Polsklachten

Zoek je een oplossing voor jouw polsklachten? In het onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die je kunt hebben over pijn in de pols. Ook bespreken we de belangrijke oorzaken, symptomen en de behandelmethoden om van je polsklachten af te komen. In het gratis webinar helpen we je met praktische tips. We willen je graag helpen om pijnvrij te worden! Bekijk het artikel of het gratis webinar.

Bekijk webinar

De oplossing voor polsklachten

Polsklachten kunnen zeer pijnlijk zijn, waardoor ze je beperken in het uitvoeren van jouw werk of dagelijkse activiteiten. Een bekend letsel van de pols is een breuk door een val op de hand. Daarnaast zijn er andere veelvoorkomende klachten zoals het carpaal tunnel syndroom, TFCC letsel, instabiele pols of het syndroom van Quervain.

Hieronder ontdek jij hoe polsklachten ontstaan en hoe deze het beste te behandelen zijn.

Welke verschillende soorten polsklachten zijn er?

Er zijn verschillende soorten polsklachten, elk met hun eigen herstelduur. Om deze redenen wordt er een onderscheid gemaakt in aspecifieke en specifieke polsklachten en in acute en chronische polsklachten.

Bij specifieke polsklachten is de oorzaak van de klacht bekend. Bij het breken van de pols bijvoorbeeld, is een val op de pols vaak de oorzaak. Bij aspecifieke polsklachten is de oorzaak van de klacht niet duidelijk. Ook op beeldvormend materiaal, zoals een röntgenfoto zijn geen afwijkingen te zien. Toch zijn er wel pijnklachten. Er zijn verschillende oorzaken voor dit soort klachten. Deze kunnen ontstaan door triggerpoints in verschillende spieren, zoals de m. subscapularis (spier bij het schouderblad). Daarnaast kan een klacht tot uiting komen in de pols, terwijl de oorzaak in een nabijgelegen gewricht, zoals de elleboog, zit. Voorbeelden van specifieke klachten zijn slijtage, carpaal tunnel syndroom, de roeierspols en een kneuzing.

Naast een onderverdeling tussen aspecifieke en specifieke polsklachten wordt er een verdeling gemaakt tussen acute en chronische polsklachten. Acute polsklachten zijn pijnklachten in de pols die korter dan zes weken aanwezig zijn. Een voorbeeld van een acute polsklacht is een breuk van de pols. Chronische polsklachten zijn pijnklachten in de pols die langer dan drie maanden aanwezig zijn. Een voorbeeld hiervan is instabiliteit van de pols

Behalve een onderverdeling tussen acute en chronische polsklachten en tussen aspecifieke en specifieke polsklachten kunnen polsklachten ook onderscheiden worden per aandoening. Hieronder worden een paar van de meest voorkomende aandoeningen/blessures weergegeven die klachten aan de pols geven.

Wat is Carpaal Tunnel Syndroom?

Het Carpaal Tunnel Syndroom (afgekort CTS) is een veel voorkomende polsklacht. In het polsgebied lopen verschillende zenuwen die allemaal in een soort tunnel (de carpale tunnel) liggen. Over de carpale tunnel ligt een peesplaat die deze tunnel beschermt. Op het moment dat er een vernauwing van de tunnel optreedt kunnen zenuwen bekneld raken. Op het moment dat door deze beknelling pijnklachten optreden spreekt men van CTS.

Wat is instabiliteit van de pols?

Wanneer er minder stabiliteit van de spieren is of wanneer de banden beschadigd of gescheurd zijn kan er instabiliteit van pols optreden. Deze instabiliteit kan ervoor zorgen dat er pijnklachten in jouw pols ontstaan.

Wat is het TFCC letsel?

TFCC een afkorting voor het Triangulaire FibroCartilagineuze Complex. Dit complex bestaat uit een tussenwervelschijf en banden en bevindt zich in de polsregio. Het is gelegen aan de pinkzijde van de pols tussen het spaakbeen, de ellepijp en een handwortelbeentje. De discus heeft als functie het dempen en stabiliseren van de pols. Op het moment dat de discus van het complex beschadigd is spreekt men van het TFCC letsel.

Wat is het syndroom van De Quervain?

Het syndroom van De Quervain komt relatief veel voor en kenmerkt zich door pijn, zwelling en beperking van één of meer pezen rondom de duim. De aandoening wordt gekenmerkt door het inflammatie-beeld met pijn, zwelling en mogelijke beperking van één of meer pezen van de duim. Dit letsel komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Vaak komt het syndroom van De Quervain tijdens de zwangerschap en/of in combinatie met artrose voor.

Wat is een gebroken pols?

Bij een gebroken pols (ook wel pols fractuur genoemd) is er sprake van een breuk in het spaakbeen (distale radius fractuur) en/of de ellepijp, ter hoogte van de pols. Het spaakbeen en de ellepijp zijn de twee lange botten in je onderarm. Het polsgewricht bestaat uit meerdere gewrichtjes. Het spaakbeen vormt een gewricht met een aantal handwortelbeentjes (radiocarpale gewricht) en ook vormen de ellepijp en het spaakbeen onderling een gewricht (distale radio-ulnaire gewricht). Ook vormen de handwortelbeentjes onderling gewrichten. Door een gebroken pols kun je deze gewrichten moeilijker bewegen.

Lees meer over verschillende polsklachten

Instabiliteit van de pols

Een instabiele pols geeft mensen vaak een onzeker gevoel over de pols. Dit komt voornamelijk doordat deze kan kraken of knoepen. Daarnaast ervaren je ook pijn in de pols waardoor de beweeglijkheid afneemt. Voor het herstel van de pols is altijd verstandig om jouw pols meer rust te geven.

Syndroom van De Quervain

Het syndroom van De Quervain komt relatief veel voor en kenmerkt zich door pijn, zwelling en beperking van één of meer pezen rondom de duim. De pijn ontstaat vaak door het uitvoeren van oefeningen waarbij een sterke grijpkracht van de vingers wordt vereist. Denk hierbij aan schrijven, roeien, verven, houthakken en werken met de computer.

(Ook bekend als; Tendovaginitis van De Quervain, Peesontsteking abductor pollicis longus en/of extensor pollicis brevis, De Quervain tendinopathie, De Quervain tendinitis, De Quervain tendinose)

Pols artrose

Pols artrose, in het kort wil dit zeggen dat de kwaliteit van het kraakbeen in de pols afgenomen is. Artrose wordt ook wel osteoartritis genoemd. Ook spreekt men wel eens van slijtage, maar dit is misleidend. Het is namelijk geen verouderingsproces! Het valt onder de reumatische ziekten. Het polsgewricht bestaat uit de verbindingen tussen de ellepijp, het spaakbeen en de handwortelbeentjes. Aan de uiteinden van deze botstukken bevindt zich kraakbeen om ervoor te zorgen dat er geen bot op bot contact is tijdens bewegen. Een belangrijk kenmerk van artrose is dat dit kraakbeen zachter en dunner wordt. Artrose kan in meerdere gewrichten ontstaan.

Gebroken pols

Heb jij een gebroken pols? In dit artikel lees je meer informatie over deze breuk en welke oefeningen jij kan toepassen.

TFCC letsel

Mensen met het TFCC letsel ervaren vaak een hevige pijn aan de pinkzijde van de pols en onderarm. Wanneer men de pols of hand meer gaat belasten wordt deze pijn heviger. Naast pijn ervaart men kracht verlies. Het laten behandelen van deze blessure is belangrijk om stabiliteit terug te krijgen in de pols!

TFCC is de afkorting voor Triangulaire FibroCartilagineuze Complex

Triggerpoints en polsklachten

Triggerpoints als oorzaak van polsklachten

Heb jij last van polsklachten? In dit artikel lees je meer informatie over triggerpoints als oorzaak van polsklachten.

Polsklachten - Oorzaken, symptomen en behandeling

De oorzaken van polsklachten

Verschillende blessures en aandoeningen kunnen pijn in de pols veroorzaken. De oorzaken voor het ontstaan van deze blessures en aandoeningen zijn zeer divers en verschillen per persoon en in de mate van ernst. Enkele bekende voorbeelden van aandoeningen die pijnklachten in de pols veroorzaken zijn hierboven besproken . Er zijn ook een aantal algemene factoren waardoor men sneller polsklachten kan krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld een verkeerde lichaamshouding, zwaar fysiek werk, eenzijdig werk, overbelasting, onderbelasting, stress, ouderdom of een ongeluk of trauma.

Veel voorkomende symptomen van polsklachten

Polsklachten kennen overeenkomstige symptomen, maar hebben soms ook hele specifieke symptomen die kenmerkend zijn voor één bepaalde klacht. Veel voorkomende symptomen zijn: Pijn in polsregio, pijn in onderarm en in de hand/vingers, krachtverlies, verminderde knijpkracht, verminderde beweeglijkheid, stijfheid, lokale zwelling of roodheid, ‘kraken’, instabiel gevoel, verminderd gevoel in de hand/vingers

Ondanks deze lijst met symptomen zijn kunnen de symptomen per polsklacht verschillen.

De behandeling van polsklachten

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van je klacht. Als deze namelijk veroorzaakt wordt door een slijtage, is een andere therapie van toepassing dan bij instabiliteit van de pols.
Ook is de behandeling afhankelijk per persoon en de mate van de polsklachten. De fysiotherapeut kan bij het behandelen van pijn in de pols onder andere gebruik maken van dry needling, massage, oefentherapie, medical taping, easy taping, rekoefeningen, manuele therapie et cetera. Hieronder wordt per klacht aangegeven hoe de klacht het meest effectief behandelt kan worden.

Instabiliteit van de pols

Wat zijn de oorzaken?

De instabiliteit kan veroorzaakt worden door een letsel aan de botten, de spieren en pezen, de banden, het gewrichtskapsel of het TFCC. Enkele voorbeelden die kunnen leiden tot instabiliteit van de pols:

  • Fractuur (botbreuk)
  • Spierscheurtje
  • Overbelasting van spieren in de pols
  • Gescheurd bandje in de pols
  • Opgerekt kapsel van de pols
  • TFCC letsel

Wat zijn de tekens & symptomen?

Typisch hierbij is pijn die zowel bij belasting als in rust aanwezig kan zijn. Men kan een onzeker gevoel over de pols krijgen. Ook zou men de pols kunnen horen knoepen of kraken (crepitaties). Een verminderde beweeglijkheid van de pols kan voorkomen en ook kan de kracht afnemen. Wanneer u langere tijd een instabiel polsgewricht heeft, kan dit gewrichtsslijtage veroorzaken. Het is dus belangrijk dit tijdig te herkennen en te behandelen.

Wilt u meer informatie over pols instabiliteit? Neem dan gerust contact met ons op!

Wat is de behandeling bij een instabiele pols?

De behandeling is afhankelijk van welke structuur aangedaan is en waardoor de instabiliteit dus veroorzaakt wordt. Hieronder twee voorbeelden:

Instabiliteit door overbelasting

Het belangrijkste is dat u uw instabiele pols tijdelijk minder gaat belasten, zodat de aangedane structuren kunnen herstellen. Daarna is het belangrijk om de belastbaarheid van uw pols te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door specifieke oefeningen voor de stabiliteit van uw pols te doen. Onze fysiotherapeuten kunnen uw pols intapen om de overbelaste structuren extra rust te gunnen. Ook zou u ter ondersteuning bijvoorbeeld tijdelijk een brace kunnen gebruiken.

Instabiliteit door een gescheurd bandje

Bij een kleine scheuring kan deze soms uit zichzelf herstellen door de pols rust te geven en tijdelijk bijvoorbeeld een brace of een spalk te dragen. Bij grotere rupturen zal een operatie nodig zijn om het bandje te hechten. Hierna kunt u gebruik maken van fysiotherapie om de belastbaarheid van uw pols weer op te bouwen.

Bekijk in detail

Syndroom van De Quervain

Wat zijn de oorzaken & klachten?

Het De Quervain syndroom ontstaat meestal door overbelasting en soms door acuut letsel (zoals een val) van de duimpezen aan de handrug-/duimzijde van de pols. Belastende activiteiten kunnen zijn: golf, bowlen, roeien, verven, houthakken, schrijven, PC werk etc. Kortom activiteiten waarbij er een sterke grijpkracht uitgevoerd moet worden door de vingers. Dit letsel treft meer vrouwen dan mannen en komt vaak voor tijdens de zwangerschap en/of in combinatie met artrose.

De polsklachten ontwikkelen zich gradueel met de tijd. De klachten kunnen beginnen met een stijf gevoel aan de handrug zijde van de pols en de eerste vinger na een belastende activiteit. Deze klacht kan ’s nachts voelbaar zijn of vroeg in de ochtend en verdwijnt meestal wanneer het lichaam heeft bewogen. Wanneer de situatie verergert, zal men dagelijks een doffe, branderige pijn ervaren bij activiteiten van de eerste vinger en pols, zoals: het dragen van de boodschappen, potjes open draaien, gebruiken van de computer etc.

De duim (ter hoogte van de aangedane peesschede) is drukgevoelig en de pijn kan uitstralen naar de onderarm. Ook kan er sprake zijn van lokale zwelling en crepitaties. In sommige gevallen heeft men last van tintelingen en zwakte van de eerste vinger en pols. Dit presenteert zich als grijpkracht verlies met als gevolg het laten vallen van voorwerpen.

 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een diagnostische test is de test van Finkelstein . Deze test gaat alsvolgt:

Maak een vuist met uw duim onder uw vingers. Beweeg nu de hand/pols weg van uw duim, richting pinkzijde. Indien er pijn ontstaat ter hoogte van de duimbasis naar boven uitstralend, is de diagnose van een De Quervain syndroom waarschijnlijk. Verder onderzoek zoals een echo kan in sommige gevallen nodig zijn om de ernst van de situatie te bepalen.

Hoe wordt het behandeld Het syndroom van De Quervain?

De meeste personen met het syndroom van De Quervain syndroom kunnen goed behandeld worden met adequate fysiotherapie. Deze behandeling bevat onder andere het vaststellen en corrigeren van verschillende factoren die mogelijk hebben bijgedragen aan het ontstaan van dit verschijnsel.

Welke fysiotherapeutische behandeling wordt toegepast?

Vroege fysiotherapeutische behandeling is essentieel voor snel herstel. Manuele ‘hands-on’ fysiotherapeutische behandeling zoals: massage, Dry Needling therapieTriggerpointtherapie, gewrichtsmobilisatie, stretchen, easytaping, medical taping, koelen, immobilisatie met een brace, gerichte oefentherapie en elektrotherapie, kunnen bijdrage aan het helingsproces en de functie verbeteren.

Bijkomend kan Anti-inflammatoire/ontstekingsremmende medicatie het helingsproces bevorderen, door de pijn en zwelling te verminderen die gepaard gaat met de het inflammatie-beeld. Wanneer de klachten niet voldoende afnemen met conservatieve behandelingen kan chirurgische interventie nodig zijn, opgevolgd door fysiotherapeutische revalidatie.

Bekijk in detail

Pols artrose

Wat zijn de oorzaken van pols artrose?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor pols artrose. Een verkeerde stand van de pols kan leiden tot piekbelastingen op bepaalde delen van het kraakbeen, waardoor op die plekken slijtage optreedt. Een verkeerde stand van de botstukken kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een eerdere breuk.

Instabiliteit van de pols, bijvoorbeeld door een gescheurd bandje, kan ook tot piekbelastingen op het kraakbeen leiden.
Ook overbelasting van de pols kan leiden tot deze aandoening. Sporten, zoals tennis of badminton, kunnen erg belastend zijn voor de pols. Ook overmatig gebruik van de pols bij dagelijkse activiteiten, zoals schoonmaken, kan artrose in de hand werken.
Tot slot kunnen erfelijke aanleg, geslacht (vrouwen hebben meer kans op artrose dan mannen) en andere ziektes van het gewricht (zoals jicht) ook een rol spelen.

 

 

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men ervaart vaak met name pijn en bewegingsbeperking in de pols. De pijn is meestal ook aanwezig als men de pols een tijdje niet bewogen heeft, zoals in de ochtend. Dit noemt men ochtendstijfheid. Door de gewrichtsslijtage treden er botvormingen bij het polsgewricht op, waardoor het gewricht minder mobiel kan worden. Er kan rondom de pols zwelling optreden en ook kan het gewricht gaan crepiteren (kraken). Ook kunnen er zenuwbeknellingen optreden.

Deze symptomen kunnen in meer of mindere mate aanwezig zijn. In het beginstadium hoeft men niet veel klachten te ervaren, maar deze kunnen in de loop van de tijd toenemen.

Wat is de behandeling?

Pols artrose kan je niet meer terugdraaien. Bij een lichte vorm van de aandoening is het belangrijk de oorzaak te achterhalen en hier indien mogelijk wat aan te doen. Bij een verkeerde stand kan soms een brace of een operatie helpen om dit te herstellen. Bij overbelasting is het belangrijk de belasting op de pols tijdelijk te verminderen. Fysiotherapeuten kunnen u hierbij begeleiden en de pols bijvoorbeeld ondersteunen met tape.

Daarnaast is het belangrijk de belastbaarheid van de pols te optimaliseren door het doen van gerichte oefeningen. Lichte oefeningen met veel herhalingen zijn goed voor het gewricht, omdat hierdoor de aan- en afvoer van voedings- en afvalstoffen van het kraakbeen bevorderd wordt. Ook kunt u met oefeningen de spieren rondom het polsgewricht versterken.

Bij veel pijnklachten willen medicijnen nog wel eens helpen om de pijn te verlichten.
Helpt dit onvoldoende? Dan kan een operatie overwogen worden. Er zijn verschillende operatietechnieken mogelijk en deze zal u dan met uw arts bespreken.

Bekijk in detail

Gebroken pols

Wat zijn de oorzaken van een gebroken pols?

Vaak is een val op de pols de oorzaak van een breuk. Bij een val vangen mensen zich vaak op met hun handen en daarbij komt er een grote inwerkende kracht op de pols. Andere mogelijke oorzaken zijn harde klappen op de pols tijdens bijvoorbeeld sportwedstrijden of ten gevolge van een verkeersongeluk. Mensen hebben meer kans op polsbreuken wanneer de botdichtheid laag is. Dit wordt ook wel osteoporose genoemd. Dit wordt vooral bij ouderen gezien.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Kenmerken van een gebroken pols zijn pijn in de polsregio en zwelling van de pols. Vaak is bewegen van de pols (of knijpen met de hand) niet of nauwelijks mogelijk. Ook verergert druk op de pols vaak de pijn. Afhankelijk van de grootte en locatie van de fractuur kan er een afwijkende stand van de pols te zien zijn en kan er ook koudheid van de hand optreden. Ook stijfheid kan voorkomen bij deze blessure.

Wat is de behandeling?

In de meeste gevallen is het dragen van gips gedurende 4-6 weken voldoende om de breuk te laten helen. Wanneer de botdelen verplaatst zijn, is soms een operatie nodig om de botdelen weer op hun plek te zetten (anders kunnen de botdelen niet goed aan elkaar groeien).
Als de breuk goed genezen is (dat kan men zien op een röntgenfoto), kan fysiotherapie gestart worden. Het behandelplan zou kunnen bestaan uit:

– Oefentherapie
Vooral oefeningen om de mobiliteit van de pols te herwinnen zullen belangrijk zijn. Na het dragen van het gips wordt de pols erg stijf en kan men de pols vaak niet goed buigen en draaien. Hier krijgt u van ons oefeningen voor. Daarnaast zijn ook stabiliteits- en krachtoefeningen onderdeel van de behandeling. De spierkracht en daarmee ook de stabiliteit van de pols is door het dragen van het gips namelijk afgenomen.

– Mobiliseren
Door mobilisatietechnieken kunnen we het verlies aan mobiliteit van de pols opheffen. Het hebben van een optimale mobiliteit is noodzakelijk om uw dagelijkse activiteiten te hervatten en om de kracht van de polsspieren weer op te kunnen bouwen.

– Taping
De eerste periode nadat het gips eraf is, kan tapen van de pols fijn zijn om de pols te stabiliseren. Men zal nog kracht missen waardoor de pols wat instabiel kan aanvoelen. Ook kunnen er tapetechnieken toegepast worden waarbij spieren meer ontspannen of juist meer geactiveerd worden.

– Massage/Dry needling
Als er door de immobilisatie van de pols triggerpoints in de spieren van de onderarm ontstaan zijn, kunnen we deze behandelen met massage of dry needling. Hiermee treedt er direct ontspanning van de spier op, wat ook de mobiliteit van de pols ten goede komt.

– Brace
Bij aanhoudende klachten na een pols breuk kan men ervoor kiezen tijdelijk een brace te dragen. Dit geeft de pols meer rust waardoor het weefsel beter de kans krijgt te herstellen. Wij kunnen u hierin adviseren.

– Advies belasting/belastbaarheid
Tot slot zullen we u ook adviseren hoe u uw dagelijkse belasting op de pols weer kan opbouwen. Dit moet gedoseerd gebeuren, omdat er anders overbelastingklachten van spieren, pezen of banden kunnen ontstaan.

Bekijk in detail

TFCC letsel

Wat zijn de oorzaken?

Het TFCC kan beschadigd raken door een acute overbelasting, zoals een val op de pols. Tijdens zo’n val staat de pols meestal in een gestrekte en gedraaide stand en moet het complex een grote kracht opvangen en dit kan leiden tot scheurtjes in de banden of beschadiging van de discus.
Ook een langdurige overbelasting op het complex, door bijvoorbeeld een verkeerde stand van de pols na een polsbreuk of bij een te lange ellepijp, kan leiden deze aandoening. Ook overmatig gebruik van de pols, bijvoorbeeld door het maken van veel wring- en wrikbewegingen, kan leiden tot letsel.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Typisch bij deze polsklacht is pijn aan de pinkzijde van de pols en de onderarm. Deze pijn wordt vaak erger bij belasting van de pols, zoals bij knijpen of wanneer u zich met uw handen opdrukt uit een stoel. Ook wordt het vaak erger wanneer men op het Triangulaire FibroCartilagineuze Complex drukt en wanneer men de hand zijwaarts richting de pinkzijde beweegt. Ook kan er door beschadiging een klikkend of krakend geluid optreden bij bewegen. Tot slot kan er krachtsverlies optreden.

Hoe wordt het TFCC letsel behandeld?

Bekijk in detail