Ga fit en voorbereid op wintersportvakantie met deze tips en oefeningen!

Oefeningen & tips die helpen om je voor te bereiden op de skivakantie

Fit en blessure vrij wintersportvakantie skivakantie

Het wintersportseizoen is begonnen en veel mensen gaan daarom op vakantie naar de sneeuw. Zowel bij skiën als snowboarden is er een risico op blessures of verwondingen. Hoe kunt u zich lichamelijk voorbereiden op uw wintersportvakantie? Hieronder leest u enkele tips!


Tip 1: Krachttraining beenspieren

Probeer in de weken voorafgaand aan uw wintersportvakantie krachtoefeningen voor uw beenspieren te doen. Met name oefeningen voor de bilspieren, heupspieren, bovenbeenspieren en kuiten zijn belangrijk om te doen om de krachten die op uw benen inwerken tijdens het skiën of snowboarden op te kunnen vangen.
Voorbeelden van oefeningen zijn: squat, lunge, leg extension, leg curl, hip extension en calf raise. Naast het doen van oefeningen helpt het al alt u vaker de trap pakt in plaats van de lift!

Tip 2: Balanstraining

Bij wintersportactiviteiten komen veel balans- en evenwichtsaspecten kijken. U kunt zich hierop voorbereiden door evenwichtsoefeningen te doen. Voorbeelden van dit soort oefeningen zijn: op één been staan (eventueel met ogen dicht of terwijl u een bal overgooit), op een oefentol staan, zijwaartse sprongen op één been, voorwaartse sprongen op één been en balansoefeningen op een trampoline. heeft u  'zwakke' knieën dan is het trainen van de stabiliteit van de knie zeer belangrijk.

Tip 3: Mobiliteitstraining

Ook lenigheid is nodig om blessures te voorkomen. De leningheid van uw spieren kun jij trainen door regelmatig uw spieren te rekken, zodat ze niet verstijven. Uw hamstrings, voorste bovenbeenspieren, liesspieren, bilspieren en kuiten zijn met name belangrijk om te rekken!  Het hebebn van een goede heup mobiliteit is belangrijk voor het skiën en/of snowboarden.

Tip 4: Rompstabiliteit training

Ook de buik- en rugspieren werken mee om u stabiel op uw skies of snowboard te laten staan. Train uw core-stability daarom goed! Oefeningen hiervoor zijn: voorwaartse ligsteun, zijwaartse ligsteun, bruggetje maken, superman oefening, etc. Ontdek in dit artikel meer informatie over het trainen van de core stability.

Tip 5: Conditietraining

Doe cardiotraining, bijvoorbeeld hardlopen, spinning of de crosstrainer, om uw conditie op peil te brengen. Wanneer u tijdens het skiën of snowboarden minder vermoeid bent, heeft u ook minder kans op valpartijen. Minder valpartijen = minder kans op blessures.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal