Nieuws

Lees en volg hier de laatste nieuws omtrent Fysiotherapie4all en over algemene fysiotherapie onderwerpen.

Kies jouw onderwerp!

Hoe kan ik een ‘tabletnek' voorkomen?

Let op je houding bij gebruik van tablets, smartphones en computers!

Tabletnek

De tabletnek: een nekblessure die steeds meer voorkomt. Deze nekklachten zijn het gevolg van een langdurig gebogen houding van de nek waardoor er een overbelasting van de structuren in de nek optreedt. Men legt de tablet vaak op tafel of op schoot, waardoor men het hoofd moet buigen om op het scherm te kijken. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat computergebruikers minder vaak nekklachten hebben dan iPad- of tabletgebruikers. Lees hieronder tips om een tabletnek te voorkomen!

Bekij de video over de tabletnek!

Nieuwe bovenbeenspier ontdekt!

Er is een nieuwe spier in het bovenbeen ontdekt!

Tensor Vastus Intermedius

Het is gebleken dat de vierhoofdige dijspier (ook wel quadriceps femoris genoemd) niet uit vier, maar uit vijf spieren bestaat. Dit is gebleken uit onderzoek naar anatomische preparaten en uit klinische ervaring. De nieuw ontdekte spier wordt de musculus tensor vastus intermedius (TVI) genoemd.

Blended fysiotherapiebehandelingen bij heup- en knieartrose

Wat zijn de effecten van e-Exercise?

Blended fysiotherapiebehandelingen

Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van een online programma (genaamd e-Exercise) bij patiënten met heupartrose en/of knieartrose die bij de fysiotherapeut komen.
Bij artrose is het belangrijk om ondanks de pijn te blijven bewegen. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van het kraakbeen en de spieren en banden rondom het gewricht worden sterker waardoor het gewricht minder zwaar belast wordt.

Lang zitten is een groot gezondheidsrisico!

Zorg dat je genoeg beweegt!

Lang zitten groot gezondheidsrisico

Dat voldoende lichaamsbeweging belangrijk is om gezond te blijven, wisten velen al langere tijd. Wist u ook dat lang zitten (bijvoorbeeld tijdens kantooruren) een groot gezondheidsrisico is? Ook als u daarnaast wel genoeg sport en/of lichaamsbeweging heeft, blijft het lang zitten een risicofactor op verschillende aandoeningen. Ondanks dat u dus aan de bewegingsnorm voldoet, loopt u nog een verhoogd gezondheidsrisico!

Medische fitness in Berghem

Maak jouw afspraak in Berghem!

Medische fitness Berghem

Bij fysiotherapie Berghem kunt u terecht voor medische fitness. Door een samenwerking tussen Fysiotherapie4all en Fitness4all kunt u tijdens deze behandelvorm gebruik maken van de ruime fitnesszaal en de vele apparaten en attributen van Fitness4all. Hier zijn buiten de kosten van de fysiotherapiebehandeling om geen extra kosten aan verbonden.

Wat is het?

Met medische fitness kunnen diverse aandoeningen en klachten, zoals longklachten, hartklachten of spier-, bindweefsel-, of gewrichtsklachten succesvol behandeld worden. Tijdens deze behandelvorm wordt gewerkt met persoonlijke doelen en trainingsprogramma’s die daar goed bij aansluiten. Het is trainen op maat om zo snel mogelijk uw doelen te bereiken.

Een nieuw ontworpen handschoen tegen een ski-duim

Maak direct een afspraak!

Skiduim

Men heeft te maken met een ski-duim wanneer de gewrichtsband aan de binnenkant van het onderste duimgewrichtje opgerekt of gescheurd is. Deze band helpt mee om het gewrichtje te stabiliseren. Wanneer de band beschadigd is, kan het gewrichtje en daarmee de duim instabiel worden.

Fysiotherapie vaak effectief bij etalagebenen

Maak direct jouw afspraak!

Etalagebenen

Etalagebenen (claudicatio intermittens) is een vaataandoening. Door een vernauwing of afsluiting van een slagader van het been (door bijvoorbeeld aderverkalking) wordt er te weinig zuurstofrijk bloed naar de benen gestuurd en kunnen de spieren te weinig zuurstof krijgen. Dit openbaart zich meestal wanneer men loopt, omdat de spieren dan meer zuurstof vragen dan in rust. Typisch is dat mensen met etalagebenen na een tijdje lopen een krampachtig en vermoeid gevoel in de benen ervaren en daarom even stil gaan staan. De pijn zakt dan weg en daarna kunnen mensen weer een stukje verder lopen. Soms gaat men even stilstaan voor een etalage om de pijn en klachten te verbloemen. Vandaar de term etalagebenen.

Behandeling van gewrichtsreuma zo vroeg mogelijk starten

Gewrichtsreuma wordt ook wel reumatoïde artritis genoemd.

Gewrichtsreuma

Bij reumatoïde artritis (gewrichtsreuma) is er een chronisch ontstekingsproces van het kraakbeen en het gewrichtssmeer in een gewricht doordat deze patiënten lichaamseigen weefsel afbreken. Deze aandoening kan uiteindelijk leiden tot slijtage van gewrichten. Ook pezen, spieren en slijmbeurzen kunnen klachten gaan geven, zoals spierzwakte en stijfheid. Voorbeelden van kenmerken van reumatoïde artritis zijn: vermoeidheid, een grieperig gevoel en bloedarmoede.

Oefentherapie op korte termijn gunstig bij pijnklachten door heupartrose!

Heupartrose wordt ook wel coxartrose genoemd

Oefentherapie

Bij heupartrose (ook wel coxartrose genoemd) is er sprake van slijtage van het kraakbeen in het heupgewricht. Het gewricht bestaat uit een kop en een kom die door middel van laagjes kraakbeen pijnvrij ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Door verschillende factoren, zoals overgewicht of een eerdere heupfractuur, kan dit kraakbeen (in kwaliteit) afnemen en kunnen er pijn- en mobiliteitsklachten optreden.

Lopen mannen meer risico op hardloopblessures dan vrouwen?

Maak direct één afspraak!

Hardloop blessure

Onderzoeker Maarten van der Worp (tevens ook sportfysio- en manueeltherapeut en bewegingswetenschapper) heeft onderzoek gedaan naar hardloopblessures en hierover een artikel geschreven: INJURY-FREE RUNNING – A UTOPIA? Risk Factors of Running-Related Injuries in Men and Women. Zo heeft hij gekeken naar welke blessures het meest voorkomen bij hardlopen, wat de risicofactoren zijn voor het oplopen van een blessure en naar het verschil tussen mannen en vrouwen in relatie tot het krijgen van een hardloopblessure.

Manuele therapie in Oss

Maak nu één afspraak in Oss!

Manuele therapie Oss

Binnen de fysiotherapie kent men verschillende specialisaties. Manuele therapie is hier één van. Bij de vestiging in Oss kunt u behandeld worden met deze therapie.

Wat is het?

Heeft u één of meerdere gewrichten die niet goed kunnen bewegen en ervaart u hier klachten door? Wellicht is manuele therapie iets voor u! Onze manueel therapeuten behandelen klachten die veroorzaakt worden door het minder goed functioneren van één of enkele gewrichten. Zo kunnen klachten aan armen en/of benen of klachten aan uw wervelkolom vaak goed behandeld worden met deze therapie.

Meer rendement uit krachttraining door trilling!

MaxDFM

Momenteel is er een fitnessapparaat op de markt dat ervoor kan zorgen dat je meer rendement uit je krachttraining haalt. Dit alles door het toevoegen van een trilling aan het gewicht.

Onderzoek naar verhoging rendement uit krachttraining

Dr. ir. Massimo Mischi van de Technische Universiteit in Eindhoven heeft in samenwerking met andere onderzoekers onderzoek gedaan naar het effect van het toevoegen van een trilling van 30 Hertz aan krachtoefeningen. Het bleek dat deze trilling het rendement van de training verhoogde met meer dan 40%. Waarschijnlijk kan dit verklaard worden doordat spieren reflexmatig samentrekken bij een trilling. Door de trilling ontstaat er een extra toename in spierkracht, spiermetabolisme (stofwisseling van de spier), hormoonproductie, flexibiliteit, coördinatie en botdichtheid.

Nieuwe techniek bij knieprothese

Maak direct een afspraak!

Nieuwe techniek bij knieprothese

Sinds vorig jaar is het in Nederland mogelijk om een knieprothese te plaatsen waarbij de kruisbanden van de ‘oude’ knie behouden blijven. De prothese wordt daaromheen geplaatst. Voorheen was dit niet mogelijk en werd de voorste kruisband verwijderd (en vaak ook de achterste kruisband) voordat de nieuwe knie geplaatst kon worden.

Wat is een knie prothese?

In de knie kan men een prothese plaatsen die het originele kniegewricht vervangt. Men kan hier voor kiezen wanneer men bijvoorbeeld ernstige gewrichtsslijtage heeft en men beperkt is door pijn. Er bestaan twee soorten protheses: een halve een totale knieprothese. Een halve knieprothese is geschikt voor mensen die alleen een beschadigde binnen- of buitenzijde van de knie hebben. Bij de totale knieprothese worden er tijdens een operatie beschadigde gewrichtsvlakken van het boven- en onderbeen verwijderd en wordt het bot bijgewerkt, zodat de prothese hier goed op past. Aan het bovenbeen wordt een metalen vorm geplaatst en op het onderbeen een plastic vorm. Aan deze plastic vorm zit een metalen steel die in het onderbeen wordt geplaatst. Om ervoor te zorgen dat het onderbeen nog steeds goed met het bovenbeen kan functioneren, wordt er een kunststof schijf tussen de twee delen van de prothese geplaatst.

Sneller herstel na nieuwe heup

Maak jou afspraak!

Nieuwe heup

Sinds vorig jaar is het ook in Nederland mogelijk dat mensen die in het ziekenhuis een nieuwe heup krijgen dezelfde dag nog naar huis kunnen. Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft had deze primeur. Daar worden mensen die een nieuwe heup krijgen niet enkele dagen in het ziekenhuis opgenomen, maar kunnen zij diezelfde dag al naar huis!

Wat is een nieuwe heup?

Een kunstgewricht van de heup (heupprothese) wordt ook wel een ‘nieuwe’ heup genoemd. De heup is het gewricht dat het bekken met het bovenbeen verbindt. Om wrijving tussen deze botstukken te voorkomen, bevatten zowel de kop als de kom van de heup een laagje kraakbeen. Wanneer dit kraakbeen slijt of beschadigd raakt, kunnen er pijnklachten aan de heup optreden en kan deze beperkt worden in zijn beweeglijkheid. Bij ernstige slijtage van de heup, pijnklachten, bij een breuk van de dijbeenhals (collum fractuur) en bij een verstoorde doorbloeding van de heupkop kan er gekozen worden voor een heupprothese.

Easy Tape en 4xT methode

Maakt jouw afspraak voor Easy Tape

Easy tape 4xT methode

Bij Fysiotherapie4all kunt u terecht voor behandelingen met Easy Tape en de 4xT methode. De meeste patiënten ervaren al bij de eerste behandeling direct pijnafname.

Wat is het?

De 4xT methode is een methode om pijnklachten te behandelen. Deze methode bestaat uit vier stappen:
1. Testen: Hierbij wordt door het uitvoeren van fysiotherapeutische sneltesten de locatie van het probleem vastgesteld.
2. Tapen: Hierbij wordt er easy tape aangebracht in de richting waarbij de testen de meeste bewegingsvrijheid en pijnafname geven.
3. Triggeren: door middel van fysiotherapeutische mobilisaties en manuele technieken wordt de tape ondersteund en getriggerd in de juiste richting.
4. Trainen: Na stap drie gaat men nog specifiek trainen om het juiste bewegingspatroon in te slijten.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal