurt het herstelproces langer. Het syndroom van De Quervain is goed te behandelen met adequate fysiotherapie. Middels deze behandelmethodes wordt er namelijk gefocust op het vaststellen en corrigeren van de verschillende factoren die hebben bijgedragen aan het ontstaan van het syndroom. De hersteltijd is mede afhankelijk van hoeveel rust je neemt en hoe je de oefeningen die onze fysiotherapeuten voorschrijven uitvoert. Wil jeeen intakegesprek plannen? Neem contact op met een van onze vestigingen.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal