Wat is een triggerpoint (TP)?

Wat is een triggerpoint?

Triggerpoints worden ook wel spierknopen genoemd. Een spierknoop is een kleine, lokale verkramping in de spier. Door deze verkramping hopen afvalstoffen zich op deze plek op. Men kan meerdere spierknopen in eenzelfde spier hebben, maar men kan op hetzelfde moment ook meerdere spierknopen in verschillende spieren hebben. Volgens triggerpointonderzoekers Drs. Janet Travell en David Simons is een triggerpoint een zeer prikkelbaar, gelokaliseerde plek in de spier in de vorm van een knobbeltje. Opvallend is dat een onderzoek van Travell en Simons aantoonde dat 75% van pijnklachten veroorzaakt wordt door triggerpoints. Het behandelen van deze triggerpoints kan dus een belangrijk onderdeel zijn bij het herstel van pijnklachten. Lees hier meer over triggerpoint therapie.In de video legt Maikel Korbmacher (sport)fysiotherapeut uit wat een tenniselleboog is, wat de symptomen zijn, hoe wij in onze praktijk migraine klachten verhelpen.


Een triggerpoint is dus een voelbare knobbel in de spier. Het is pijnlijk wanneer men op deze knobbel drukt. Ook kan de pijn volgens vaste patronen uitstralen naar andere gebieden. Dit noemt men 'referred pain'.

Referred pain

Referred pain is uitstralende pijn. De pijn wordt dan op een andere plek waargenomen dan waar de 

weefselbeschadiging zich bevindt. Er zijn verschillende theorieën over hoe deze referred pain kan ontstaan. De meest aannemelijke theorie over het ontstaan van referred pain is dat de sensorische signalen van het gebied van de weefselbeschadiging op hetzelfde stukje van het ruggenmerg terecht komen als de signalen van het gebied waar 

de pijn gevoeld wordt. Deze signalen worden dan verkeerd geïnterpreteerd door de hersenen waardoor de hersenen denken dat de signalen uit het andere, niet-beschadigde gebied komen. Ieder triggerpoint heeft een vast gebied waar de pijn naar uitstraalt. Een bekend voorbeeld is dat hoofdpijn het gevolg kan zijn van een triggerpoint in de monnikskapspier. 

triggerpoints-nek-hoofd

Soorten triggerpoints

Niet elk triggerpoint is hetzelfde. Dit is afhankelijk van de grootte, vorm en type spier waarin de triggerpoint ligt. Hieronder leest u een overzicht van de verschillende soorten triggerpoints.

Primaire triggerpoints: Deze triggerpoints ontstaan in het midden van de spierbuik en deze triggerpoints zijn ontstaan ten gevolge van een overbelasting. Door deze primaire triggerpoints zijn de klachten begonnen.

Secundaire triggerpoints:
Deze triggerpoints ontstaan ten gevolge van de primaire triggerpoints en ziet men vaak in de spier die de spier met de primaire triggerpoint meehelpt (synergist) of juist in de spier die de tegenovergestelde functie heeft van de spier met de primaire triggerpoint (antagonist). Secundaire triggerpoints zijn vaak minder hardnekkig dan de primaire triggerpoints, maar zorgen er wel voor dat de klachten in stand worden gehouden.

Aanhechtingstriggerpoint:
Dit is een triggerpoint dat zich in de aanhechting van een spier aan een bot bevindt.

Diffuse triggerpoints: dit zijn triggerpoint verspreid over een grotere regio. Dit ziet men bijvoorbeeld bij scoliose. Hierbij liggen er meerdere triggerpoints achter elkaar.

Actieve triggerpoints: Actieve triggerpoints zijn drukgevoelig en veroorzaken ook referred pain.
Inactieve triggerpoints: Inactieve triggerpoints zijn niet drukgevoelig en veroorzaken geen uitstralende pijn, maar veroorzaken wel een verstijving van de spier. Inactieve triggerpoints ontstaan meestal ten gevolge van primaire, actieve triggerpoints en ze kunnen actief worden door activatie van de primaire triggerpoint of door een acuut ongeluk of een acute blessure.

Kunnen we triggerpoints aantonen?

Triggerpoints bevinden zich in de spier en zijn dus van buitenaf niet te zien. Toch is er behoefte om het bestaan van triggerpoints aan te tonen. Dit kan door middel van een elektromyogram (EMG). Een EMG is een onderzoek waarbij elektrische activiteit van spieren en zenuwen gemeten kan worden. Spieren hebben in rust geen elektrische activiteit. Wanneer een klein gedeelte van de spier samentrekt ten gevolge van een triggerpoint ziet men een kleine piek in de elektrische activiteit. Op deze manier zijn triggerpoints duidelijk aan te tonen.

Bron: Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal