De 6 oorzaken van zenuwpijn in je been!

Oorzaken zenuwpijn been

De grote beenzenuw heet de nervus ischiadicus. Misschien heeft u wel eens van de term ischias gehoord? Deze term is van ischiadicus afgeleid. Ischias veroorzaakt zenuwpijn in je been.
Hieronder bespreken we 6 mogelijke oorzaken van zenuwpijn in je been. Klikt u voor meer informatie op de link naar de desbetreffende pagina.


1. Degeneratie van de tussenwervelschijf

Tussen de wervels van de wervelkolom bevinden zich schijven die dienen als schokdemper. Deze tussenwervelschijven worden naarmate je ouder wordt van mindere kwaliteit. Dit wordt degeneratie genoemd. Ze worden droger en worden dunner.
Doordat de schijf van mindere kwaliteit wordt, kan de buitenste ring van de tussenwervelschijf scheuren en kunnen er proteïnes van de kern van de schijf naar buiten dringen. Deze kunnen irritatie van de omliggende zenuwen veroorzaken. Deze zenuwen kunnen op hun beurt zenuwpijn in de rug, bil en het been geven. Wanneer de kern van de tussenwervelschijf erg ver uitpuilt, kan deze ook direct tegen een zenuw aandrukken. Men spreekt dan van een hernia.


Hernia onderrug lage rug

2. SI-gewricht problematiek

De tussenwervelschijven bestaan uit een kern (nucleus pulposis) en een buitenste ring vezels (annulus fibrosis). Samen zorgen ze voor schokdemping en maken ze het bewegen van de wervelkolom mogelijk. Door een direct trauma, door langdurige overbelasting of door achteruitgang in weefselkwaliteit van de buitenste ring (degeneratie) kan de kern van de wervels naar buiten dringen en zo lokaal tegen een zenuw in de rug drukken. Dit kan lokale pijn, maar ook zenuwpijn in het been veroorzaken. Wanneer de uitstulping van de tussenwervelschijf in de onderrug plaatsvindt, wordt dit een hernia van de lage rug of Hernia Nuclei Pulposi (HNP) van de lage rug genoemd.


3. SI-gewricht problematiek

Het SI-gewricht is de afkorting voor het sacro-iliacale gewricht en dit is de verbinding tussen het sacrum (heiligbeen) en het ilium (bekken). Deze gewrichten bevinden zich dus laag in de onderrug. Er kunnen problemen ontstaan in dit gewricht. Deze gewrichten kunnen bijvoorbeeld instabiel zijn of juist vast gaan zitten. Vlakbij deze gewrichten ligt de L5 zenuw. Dit is de zenuw die bij de onderste wervel van de onderrug uittreedt en verder het been in loopt. Door SI-problemen kan de L5 zenuw geïrriteerd raken en deze kan op zijn beurt zenuwpijn in het been veroorzaken.


Piriformis syndroom

4. Piriformissyndroom

In de bil bevindt zich de piriformis spier. Dit is een spier die van het heiligbeen naar de heupkop loopt (vrijwel horizontaal over de bilregio). Vanuit de onderrug loopt de ischiadicus zenuw onder de piriformis spier het been in. Wanneer de m. piriformis overbelast wordt, wordt deze spier gespannen en kan deze op de ischias zenuw drukken met zenuwpijn in het been als gevolg.


Spinaal kanaal stenose

5. Lumbale kanaalstenose

In het midden van wervels van de wervelkolom zit een gat. In de wervelkolom bevindt zich dus ter hoogte van deze openingen een wervelkanaal met daarin gelegen het ruggenmerg. Zo ligt het ruggenmerg goed beschermt. Normaal gesproken is er genoeg ruimte voor de zenuwbundels in dit kanaal. Echter, door verschillende oorzaken, zoals een afschuivende wervel, een hernia of een tumor, kan de ruimte in het kanaal te smal worden. Er ontstaat compressie op de zenuwen en dit kan uitstralende pijn in de bil, lage rug en been veroorzaken. Dit wordt lumbale kanaalstenose genoemd.


6. Afschuiving van een ruggenwervel

Door een kleine vermoeidheidsbreuk in één van de wervels (bijvoorbeeld door slijtage) of door een direct trauma, kan een wervel naar voren schuiven. Dit wordt ook wel spondylolisthesis genoemd. Door de afschuiving kan de wervel tegen een zenuw aandrukken met beenpijn als gevolg. Er zijn verschillende gradaties van verschuivingen mogelijk afhankelijk van hoever de wervel ten opzichte van de onderliggende wervel naar voren schuift. De afschuiving wordt het vaakst laag in de onderrug gezien.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal