Behandelingen van TP

Waaruit bestaat de behandeling van triggerpoints?

Men kan triggerpoints op verschillende manieren bestrijden. De fysiotherapeut kan gebruik maken van (een combinatie van) onderstaande therapievormen.

Manuele druktechnieken: Deze therapie houdt in dat men door middel van manuele druktechnieken de triggerpoint (spierknoop) verplaatst in de spiervezel. Het triggerpoint heeft bloedvaten dichtgedrukt waardoor er weinig doorbloeding is in dit gedeelte van de spiervezel. Afvalstoffen blijven op deze plek zitten. Dit is een slechte omgeving voor de triggerpoint om te herstellen. Door de triggerpoint wat te verplaatsen in de spiervezel komt deze in een beter doorbloed gedeelte waardoor het triggerpoint zal oplossen.

Dry needling: Bij dry-needling therapie worden triggerpoints behandeld door middel van het inbrengen van acupunctuurnaalden in de triggerpoint. Er wordt hierbij geen vloeistof ingebracht ('dry' needling). Door het inbrengen van het naaldje spant de triggerpoint kort samen (Local Twitch Response), maar volgt daarna juist ontspanning. Door deze techniek wordt het triggerpoint gedeactiveerd.

Massage: In een triggerpoint bevindt zich een ophoping van afvalstoffen. Wanneer deze afvalstoffen verdwijnen, kan het triggerpoint herstellen. Door massage kan men de doorbloeding van spieren verbeteren waardoor afvalstoffen beter en sneller afgevoerd worden.

Myofasciale release technieken: Bij deze vorm van therapie past men technieken toe waardoor de fascie soepeler wordt. Fascies zijn weefsels die alles in het lichaam met elkaar verbinden. Zij zijn dus ook betrokken bij triggerpoints. Wanneer de fascies soepel zijn, kunnen triggerpoints beter herstellen.

Rekken: Door het rekken van de spier waarin het triggerpoint zich bevindt, kan men het triggerpoint iets verplaatsen in de spiervezel, waardoor deze in een beter doorbloed milieu komt en zo zijn afvalstoffen kan lozen. Het herstel wordt zo ingezet.
Koelen en rekken (spray-and-stretch techniek): Men kan ook rekken in combinatie met koelen. Er wordt eerst een koude spray op de spier met de triggerpoint gespoten en daarna wordt deze op rek gebracht. Op deze manier worden triggerpoints gedeactiveerd.

Houdingstherapie: Een optimale lichaamshouding verkleint de kans op triggerpoints. De fysiotherapeut kan u adviseren en oefeningen geven om een juiste lichaamshouding te handhaven gedurende de dag, tijdens werk en tijdens sport.

Effect van triggerpointtherapie

De behandeling van triggerpoints heeft invloed op het autonome zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel is verantwoordelijk voor automatische en vegetatieve functies, zoals zweten en rillen. Patiënten die triggerpointtherapie ondergaan, kunnen dus dit type reacties ervaren, maar dit hoeft niet zo te zijn.
Met name bij manuele druktechnieken, dry needling en massage kan men een beurs gevoel overhouden na de behandeling. Deze neemt in de twee dagen na de behandeling langzaam af en men ervaart daarna juist verlichting van pijn en toename van beweeglijkheid.

Duur van behandeling

Bij manuele druktechnieken en dry needling ervaart men in de meeste gevallen direct pijnverlichting. Afhankelijk van de duur van uw klachten kan de fysiotherapeut schatten hoe lang uw totale herstel zal duren. Naast de duur van de aanwezigheid van de triggerpoints heeft ook het type spier waarin de triggerpoint zich bevindt invloed op de duur van de behandeling. Alle spieren bestaan uit een combinatie van Type 1 spiervezels en Type 2 spiervezels. Spieren met Type 1 vezels reageren op overbelasting door te verkorten. De spanning in de spier wordt dan hoger. Wanneer een triggerpoint zich in een spier bevindt waarin Type 1 vezels de overhand hebben, duurt de behandeling langer. Wanneer een triggerpoint zich in een spier bevindt waarin Type 2 vezels de overhand hebben, reageert de triggerpoint sneller op de behandeling. Dit komt doordat deze spiervezels juist slapper worden bij overbelasting. Dit is relatief gezien een wat gunstigere omgeving voor een triggerpoint dan een verkorte spier.

Wat is het verschil tussen acupunctuur en triggerpointtherapie?

Triggerpointtherapie heeft op sommige vlakken overeenkomsten met acupunctuur, maar er zijn ook verschillen tussen deze twee vormen van therapie. Acupunctuurpunten zijn concentraties van energie die zich ontwikkelen langs elektromagnetische lijnen in het lichaam. Door een acupunctuurnaald in te brengen op deze punten kan men de energiestroming beïnvloeden. Triggerpoints zijn spierknopen en liggen dus in een spier. Deze spierknopen kan men ook door middel van een acupunctuurnaald behandelen door de naald in de triggerpoint te brengen en de triggerpoint zo te deactiveren. Bij acupunctuur beïnvloedt men dus de energiestroming en bij triggerpointtherapie het spierweefsel. Toch kunnen deze acupunctuurpunten en triggerpoints soms op dezelfde plek zitten beweren sommige onderzoekers. Dit komt doordat triggerpoints zich langs de energielijnen kunnen vestigen.

Bron: Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal