Oorzaken enkelklachten

oorzaken enkelklachtenEen breuk, ontwrichting of verzwikking van de enkel kunnen leiden tot enkelklachten. Ook een impingement (inklemming) en achillespeesklachten kunnen pijn geven in deze regio. U kunt hieronder meer over deze meest voorkomende oorzaken van enkelproblemen lezen.

- Enkelfractuur
Bij het enkelgewricht zijn drie botten betrokken: het scheenbeen, kuitbeen en sprongbeen. Als één van deze botstukken bij de enkel breekt, spreekt men van een enkelfractuur. Er kan sprake zijn van een klein scheurtje in het bot of in het ergste geval van een volledige dislocatie van de botstukken. Oorzaken van een enkelfractuur kunnen zijn: een flinke verzwikking (distorsie) van de enkel waarbij men vaak naast een fractuur ook bandletsel oploopt, een val van grote hoogte, een auto-ongeluk of een grote inwerkende kracht op de enkel tijdens bijvoorbeeld een sportwedstrijd.

- Enkelverzwikking 
Bij een enkelverzwikking (enkeldistorsie of ‘door de enkel gaan’) worden de banden en soms ook ander weefsel (ligamenten) van de enkel beschadigd door een plotselinge trekkende kracht. In de meeste gevallen zijn dit de banden aan de buitenzijde van de enkel. Deze banden remmen normaal gesproken de inwaartse beweging (inversie) van de voet. Wanneer deze inwaartse beweging plotseling en met veel kracht plaatsvindt, kunnen de enkelbanden scheuren. Dit resulteert in enkelklachten. Men kent drie gradaties om de mate van scheuring aan te duiden. Een enkelverzwikking kan ontstaan door een misstap, een verkeerde landing na een sprong, een plotselinge richtingsverandering tijdens rennen, etc. Mensen die een instabiele enkel hebben, lopen meer risico op een verzwikking.

- Ontwrichte enkel
Een ontwrichte enkel (ook wel enkelluxatie genoemd) treedt op wanneer er een forse verplaatsing van één van de drie botstukken van het enkelgewricht optreedt. De enkel bestaat uit drie botstukken: het scheenbeen, het kuitbeen en het sprongbeen. Deze botstukken worden op de plaats gehouden door kapsel, banden en spieren. Door een val van grote hoogte, een verzwikking (distorsie) of bijvoorbeeld een auto-ongeluk kunnen de banden scheuren waardoor één of meerdere botstukken kunnen verplaatsen.

- Achillespeesklachten
Achillespeesletsel, zoals een tendinose of ruptuur, kan ook tot enkelklachten leiden. Bij een langdurige of acute overbelasting op de pees kan dit weefsel beschadigd raken. Een langdurige overbelasting op de achillespees kan ontstaan door een te hoge trainingsintensiteit bij het sporten, een te gespannen kuitspier, een verkeerde stand van de enkel, herhaaldelijk verzwikken van de enkel, slecht schoeisel, veel springen, etc. Ook een acute overbelasting, zoals een aanzet voor een sprint, kan leiden tot achillespeesletsel en daarmee tot enkelklachten.

- Impingement
Een impingement wordt ook wel een ‘inklemming’ genoemd. Het ‘Posterieur enkel impingement’ komt wel eens voor. Er is dan irritatie opgetreden tussen het scheenbeen en het sprongbeen. Hiertussen bevindt zich normaal gesproken genoeg ruimte. Echter, bij het strekken van de voet (tenen naar beneden) wordt de ruimte tussen deze twee botstukken kleiner. Wanneer deze beweging herhaaldelijk en/of met grote kracht uitgevoerd wordt, kan dit uiteindelijk lokaal irritatie opwekken en leiden tot een impingement. Zo kan bijvoorbeeld een klein botje (os trigonum) in deze ruimte klem komen te zitten of kan er irritatie van het kapsel optreden. Het os trigonum kan aan het sprongbeen vastzitten, maar bij sommige mensen is dit een los stukje bot en klemt hij daardoor makkelijker in. Het veelvuldig strekken van de voet, zoals bij ballet of voetbal, kan leiden tot dit probleem. Daarnaast kan het ook optreden na een recente enkelverzwikking of bij afwijkende botstructuren in de enkel.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal