De eerste 3D onderdelen van een knieprothese in Nederland!

"In de toekomst zullen waarschijnlijk meer orthopedische implantaten uit de printer komen!"

Knieprothese nieuwe knie

De eerste 3D onderdelen van een knieprothese zijn een feit! In het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein hebben twee orthopeden bij patiënten voor het eerst 3D geprinte onderdelen van een knieprothese geplaatst. In dit geval ging het om onderdelen die gebruikt worden bij het vervangen van een eerdere prothese of bij complexe knieoperaties. Deze bieden zowel steun aan het bot als aan de prothese.

De 3D printer gebruikt titanium voor de onderdelen in de knie. Hiermee kan men met de printer de botstructuur nabootsen. Daardoor zou het implantaat nog beter vast moeten groeien aan het bot. Ook kan men met de 3D onderdelen een optimale pasvorm genereren en zal de prothese beter aansluiten op de botten.

In Nederland worden jaarlijks gemiddeld 26.000 knieprotheses geplaatst. Er bestaan halve en totale knieprotheses. Vaak worden ze geplaatst als er sprake is van forse knieslijtage die gepaard gaat met hevige pijn. Men ervaart dan stijfheid (met name ook in de ochtend) en pijn wanneer men de knie te veel belast. Ook kan er zwelling in de knie ontstaan en kan deze gaan kraken (crepitaties). Ook instabiliteit kan voorkomen. Aanvankelijk probeert men vaak eerst de klachten met oefentherapie te verminderen. Door de knie veel te bewegen, maar niet te zwaar te belasten, kunnen de klachten worden verminderd. Wanneer dit effect niet voldoende is, kan men overgaan op een knieoperatie waarbij er een knieprothese geplaatst wordt. Lees hier meer over knieklachten.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal