Nieuws

Lees en volg hier de laatste nieuws omtrent Fysiotherapie4all en over algemene fysiotherapie onderwerpen.

Kies jouw onderwerp!

Belasting en belastbaarheid

Belasting en belastbaarheid

Misschien herken je het wel, de vakantie is voorbij, het “gewone leven begint weer. Klachten die je had, leken in de vakantie verdwenen te zijn, maar komen nu weer terug. Oorzaak hiervan kan zijn dat het lichaam tijdens de vakantie op een andere manier wordt belast dan in het dagelijks leven. Dit kan komen dat je doordat je niet hebt gesport, een wijntje meer hebt gedronken dan anders, wat vaker hebt gebarbecued en later je bed in bent gegaan. Of juist doordat je normaal gesproken te eenzijdig belast, bijvoorbeeld doordat je een zittend beroep hebt en je in je vakantie veel gewandeld en gefietst hebt. Ook als je niet gewend bent aan lichamelijk werk in en om het huis en je besluit toch ineens het huis te schilderen of de tuin te doen, of je haalt na een lange zomerstop ineens alles uit de kast tijdens de eerste voetbaltraining, kunnen klachten ontstaan. 

 

Valpreventie voor ouderen

Valpreventie voor ouderen

Valincidenten zijn een groot volksgezondheidsprobleem omdat zij veel voorkomen bij mensen van 65 jaar en ouder, en zijn de voornaamste oorzaak van letsel in deze leeftijdscategorie.

Een evidence based interventie in het voorkomen van valincidenten, uit te voeren in de thuissituatie.

Circa een derde van de over het algemeen gezonde mensen van 65 jaar en ouder valt minstens 1 keer per jaar en zorgelijk is dat het cijfer van valincidenten en de ernst van de complicaties daarvan dramatisch toenemen met het stijgen van de leeftijd. De meerderheid van de valincidenten gebeurt door meerdere factoren, maar beenspierzwakte en verminderd evenwicht dragen bij aan de meeste valincidenten.