Nieuws

Lees en volg hier de laatste nieuws omtrent Fysiotherapie4all en over algemene fysiotherapie onderwerpen.

Kies jouw onderwerp!

Granen

Als jagers-verzamelaars at de oermens alles...

Granen

Al miljoenen jaren leeft de mens op een dieet dat bestaat uit zowel dierlijke als plantaardige producten. Als jagers-verzamelaars at de oermens alles dat hij maar kon vinden: vlees, vis, bessen, noten, zaden, noem maar op. Toen men zo’n 10.000 jaar geleden begon met nieuwe gewasverbouwtechnieken, begon men suiker en zetmeel te eten in de vorm van granen en aardappelen. Hoewel 10.000 jaar klinkt als een lange tijd, is het in termen van evolutie erg kort. Het menselijk lichaam en haar spijsverteringssysteem heeft zich nog niet aangepast aan de grote hoeveelheden koolhydraten uit zetmeel- en suikerproducten die we in onze tijd plegen te eten. Genetisch gezien hebben we nog steeds het lichaam van de holenmens.

Soja

Schrap koeienmelk uit je dieet!

Soja

Omdat ik aanraad koeienmelk helemaal uit je dieet te schrappen, vragen veel mensen hoe ze dat dan moeten vervangen. Ze vragen me vaak naar sojamelk. Helaas geloven veel mensen dat soja en sojaproducten wondervoedingsmiddelen zijn, maar ik durf te stellen dat sojamelk nog ongezonder is dan conventionele koeienmelk. Veel van de “gezondheidsclaims” die door de soja-industrie worden gedaan zijn niets meer dan marketingtactieken om de consument – jij en ik dus - ons geld uit te laten geven aan sojaproducten. De kleine sojaboon is een geldmachine; de retailverkopen stegen tussen 1992 en 2002 van $0.852 miljard naar $3.2 miljard in Amerika. Om dit te bereiken moest de soja-industrie er veel mensen van overtuigen dat soja goed is en veel zaken die het tegendeel bewezen onderdrukken. Helaas zijn hiervan al veel vegetariërs intussen de dupe geworden. Zij gebruikten soja lange tijd als een vervanging voor vlees en lijden nu aan een lange lijst van gezondheidsklachten, waaronder voortplantingsproblemen of hypothyreoidie (Daniel 2005). In dit hoofdstuk leg ik uit waarom je soja moet vermijden.

Vetten

Vetten een belangrijk onderdeel van onze voeding!

Vetten

Vetten zijn belangrijk voor diverse functies van het lichaam en daarom moet je elke dag voldoende van binnen krijgen. De meeste mensen in onze maatschappij krijgen echter al vlekken in hun nek van het woord “vet” alleen al. We zijn er bang voor gemaakt. Met name de bedrijven die vetvrije of low-fat producten op de markt hebben gebracht hebben ons met de angst voor vet opgezadeld. In deze producten zitten vaak grote hoeveelheden suiker of glucosestroop en daar krijg je juist honger van en zin in nòg meer suiker! Voor die bedrijven is het van het grootste belang dat we bang blijven voor vet, terwijl de producten die zij maken niet gezond zijn voor ons lijf en al helemaal niet als je wilt afvallen. 

Zuivel

Koeienmelk goed voor elk?

Zuivel

Over het onderwerp koeienmelk kunnen hele boeken geschreven worden. In onze Westerse maatschappij zijn we groot geworden met het idee dat melk en kaas een vast onderdeel van het Nederlands dieet moeten zijn, voornamelijk omdat ze ons zogenaamd van calcium voorzien. Onderzoekers hebben echter vastgesteld dat de kwaliteit van melk de laatste eeuw drastisch is veranderd, waardoor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van drie porties is teruggebracht tot nul. Veel Nederlanders hebben daarnaast tegenwoordig last van lactose intolerantie en grijpen daarom terug op alternatieven zonder zuivel, waardoor vaak ergere problemen ontstaan dan de zuivel had kunnen veroorzaken.

 

Zout

Belangrijk om in leven te blijven

Zout

Veel mensen volgen een zoutarm dieet omdat ze geloven dat zout en natrium slecht en ongezond zijn. Dat is echter maar deels waar. Zout is voor het lichaam belangrijk bij het uitvoeren van een aantal functies.

Zoetstoffen

Het gevaar van suiker

Zoetstoffen

Er zijn een aantal voedingsmiddelen waar je echt voorzichtig mee moet zijn. De meeste commercieel verkrijgbare zoetstoffen zijn voor iedereen negatief in het kader van een gezonde levensstijl.

Suiker
Er wordt wel gezegd dat voor iedere Amerikaan die jaarlijks maar 2,5 kilo suiker eet, een ander er 125 kilo suiker eet. Deze cijfers zijn moeilijk te staven, maar feit is dat 60% van de Amerikaanse bevolking overgewicht of zelfs aan obesitas lijdt (Bron: Chek 2004, p. 75).

Water

Het 'wonder' drankje?

Water

Als er al ooit een wonderdrankje bestond om gewicht te verliezen dan is het water. Elk goed dieetprogramma moedigt je aan om tenminste 8-10 glazen water per dag te drinken. De meeste mensen komen daar niet aan om diverse redenen, maar de voornaamste is dat ze niet begrijpen hoe belangrijk het is om water te drinken als je gezond wilt blijven en af wilt vallen. 

Belasting en belastbaarheid

Belasting-herstel-supercompensatie

Misschien herken je het wel: de vakantie is voorbij en het gewone leven begint weer. Klachten die je had, leken in de vakantie verdwenen, maar komen nu weer terug. Of je krijgt tijdens je vakantie juist meer klachten. Oorzaak hiervan kan zijn dat het lichaam tijdens de vakantie op een andere manier wordt belast dan in het dagelijks leven.

Het model belasting, herstel & supercompensatie is ontzettend belangrijk wanneer jij moet herstellen van een blessure en zelfs als je een chronische aandoening hebt. Wanneer je dit niet toepast kan je belastbaarheid achteruit gaan, waardoor je lichaam gedeconditioneerd wordt. Bekijk onderstaande video.

Valpreventie voor ouderen

Valpreventie voor ouderen

Valincidenten zijn een groot volksgezondheidsprobleem omdat zij veel voorkomen bij mensen van 65 jaar en ouder, en zijn de voornaamste oorzaak van letsel in deze leeftijdscategorie.

Een evidence based interventie in het voorkomen van valincidenten, uit te voeren in de thuissituatie.

Circa een derde van de over het algemeen gezonde mensen van 65 jaar en ouder valt minstens 1 keer per jaar en zorgelijk is dat het cijfer van valincidenten en de ernst van de complicaties daarvan dramatisch toenemen met het stijgen van de leeftijd. De meerderheid van de valincidenten gebeurt door meerdere factoren, maar beenspierzwakte en verminderd evenwicht dragen bij aan de meeste valincidenten.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal