Spierkramp in de kuit

Triggerpoints als oorzaak van spierkramp in de kuit

Spierkramp is een onwillekeurige samentrekking van spiervezels in de spieren. Een bekendvoorbeeld van spierkramp is spierkramp in de kuiten. Spierkramp kan ontstaan na een fysieke inspanning (secundaire spierkramp), maar kan ook 's nachts in rust spontaan opzetten (idiopathische spierkramp). Wanneer men spierkramp krijgt, ervaart men een plotselinge en hevige samentrekking van het desbetreffende weefsel wat hevige pijn oproept. Het is vaak moeilijk om het verkrampte weefsel te laten ontspannen en de spier voelt hard aan. Spierkramp is een erg vervelende klacht. Vaak zijn triggerpoints de oorzaak van deze spierkramp. Door deze lokale spierknopen ontstaan er ophopingen van afvalstoffen in de spier met het risico op kramp. Het behandelen van deze triggerpoints kan helpen van de kramp af te komen. Hieronder een overzicht van de spieren die triggerpoints kunnen bevatten die spierkramp in de kuit kunnen veroorzaken.

1. De tweekoppige kuitspier (M. Gastrocnemius)

triggerpoints-gastronemius-1Anatomie
Deze kuitspier bestaat uit twee spierbuiken en wordt daarom ook wel de tweekoppige kuitspier genoemd. De spier begint net boven het kniegewricht waarvan de binnenste spierbuik aan de binnenkant van de knie begint en de buitenste spierbuik aan de buitenkant van de knie begint. De spier loopt verder aan de achterkant van het onderbeen en loopt over in de achillespees. Deze achillespees hecht aan het hielbot.

Functie van deze spier
Deze spier heeft als functie het buigen van de knie, het strekken van de voet en het optrekken van de binnenrand van de voet.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door zwaar lichamelijke activiteiten uit te voeren waarbij deze kuitspier zich in verlengde positie bevindt, zoals het rennen op een helling of het fietsen met een zware weerstand met een lage zadelstand. Daarnaast kan een lange autorit of het dragen van te strakke sokken ook triggerpoints in deze spier veroorzaken.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints kunnen zich zowel in de binnenste als buitenste kuitspierkop ontwikkelen. Zij bevinden zich zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde op twee plekken bovenin de spierbuik. Deze triggerpoints kunnen kramp in de kuit veroorzaken. Deze kramp treedt vooral 's nachts op. Daarnaast kunnen triggerpoints in de buitenste spierbuik uitstralende pijn in de buitenzijde van de knieholte en aan de buitenzijde van de kuitregio geven. Triggerpoints in de binnenste spierbuik kunnen uitstralende pijn in de knieholte, kuitregio en onder de voet geven. Soms lijken deze symptomen op de aandoening hielspoor, maar deze worden dus veroorzaakt door triggerpoints in onze kuit. Dit met als gevolg uitstralende pijn tot onder op onze hak. 

2. De scholspier (M. Soleus)

triggerpoints-gastronemiusAnatomie
Deze spier bevindt zich aan de achterzijde van het onderbeen. Hij ontspringt net onder het kniegewricht en loopt dan via de achterzijde van het onderbeen over in de achillespees die aanhecht aan het hielbot.

Functie van deze spier
De voornaamste functie van deze spier is het strekken van de voet. Ook draagt deze spier bij aan het naar binnen bewegen van de voetzool.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints ontwikkelen in deze spier door veel op hakken te lopen, door lang auto te rijden en bijvoorbeeld door op de buik te slapen. Wanneer men op de buik slaapt, wordt de scholspier verkort, omdat de voet gestrekt is.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Er kunnen zich op drie verschillende plekken in de scholspier triggerpoints ontwikkelen. Een triggerpoint in het bovenste gedeelte van de scholspier kan pijn in de kuit en knieholte geven. Dit triggerpoint kan leiden tot spierkramp in de kuiten.

Spierkramp in de kuit kan het gevolg zijn van de aanwezigheid van triggerpoints in bovengenoemde spieren. Triggerpointtherapie (dry needling therapie) kan in dat geval helpen van de spierkramp af te komen.

Bronnen: Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gastAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal