Behandeling van reuma belangrijk om hart- en vaatziekten te voorkomen!

Nieuw onderzoek toont een verband tussen reumatoïde en hart- en vaatziekte

Behandeling reuma hart en vaatziekte voorkomen

Er is nieuw bewijs voor het verband tussen ontstekingen bij reumatoïde artritis en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit het proefschrift van drs. Inge van de Oever ‘Cardiovascular risk reduction in rheumatic diseases. How can it be achieved?’.

Reumatoïde artritis is een vorm van reuma. Deze aandoening houdt in dat er een chronisch ontstekingsproces van het gewrichtssmeer en kraakbeen in een gewricht is doordat het lichaam eigen weefsel gaat aanvallen alsof het indringers zijn (auto-immuunziekte).


Door de verminderde smering van het gewricht gaat er wrijving optreden bij beweging van het gewricht en gaat dit op den duur resulteren in klachten. Dit kan bijvoorbeeld pijn, stijfheid, zwelling of verminderde beweeglijkheid zijn. De behandeling bij reuma bestaat uit het remmen van de ontstekingsprocessen om afbraak van eigen weefsel zo veel mogelijk te voorkomen.

Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen, zoals etalagebenen, trombose of hartfalen. Risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn bijvoorbeeld: roken, overgewicht, verhoogd cholesterolgehalte, stress of hoge bloeddruk.

Uit het recente onderzoek van Van de Oever blijkt dat de ontstekingen bij reumatoïde artritis ook leiden tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Het is daarom extra belangrijk om de ontstekingsprocessen te remmen om daarmee ook de kans op aandoeningen van het hart en/of vaten te voorkomen. Ook is het belangrijk om te beseffen dat men als reumatoïde artritis patiënt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten heeft en hier eventueel met een behandeling op ingespeeld kan worden.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal