Onderbeenklachten door een stijve enkel
Heb jij last van jouw scheenbeen of kuitbeen?

Lees en volg hier de laatste nieuws omtrent Fysiotherapie4all en over algemene fysiotherapie onderwerpen.
Kies jouw onderwerp!
Heb jij last van jouw scheenbeen of kuitbeen?
Verkeerde houding kan leiden tot schouder impingement of een slijmbeursontsteking van de schouder
'He ga eens rechtop zitten' of 'Loop eens een beetje rechtop'. Komen deze opmerkingen jouw bekend voor? Dan raad ik je aan om even te blijven lezen. Er is namelijk een grote kans dat deze opmerkingen en de schouderklachten een verband met elkaar hebben! Wanneer men namelijk met een ingezakte bovenrug zit, zakken de schouders naar voren, waardoor de anatomische positie van de schouders niet optimaal meer is. Zo heeft u meer kans op schouderblessures, zoals een slijmbeursontsteking van de schouder of impingement. Wilt u weten wat u hieraan kan doen? Lees dan verder!
Een juiste stand van de voet is belangrijk om klachten te voorkomen
Een verkeerde stand van de voet kan klachten veroorzaken. Zo kunnen hielspoorklachten of een ontsteking van de peesplaat onder de voet (fasciitis plantaris) het gevolg zijn van een ingezakt voetgewelf (platvoet).
Wilt u weten wat u hieraan kan doen? Lees dan verder!
Een slapend been wordt ook wel transient paresthesia genoemd
Velen zullen het wel herkennen: een slapend been of een slapende arm na lang in eenzelfde houding gezeten te hebben. Je hebt het gevoel dat het lichaamsdeel heel zwaar en/of doof is en ook kan het tintelen. Dit verschijnsel wordt met een dure term ook wel ‘transient paresthesia’ genoemd.
Uit onderzoek is gebleken dat het luisteren naar muziek bijdraagt aan een beter herstel na een beroerte!
Bij een beroerte wordt een bepaald gedeelte van de hersenen niet of in mindere mate voorzien van zuurstof waardoor er beschadigingen en uitvalsverschijnselen kunnen optreden. Het zuurstoftekort kan veroorzaakt worden door een bloeding of door een infarct.
Oefeningen & tips die helpen om je voor te bereiden op de skivakantie
Het wintersportseizoen is begonnen en veel mensen gaan daarom op vakantie naar de sneeuw. Zowel bij skiën als snowboarden is er een risico op blessures of verwondingen. Hoe kunt u zich lichamelijk voorbereiden op uw wintersportvakantie? Hieronder leest u enkele tips!
Feit of fabel? Lees het in dit artikel
In onze praktijk wordt veel gebruik gemaakt van dry needling. Nu stellen patiënten ons wel eens de vraag of dit een bepaalde vorm van acupunctuur is. In dit artikel beantwoorden we deze vraag!
"In de toekomst zullen waarschijnlijk meer orthopedische implantaten uit de printer komen!"
De eerste 3D onderdelen van een knieprothese zijn een feit! In het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein hebben twee orthopeden bij patiënten voor het eerst 3D geprinte onderdelen van een knieprothese geplaatst. In dit geval ging het om onderdelen die gebruikt worden bij het vervangen van een eerdere prothese of bij complexe knieoperaties. Deze bieden zowel steun aan het bot als aan de prothese.
Ga je vaak door je enkel? Lees dan onderstaande info!
Veel mensen gaan wel eens door hun enkel. In de meeste gevallen is dit de schuld van de spieren. Als deze onvoldoende getraind zijn, komt er meer belasting op de banden en kun je deze overbelasten of soms zelfs scheuren. Andersom, wanneer je enkelbanden afgescheurd zijn, moeten de spieren harder werken om de enkel toch te kunnen stabiliseren.
Iedere scholier / student heeft er mee te maken: het dragen van een zware rugtas. Door het veelvuldig dragen van deze rugtas, heb je kans dat je rugklachten, nekklachten of schouderklachten ontwikkelt. Dit risico loop je vooral als je de rugtas niet op de juiste manier draagt of gebruikt.
Wil je weten wat je kan doen om klachten te voorkomen? Lees dan onderstaande tips!
Pijn aan de achter- of onderzijde van de hiel kan erg vervelend zijn. In veel gevallen belemmert het mensen om langere afstanden te lopen. De oorzaken voor pijn in de hiel of hak zijn bij iedere persoon verschillend. Blessures veroorzaken vaak de pijn.
Hieronder staan zeven veelvoorkomende hakblessures voor u op een rijtje.
Nieuw onderzoek toont een verband tussen reumatoïde en hart- en vaatziekte
Er is nieuw bewijs voor het verband tussen ontstekingen bij reumatoïde artritis en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit het proefschrift van drs. Inge van de Oever ‘Cardiovascular risk reduction in rheumatic diseases. How can it be achieved?’.
Reumatoïde artritis is een vorm van reuma. Deze aandoening houdt in dat er een chronisch ontstekingsproces van het gewrichtssmeer en kraakbeen in een gewricht is doordat het lichaam eigen weefsel gaat aanvallen alsof het indringers zijn (auto-immuunziekte).
Welke oefeningen kan ik doen om de mobiliteit van mijn heupen te verbeteren?
Heb je last van een stijve heup? Dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Dit zou kunnen komen door een verhoogde spierspanning van heup- of bilspieren of bijvoorbeeld door een beperking in het heupgewricht zelf. Soms heb je het niet eens in de gaten als je heup wat stijver wordt. Toch kan dit op den duur tot klachten leiden of andere blessures in de hand werken.
Hoofdpijn is een vervelende klacht en kan je ernstig beperken in je dagelijks functioneren. Er zijn verschillende vormen van hoofdpijn met ieder hun eigen oorzaken, symptomen en behandelingen. De fysiotherapeut kan u bij hoofdpijn in veel gevallen helpen. Ook thuis kunt u het een en ander doen tegen hoofdpijn. Lees daar in dit artikel meer over!
Zak je wel eens door je knie? Lees dan dit artikel!
Het is belangrjik om de stabiliteit van de knie op niveau te houden en dus te trainen. Om te begrijpen hoe je het beste de stabiliteit van de je knie kan trainen, is het handig om te weten hoe de knie in elkaar zit. De knie is een scharniergewricht en bestaat uit drie botstukken: het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf. Deze botstukken zijn de basis van de ‘stabiele’ knie. De spieren en banden dragen ook bij aan de stabiliteit. Zo werken bijvoorbeeld de hamstrings, quadriceps, kuitspieren en scheenbeenspieren allemaal samen om te voorkomen dat je door je knie zakt. De kruisbanden, binnenste en buitenste kniebanden, menisci etc. sturen de knie ook bij.Tot slot moet de aansturing vanuit de hersenen ook in orde zijn om stabiel op je knie te kunnen staan.