Nieuws

Lees en volg hier de laatste nieuws omtrent Fysiotherapie4all en over algemene fysiotherapie onderwerpen.

Kies jouw onderwerp!

Pijn verbeteren of herstellen door je ademhaling

Pijn verbeteren of herstellen door je ademhaling

De ademhaling is misschien wel het belangrijkste systeem van het menselijk lichaam. Wanneer we niet ademen gaan we letterlijk dood. Stel je eens voor als jouw ademhaling 24/7 en 365 dagen per jaar niet goed functioneert. Wat voor invloed kan dit op jouw pijnklachten hebben? Hieronder ga ik je precies vertellen hoe dit in elkaar zit.

Het menselijk lichaam bevat twee systemen die stress beïnvloeden. We kennen het animale en het autonome zenuwstelsel. Het animale zenuwstelsel (ook wel het somatische zenuwstelsel genoemd) staat onder invloed van de wil en maakt het mogelijk bewust actie te ondernemen. Hierbij zijn zintuigen en skeletspieren betrokken. Door het animale zenuwstelsel worden de houding en de beweging van het lichaam geregeld.

Vacature fysiotherapeut Breda

Kom ons team versterken als fysiotherapeut in Breda?


FYSIOTHERAPEUT (m/v), 30 - 40 uur p.w.)

Voor onze locatie Breda is Fysiotherapie4all opzoek naar een fysiotherapeut voor fulltime dienstverband. Kom jij werken in ons gedreven team?

Wij zijn opzoek naar iemand die van aanpakken houdt, zelfstandig kan werken, maar het ook fijn vindt om in een team te werken. Je zal gaan werken op een mooie locatie waar je met meerdere collega’s zal samenwerken. Wij zijn in Breda gevestigd binnen het sportcentrum genaamd Fitness4all (medisch trainingscentrum icm fit&gezond trainen).

Intermitting fasting kan pijn verminderen

intermitting fasting en pijn

Ik doe elke dag aan intermittent fasting. Dit betekent dat ik ‘s morgens alleen een kopje thee drink als ik opsta. Ik ontbijt niet en eet verder ook niets tot 13.00 uur. De meesten denken nu: ‘Dan heb je toch heel veel honger? En ik heb altijd geleerd dat ontbijten zo goed is om de dag te beginnen.’ Sinds ik intermittent fasting toepas in mijn dagelijks leven, heb ik veel minder pijnklachten en zijn mijn autonome klachten ook een stuk minder geworden.
Ik ga je nu meer vertellen over deze manier van eten en ik laat je de gezondheidsvoordelen zien, die ook echt met wetenschappelijke publicaties ondersteund zijn.
Wat we met een ketogeen dieet doen, is eigenlijk voedselschaarste nabootsen zonder dat we eigenlijk honger lijden. We schrappen de koolhydraten en vervangen die door gezonde vetten. Ook intermittent fasting is een tactiek om voedselschaarste na te bootsen. Eigenlijk hebben we hier een oer-Hollandse term voor, namelijk: vasten. Veel magazines en tv-programma’s hebben hier de laatste tijd positief over gesproken. In ziekenhuizen in Duistland wordt het al effectief toegepast bij reumapatiënten en in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van vasten tijdens een chemokuur bij borstkanker. 

Mijn persoonlijk verhaal over de oplossing van pijn

De oplossing voor pijn - persoonlijk verhaal

Misschien heb jij weleens last van (chronische)pijnklachten, fysieke beperkingen, vermoeidheid, stijve spieren of gewrichten. Of misschien ben je altijd moe, darmproblemen, niet lekker in je vel zitten, slecht slapen, etc. Met mijn persoonlijk verhaal hoop ik andere mensen te kunnen inspireren en helpen om van hun (chronische)klachten af te komen. Ik wil je bewust maken van het ontstaan van (pijn)klachten, hoe je deze klachten kunt genezen, hoe je je fitter kunt voelen en misschien nog wel belangrijker: hoe je klachten preventief kunt elimineren. Voorkomen is immers beter dan genezen, nietwaar?

Wat is pijn precies?

Ontdek wat pijn precies is en hoe we dit kunnen behandelen

Wat is pijn

Als eerste wil ik je uitleggen wat pijn is en waar het voor bedoeld is. We weten allemaal dat pijn een belangrijke functie heeft. Eigenlijk is het een positief signaal van het lichaam, omdat het ons waarschuwt als er iets mis is, zodat je voorzichtiger bent met het lichaamsdeel waar je last van hebt. Een mooi voorbeeld is wanneer je je enkel verstuikt. De enkelbanden zijn beschadigd en moeten herstellen. De pijn zorgt ervoor dat we de beschadigde structuren ontlasten om zo te zorgen dat het weer kan herstellen. De pijn is in het begin heftig, maar naarmate het verder herstelt, neemt de pijn langzaam af. Het is dus een belangrijk signaal dat we niet moeten negeren. 

Stress en (chronische) pijn

Ontdek wat stress zowel fysiek als mentaal met je kan doen!

stress en pijn

Wij zijn ervan overtuigd dat stress een van de grootste veroorzaker is van alle lichamelijke klachten. Zowel fysiek als mentaal. De meeste mensen willen dit niet horen, maar het onderwerp stress wordt erg onderschat. Ook ikzelf wuifde stress vroeger altijd weg en vond dit begrip maar onzin. Je krijgt namelijk snel de sticker stress toegeschreven. Totdat ik zelf fysieke klachten kreeg, zonder dat er echt een oorzaak aanwezig was. Uiteindelijk heb ik voor duizenden euro’s aan therapieën gehad zonder resultaat. Na jaren ben ik er eindelijk achter gekomen dat stress een hele grote invloed heeft gehad op mijn gezondheid en fysieke pijnklachten.

De wereld gaat zo snel dat we dagelijks honderd keer meer prikkels krijgen dan 50 jaar geleden. Door continu meer onder stress te staan, kan ons lichaam niet meer herstellen en krijgen we fysieke klachten die zich op allerlei manieren kunnen uiten. In onderstaande video en artikel ga ik je uitleggen wat stress is en wat voor invloed dit kan hebben op je lichaam.
Bekijk de video over stress en pijnklachten!

Polsklachten door je schouderspieren

Polsklachten verhelpen door je schouderspieren te laten ontspannen!

Polsklachten door je schouderspieren

Pols- en handklachten zijn veel voorkomende problemen in de fysiotherapiepraktijk. Wij komen veel mensen met deze klachten tegen die al bij meerdere specialisten zijn geweest zonder resultaat. Het probleem is dat deze specialisten meestal alleen lokaal naar de pols zelf kijken en factoren die hoger in de keten zijn gelegen, niet meenemen in hun onderzoek en behandeling. Hierdoor worden de klachten niet opgelost, en blijven mensen onnodig lang met hun klachten rondlopen.

Waarom moet je op elke leeftijd aan krachttraining doen?

'Krachttraining is zelf belangrijk voor mensen die 80 jaar oud zijn'

Waarom is krachttraining belangrijk voor alle leeftijden

In het dagelijks leven heb je elke dag je spieren nodig. Als je de trap op- en af loopt, opstaat vanuit de stoel, wandelt, je kind optilt, etc. Je spieren zijn dus noodzakelijk om ons te kunnen voortbewegen.

Wat de meeste mensen niet weten is dat onze spieren plastisch zijn. Dit houdt in dat al je spieren continu worden afgebroken en worden opgebouwd. Je kunt je dit misschien niet voorstellen, maar de afbraak van spierweefsel gaat met een percentage van 1 a 2% per dag. Het afbreken en opnieuw opbouwen van spieren noemen ze de turnover-rate. Dit betekent dat in 50-100 dagen je spieren compleet vernieuwd zijn. Dit noemen we ook wel skeletspierplasticiteit. Dit lijkt onnatuurlijk, maar dit is nu juist een geweldig mooi natuurlijk proces. Hierdoor kunnen wij ons als organisme aanpassen aan bepaalde belastingen.

Post-operatieve fase 2 na een complexe knieoperatie (12 tot 24 weken)

Post operatieve fase 2 na een complexe kieoperatieHet is inmiddels twaalf weken geleden dat dhr. is geopereerd aan zijn voorste kruisband, binnenste knieband en buitenste meniscus. Anders dan bij ‘normale’ kruisband operaties is er nu pas groen licht vanuit de orthopeed om te gaan starten met belasten, trainen, revalideren. In afgelopen periode heeft de focus gelegen op het fysiologisch (natuurlijk) herstel, het verminderen van pijn en vocht en het stimuleren van de buiging tot maximaal negentig graden. In deze periode is er in afbouwende mate gelopen met krukken. Bij de laatste controle werden geen bijzonderheden geconstateerd, maar kwam wel duidelijk naar voren dat de lichamelijke belastbaarheid flink heeft ingeleverd. 

Post-operatieve fase 1 na een knieoperatie (0 tot 6 weken)

Nu kan het herstel beginnen!

post-operatieve-fase-1-na-een-knieoperatie-0-tot-6-wekenHet is vier weken geleden dat dhr. is geopereerd aan zijn voorste kruisband, binnenste knieband en buitenste meniscus. De voorste kruisband en binnenband van de knie zijn hersteld en de buitenste meniscus is gehecht. Het grootste verschil met alleen een reconstructie van de voorste kruisband is dat er nauwelijks gebogen mag worden in de eerste zes weken na de operatie vanwege het herstel van de binnenste knieband. Hiervoor moet dus de eerste zes weken continu een strekspalk gedragen worden. 

Voorste kruisband operatie (pre-operatieve fase)

Trainen voor de operatie is van essentieel belang

Voorste kruisband operatie pre operatieve faseFase 1: Pre-operatieve fase – Better In Better Out (BIBO)

Begin mei is er bij Fysiotherapie4All een man via verwijzing van een orthopeed binnen gekomen met daarin de bevindingen van een MRI van de linker knie. Deze man heeft tijdens een voetbalwedstrijd een ongelukkige beweging gemaakt in zijn kniegewricht, ook wel een ‘unhappy triad’ genoemd. Deze beweging komt veel voor bij contactsporten en wordt gekenmerkt door een zijwaartse of rotatoire kracht op de knie terwijl het onderbeen blijft staan. Wanneer er veel kracht op de knie wordt uitgeoefend kan dat resulteren in letsel aan kniebanden, menisci of kruisbanden. De desbetreffende persoon die ik aankomende periode ga begeleiden heeft tijdens deze beweging zijn voorste kruisband afgescheurd en zijn binnenste knieband grotendeels afgescheurd. Beide structuren worden tijdens een operatie bij kliniek ViaSana hersteld. De operatie staat begin juli gepland.

Vacature fysiotherapeut (m/v), 28-32 uur p.w.

Vacature fysiotherapeut (m/v), 28-32 uur p.w.

Voor onze locaties in Uden en Oss is Fysiotherapie4all opzoek naar een (sport/manueel) fysiotherapeut voor parttime dienstverband. Dit zal op korte uitgebreid worden naar een full time dienstverband.

Wij zijn opzoek naar iemand die van aanpakken houdt en zelfstandig kan werken. Er bestaat een mogelijkheid dat je uiteindelijk zelf verantwoordelijk zult worden voor beide praktijklocaties.

'Eindelijk kon ik na 2 jaar weer sporten zonder rugpijn'

Eigenlijk was de oplossing simpel!

'Eindelijk kon ik na 2 jaar weer sporten zonder rugpijn'

Twee jaar lang heb ik enorm veel last gehad van mijn rug. In mijn onderrug was de pijn zo hevig, dat het mij echt belemmerde in mijn dagelijks leven. Waar ik eerder 4 keer per week intensief sportte, kon ik toen niet alleen amper sporten, maar zelfs wandelen en lopen werden een uitdaging met veel pijn.

3D4 medical fysiotherapie

3D4 medical fysiotherapie

Wij werken samen met 3D4 medical

Bij een groot deel van de video's die wij maken, maken we gebruik van het programma 3D4 medical. Met dit programma kun je tot in detail inzoemen op elke spier, bot, pees, orgaan, etc van het menselijk lichaam. 

 

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal