Nieuws

Lees en volg hier de laatste nieuws omtrent Fysiotherapie4all en over algemene fysiotherapie onderwerpen.

Kies jouw onderwerp!

De eerste 3D onderdelen van een knieprothese in Nederland!

"In de toekomst zullen waarschijnlijk meer orthopedische implantaten uit de printer komen!"

Knieprothese nieuwe knie

De eerste 3D onderdelen van een knieprothese zijn een feit! In het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein hebben twee orthopeden bij patiënten voor het eerst 3D geprinte onderdelen van een knieprothese geplaatst. In dit geval ging het om onderdelen die gebruikt worden bij het vervangen van een eerdere prothese of bij complexe knieoperaties. Deze bieden zowel steun aan het bot als aan de prothese.

Welke oefeningen kan ik doen om de stabiliteit van mijn enkel te verbeteren?

Ga je vaak door je enkel? Lees dan onderstaande info!

Oefeningen enkelstabilteit

Veel mensen gaan wel eens door hun enkel. In de meeste gevallen is dit de schuld van de spieren. Als deze onvoldoende getraind zijn, komt er meer belasting op de banden en kun je deze overbelasten of soms zelfs scheuren. Andersom, wanneer je enkelbanden afgescheurd zijn, moeten de spieren harder werken om de enkel toch te kunnen stabiliseren.

Wat is de oorzaak van mijn hielpijn?

Hielpijn hakpijn

Pijn aan de achter- of onderzijde van de hiel kan erg vervelend zijn. In veel gevallen belemmert het mensen om langere afstanden te lopen. De oorzaken voor pijn in de hiel of hak zijn bij iedere persoon verschillend. Blessures veroorzaken vaak de pijn.

Hieronder staan zeven veelvoorkomende hakblessures voor u op een rijtje.

Behandeling van reuma belangrijk om hart- en vaatziekten te voorkomen!

Nieuw onderzoek toont een verband tussen reumatoïde en hart- en vaatziekte

Behandeling reuma hart en vaatziekte voorkomen

Er is nieuw bewijs voor het verband tussen ontstekingen bij reumatoïde artritis en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit het proefschrift van drs. Inge van de Oever ‘Cardiovascular risk reduction in rheumatic diseases. How can it be achieved?’.

Reumatoïde artritis is een vorm van reuma. Deze aandoening houdt in dat er een chronisch ontstekingsproces van het gewrichtssmeer en kraakbeen in een gewricht is doordat het lichaam eigen weefsel gaat aanvallen alsof het indringers zijn (auto-immuunziekte).

4 Oefeningen voor het verbeteren van mobiliteit van de heup

Welke oefeningen kan ik doen om de mobiliteit van mijn heupen te verbeteren?

Oefeningen mobiliteit van de heup

Heb je last van een stijve heup? Dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Dit zou kunnen komen door een verhoogde spierspanning van heup- of bilspieren of bijvoorbeeld door een beperking in het heupgewricht zelf. Soms heb je het niet eens in de gaten als je heup wat stijver wordt. Toch kan dit op den duur tot klachten leiden of andere blessures in de hand werken.

Wat kan ik zelf doen tegen hoofdpijn?

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een vervelende klacht en kan je ernstig beperken in je dagelijks functioneren. Er zijn verschillende vormen van hoofdpijn met ieder hun eigen oorzaken, symptomen en behandelingen. De fysiotherapeut kan u bij hoofdpijn in veel gevallen helpen. Ook thuis kunt u het een en ander doen tegen hoofdpijn. Lees daar in dit artikel meer over!

5 oefeningen die de stabiliteit van de knie verbeteren!

Zak je wel eens door je knie? Lees dan dit artikel!

Oefeningen voor knie stabiliteit

Het is belangrjik om de stabiliteit van de knie op niveau te houden en dus te trainen. Om te begrijpen hoe je het beste de stabiliteit van de je knie kan trainen, is het handig om te weten hoe de knie in elkaar zit. De knie is een scharniergewricht en bestaat uit drie botstukken: het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf. Deze botstukken zijn de basis van de ‘stabiele’ knie. De spieren en banden dragen ook bij aan de stabiliteit. Zo werken bijvoorbeeld de hamstrings, quadriceps, kuitspieren en scheenbeenspieren allemaal samen om te voorkomen dat je door je knie zakt. De kruisbanden, binnenste en buitenste kniebanden, menisci etc. sturen de knie ook bij.Tot slot moet de aansturing vanuit de hersenen ook in orde zijn om stabiel op je knie te kunnen staan.

Is fysiotherapie zinvol bij artrose?

Feit of fabel?

Fysiotherapie bij Artrose

Artrose is een aandoening die voorkomt bij ongeveer één miljoen Nederlanders. Heeft fysiotherapie zin of is er niks meer aan te doen? Daar geven we in dit artikel antwoord op!

Wat is artrose?

Artrose wordt in de volksmond ook wel slijtage genoemd. Anders dan deze naam doet vermoeden, is het geen verouderingsproces, maar valt artrose onder de reumatische aandoeningen.

Wat zijn de voor en nadelen van sporten

Hoe intensief en hoe lang sporten is gezond?

Voor- en nadelen sporten

Je kunt er haast niet meer omheen: we moeten minder zitten en meer bewegen gedurende de dag. Waarom is dit zo? Lees hier meer!

Wat is de beweegnorm

Nederlanders zitten gemiddeld 7 uur per dag. Dit is tijdens school of werk, onderweg in de auto of bus en thuis op de bank. Helaas voldoet maar 60% van de Nederlanders aan de beweegnorm. Je zou eigenlijk iedere week 150 minuten matig tot intensief moeten bewegen, zoals fietsen. Echter, vanaf 100 minuten per week matig tot intensief bewegen merk je al positieve gezondheidseffecten en bij meer dan 550 minuten per week is dit effect optimaal. Daarnaast heb je als je iedere week meer dan 90 minuten intensief sport een verminderde kans op hart- en vaatziekten.

Verbetert trainen op een lege maag je sportprestaties?

Is dit een feit of fabel?

Sporten op lege maag

Sommige topsporters zijn ervan overtuigd dat trainen op een lege maag je prestaties positief beïnvloedt. Is dit een feit of een fabel?

Het idee achter ‘nuchter’ trainen is dat je ’s avonds normaal eet en de volgende ochtend voordat je gaat trainen niet eet. Dit doe je pas na je training. Wat water of koffie drinken vooraf kan wel. Voormalig Olympisch marathon kampioen Frank Shorter en een Tour de France winnaar uit de jaren 90 gebruikten deze methode en waren er dus erg succesvol mee.

Fysiotherapie is bij een gescheurde meniscus even effectief als operatie!

Geen operatie nodig bij gescheurde meniscus!

gescheurde mensicus

Een gescheurde meniscus wordt ook wel een meniscuslaesie genoemd. De meniscus is een schijfje in de knie dat de schokken op de knie dempt. Ook helpt het mee bij de sturing van je kniegewricht en het ondersteunen van de gewrichtssmering. In één knie bevinden zich twee menisci: een binnenste en een buitenste meniscus. In de meeste gevallen bevindt de scheur zich in de binnenste meniscus, omdat deze aan de binnenste knieband vastzit. Deze meniscus mist daardoor wat flexibiliteit.

In andere artikelen worden meerdere soorten knieklachten uitgelegt.

9 tips voor hoofdpijn tijdens of na het sporten!

Hoofdpijn

Heb je tijdens of na het sporten vaak hoofdpijn? Dan zou dit inspanningshoofdpijn kunnen zijn! Hierbij treedt er tijdens of na fysieke inspanning hoofdpijn op. 

Kom in dit artikel meer over hoofdpijnklachten te weten!

2 verschillende soorten inspanningshoofdpijn
Er zijn twee soorten inspanningshoofdpijn: primaire en secundaire inspanningshoofdpijn. Bij de primaire vorm, is er geen sprake van een onderliggende aandoening. Bij de secundaire vorm is hier wel sprake van.

Bewegen goed voor het geheugen van ouderen!

De gezondheid van ouderen verbetert als zij blijven sporten

Sporten goed voor geheugen ouderen

Bewegen is erg belangrijk voor ouderen. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat bewegen van positieve invloed is op plannen, initiatief nemen en het geheugen. Als men zowel kracht, mobiliteit, balans en uithoudingsvermogen traint, heeft dit het meest gunstige effect op bovenstaande cognitieve factoren. Ook neemt de kans op dementie af!

Voor ouderen is het belangrijk om zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven. Een goed denkvermogen is hierbij uitermate belangrijk. Het is dus zaak om als oudere in beweging te blijven. Echter, in veel gevallen zijn ouderen lichamelijk beperkt en werkt dit hen tegen om te gaan bewegen. Het is gebleken dat meer dan 60 procent van de 65-plussers die een chronische aandoening heeft en lichamelijk beperkt is te weinig beweegt.

Revalidatie in Uden

Maak direct jouw afspraak in Uden!

Revalidatie Uden

Bij Fysiotherapie4all Uden kunt u terecht voor verschillende therapievormen. Eén daarvan is revalidatie na een (sport)blessure, ongeval of operatie. Bij onze vestiging in Uden maakt men gebruik van de ruime en veelzijdige fitnesszaal en attributen van Basic-Fit. Dit biedt u de kans om specifiek en gevarieerd te trainen.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal