Nieuws

Lees en volg hier de laatste nieuws omtrent Fysiotherapie4all en over algemene fysiotherapie onderwerpen.

Kies jouw onderwerp!

Slapen en chronische pijn

Ontdek hoe je door beter te slapen je pijnklachten kunt verminderen

slapen en chronische pijn

Slaap is van essentieel belang voor de mens en zeker als het om (chronische) pijnklachten gaat. Slapen = herstellen. De spieren ontspannen en de ademhaling, hartslag en hersenactiviteit vertragen tijdens het slapen. De benodigde hoeveelheid slaap verschilt per persoon en wordt het best vastgesteld aan de hand van hoe je je overdag voelt. Het is niet zozeer het aantal uren slaap dat van belang is, maar voornamelijk de kwaliteit en regelmaat van de slaap. Dit slaapritme is erg belangrijk in het aanpakken en voorkomen van slaapproblemen. Te weinig slapen heeft een negatief effect op het functioneren van onze hersenen. Het reactievermogen, het concentratievermogen, de besluitvaardigheid en het planningsvermogen worden aangetast. Dit heeft dus een grote invloed op zowel onze fysieke als emotionele gezondheid. Kortom: te weinig slaap zorgt voor een verminderde belastbaarheid. Hierdoor kun je minder belasting in het dagelijks leven verdragen en raak je sneller uit balans.

Het Immuunsysteem en pijnklachten

Ontdek hoe je door het immuunsysteem te beïnvloeden pijnklachten kunt verhelpen

Immuunsysteem en chronische pijnOns immuunsysteem is het belangrijkste als we het over gezond of ziek zijn hebben. Timo Hans, ontwikkelaar van het 6 domeinen model, heeft hier een enorm goed verhaal over en daarom wil ik je meenemen in zijn visie. Dit onderwerp is de basis i.c.m. de andere 5 domeinen om (chronische) pijn onder controle te krijgen.

Bekijk hieronder de video van Maikel Korbmacher waarin hij uitegt hoe je chronische pijnklachten kunt verbeteren door het immuunsysteem te versterken. 

Zo beïnvloed je het Immuunsysteem voor minder Pijn

Het limbisch systeem - oerbrein en pijn

Ontdek het belang van het oerbrein bij pijn!

Het limbisch systeem - oerbrein en pijn

Voor het begrijpen van het nut van pijn, moeten we eerst de functies van ons brein leren kennen. Grofweg gezien, kunnen we ons brein in 3 delen verdelen, welke allen een andere functie hebben. De 3 delen bestaan uit:

1. De hersenstam (ook wel reptielenbrein of oerbrein)
2. Het limbisch systeem (het emotionele brein)
3. De cortex (het denkende brein)

Deze gaan we stap voor stap uitleggen, zodat we vanuit dit perspectief pijn kunnen begrijpen.

Geriatrie fysiotherapie in Uden

Wij zijn gespecialiseerd in ouderenzorg (geriatrie)!

geriatrie fysiotherapie uden

Mensen die ouder en minder beweeglijk worden, kunnen daardoor belemmeringen of klachten ervaren. Ze komen hiervoor doorgaans in aanraking met de fysiotherapeut voor ouderen, de geriatriefysiotherapeut. De geriatriefysiotherapeut specialiseert zich in de zorg voor kwetsbare ouderen en/of mensen met een complexe gezondheidsproblematiek. De geriatrie fysiotherapeut werkt vanuit specifieke kennis over de doelgroep en de daarbij voorkomende ziektebeelden. Tijdens de behandeling ligt de focus op het herstel van functies, behoud van zelfredzaamheid en kwaliteit van leven.

Fysiotherapie bij dementie in Uden

De beste zorg voor dementie in Uden E.O.

Fysiotherapie bij dementie in Uden

Wat kan fysiotherapie hierin betekenen?

Als u fysiotherapie wilt gericht op dementie, is daar in onze praktijk in Uden de mogelijkheid voor. Fysiotherapie gericht op actief bewegen heeft invloed op uw cognitieve functies en achteruitgang in uw dagelijkse leven. Onze praktijk in Uden bevindt zich in het Retraitehuis. Waar we gebruik maken van twee behandelkamers, een oefenruimte, verschillende attributen en een tuin waardoor we indien nodig buiten kunnen oefenen. Ook komen wij indien nodig bij u aan huis (met verwijzing van arts of specialist).

Fysiotherapie in Uden bij de ziekte van Parkinson

Revalideren in Uden voor de ziekte van Parkinson

Fysiotherapie Uden en Parkinson

Als je fysiotherapie wilt gericht op de ziekte van Parkinson, is daar in onze praktijk in Uden de mogelijkheid voor. Fysiotherapie gericht op de gevolgen van de ziekte van Parkinson is vaak nodig om achteruitgang in uw dagelijkse leven zo veel mogelijk te beperken. Onze praktijk in Uden bevindt zich in het Retraitehuis. Waar we gebruik maken van twee behandelkamers, een oefenruimte, verschillende attributen en een tuin waardoor we indien nodig buiten kunnen oefenen. Ook komen wij indien nodig bij u aan huis (met verwijzing van arts of specialist).

Pijn verminderen door je autonome zenuwstelsel te beïnvloeden

autonome zenuwstelsel en pijn

Het menselijk lichaam bevat twee systemen die stress beïnvloeden. We kennen het animale en het autonome zenuwstelsel. Het animale zenuwstelsel (ook wel het somatische zenuwstelsel genoemd) staat onder invloed van de wil en maakt het mogelijk bewust actie te ondernemen. Hierbij zijn zintuigen en skeletspieren betrokken. Door het animale zenuwstelsel worden de houding en de beweging van het lichaam geregeld.

Vacature fysiotherapeut Breda

Kom ons team versterken als fysiotherapeut in Breda?


FYSIOTHERAPEUT (m/v), 30 - 40 uur p.w.)

Voor onze locatie Breda is Fysiotherapie4all opzoek naar een fysiotherapeut voor fulltime dienstverband. Kom jij werken in ons gedreven team?

Wij zijn opzoek naar iemand die van aanpakken houdt, zelfstandig kan werken, maar het ook fijn vindt om in een team te werken. Je zal gaan werken op een mooie locatie waar je met meerdere collega’s zal samenwerken. Wij zijn in Breda gevestigd binnen het sportcentrum genaamd Fitness4all (medisch trainingscentrum icm fit&gezond trainen).

Intermittent fasting kan pijn verminderen

intermitting fasting en pijn

Ik doe elke dag aan intermittent fasting. Dit betekent dat ik ‘s morgens alleen een kopje thee drink als ik opsta. Ik ontbijt niet en eet verder ook niets tot 13.00 uur. De meesten denken nu: ‘Dan heb je toch heel veel honger? En ik heb altijd geleerd dat ontbijten zo goed is om de dag te beginnen.’ Sinds ik intermittent fasting toepas in mijn dagelijks leven, heb ik veel minder pijnklachten en zijn mijn autonome klachten ook een stuk minder geworden.
Ik ga je nu meer vertellen over deze manier van eten en ik laat je de gezondheidsvoordelen zien, die ook echt met wetenschappelijke publicaties ondersteund zijn.
Wat we met een ketogeen dieet doen, is eigenlijk voedselschaarste nabootsen zonder dat we eigenlijk honger lijden. We schrappen de koolhydraten en vervangen die door gezonde vetten. Ook intermittent fasting is een tactiek om voedselschaarste na te bootsen. Eigenlijk hebben we hier een oer-Hollandse term voor, namelijk: vasten. Veel magazines en tv-programma’s hebben hier de laatste tijd positief over gesproken. In ziekenhuizen in Duistland wordt het al effectief toegepast bij reumapatiënten en in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van vasten tijdens een chemokuur bij borstkanker. 

Mijn persoonlijk verhaal over de oplossing van pijn

De oplossing voor pijn - persoonlijk verhaal

Misschien heb jij weleens last van (chronische)pijnklachten, fysieke beperkingen, vermoeidheid, stijve spieren of gewrichten. Of misschien ben je altijd moe, darmproblemen, niet lekker in je vel zitten, slecht slapen, etc. Met mijn persoonlijk verhaal hoop ik andere mensen te kunnen inspireren en helpen om van hun (chronische)klachten af te komen. Ik wil je bewust maken van het ontstaan van (pijn)klachten, hoe je deze klachten kunt genezen, hoe je je fitter kunt voelen en misschien nog wel belangrijker: hoe je klachten preventief kunt elimineren. Voorkomen is immers beter dan genezen, nietwaar?

Wat is pijn precies?

Ontdek wat pijn precies is en hoe we dit kunnen behandelen

Wat is pijn

Als eerste wil ik je uitleggen wat pijn is en waar het voor bedoeld is. We weten allemaal dat pijn een belangrijke functie heeft. Eigenlijk is het een positief signaal van het lichaam, omdat het ons waarschuwt als er iets mis is, zodat je voorzichtiger bent met het lichaamsdeel waar je last van hebt. Een mooi voorbeeld is wanneer je je enkel verstuikt. De enkelbanden zijn beschadigd en moeten herstellen. De pijn zorgt ervoor dat we de beschadigde structuren ontlasten om zo te zorgen dat het weer kan herstellen. De pijn is in het begin heftig, maar naarmate het verder herstelt, neemt de pijn langzaam af. Het is dus een belangrijk signaal dat we niet moeten negeren. 

Stress en (chronische) pijn

Ontdek wat stress zowel fysiek als mentaal met je kan doen!

stress en pijn

Wij zijn ervan overtuigd dat stress een van de grootste veroorzaker is van alle lichamelijke klachten. Zowel fysiek als mentaal. De meeste mensen willen dit niet horen, maar het onderwerp stress wordt erg onderschat. Ook ikzelf wuifde stress vroeger altijd weg en vond dit begrip maar onzin. Je krijgt namelijk snel de sticker stress toegeschreven. Totdat ik zelf fysieke klachten kreeg, zonder dat er echt een oorzaak aanwezig was. Uiteindelijk heb ik voor duizenden euro’s aan therapieën gehad zonder resultaat. Na jaren ben ik er eindelijk achter gekomen dat stress een hele grote invloed heeft gehad op mijn gezondheid en fysieke pijnklachten.

De wereld gaat zo snel dat we dagelijks honderd keer meer prikkels krijgen dan 50 jaar geleden. Door continu meer onder stress te staan, kan ons lichaam niet meer herstellen en krijgen we fysieke klachten die zich op allerlei manieren kunnen uiten. In onderstaande video en artikel ga ik je uitleggen wat stress is en wat voor invloed dit kan hebben op je lichaam.
Bekijk de video over stress en pijnklachten!

Polsklachten door je schouderspieren

Polsklachten verhelpen door je schouderspieren te laten ontspannen!

Polsklachten door je schouderspieren

Pols- en handklachten zijn veel voorkomende problemen in de fysiotherapiepraktijk. Wij komen veel mensen met deze klachten tegen die al bij meerdere specialisten zijn geweest zonder resultaat. Het probleem is dat deze specialisten meestal alleen lokaal naar de pols zelf kijken en factoren die hoger in de keten zijn gelegen, niet meenemen in hun onderzoek en behandeling. Hierdoor worden de klachten niet opgelost, en blijven mensen onnodig lang met hun klachten rondlopen.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal