Triggerpoints als oorzaak van whiplash

Welke spieren kunnen een whiplash klachten in stand houden?

Een whiplash is een blessure aan de nek ten gevolge van een versnelling- en vertragingsletsel. Meestal is dit het gevolg van een verkeersongeluk. Door deze beweging van de nek worden verschillende structuren, zoals pezen, spieren, gewrichten en banden opgerekt en in elkaar gedrukt. Vaak is een whiplash een langdurige klacht. Triggerpoints kunnen hiervan de oorzaak zijn. Door deze spierknopen is er een verhoogde spierspanning in de spier en is de spier minder belastbaar. Hieronder ziet u de spieren die triggerpoints kunnen bevatten die het herstel van een whiplash in de weg staan.


Bekijk de onderstaande video waarin Maikel Korbmacher (sport)fysiotherapeut uitlegt wat whiplash is, wat de symptomen zijn, hoe in onze praktijk whiplash wordt verholpen.


1. De hoofdspalkspier (M. Splenius Capitis)

triggerpoint-splenius-capitis

Anatomie
Deze spier ligt in de nek en loopt van de derde tot en met zevende nekwervel omhoog naar de onderrand van het slaapbeen.

Functie van deze spier
Deze spier heeft het zijwaarts buigen van het hoofd en het draaien van het hoofd in diezelfde richting als functie. Wanneer beide hoofdspalkspieren aanspannen, strekt men de nek.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door het hoofd in een gedraaide en voorwaartse positie te houden tijdens het werken met de computer, slapen met het hoofd op een verhoging zonder kussen of een auto-ongeluk waarbij de nek en het hoofd plotseling gedraaid worden.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier kunnen het herstel van een whiplash vertragen. Triggerpoints in deze spier bevinden zich in het bovenste gedeelte van de spier. Deze triggerpoints kunnen uitstralende pijn geven aan de bovenkant van het hoofd en rondom de ogen.


2. De monnikskapspier (M. Trapezius)

triggerpoints-trapezius

Anatomie
Deze ruitvormige spier bestaat uit drie delen: M. Trapezius pars descendens, M. Trapezius pars transversus en M. Trapezius pars ascendens.

Functie van deze spier
De gezamenlijke functie van deze drie spieren is het bewegen van het schouderblad.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door langdurig de schouders op te trekken bij bijvoorbeeld stress of koud weer. Daarnaast kan het overmatig naar elkaar toe trekken van de schouderbladen of het zwaar steunen op de armen bij het opkomen uit een stoel ook de aanmaak van triggerpoints in deze spier stimuleren.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier

Triggerpoints in deze spier kunnen het herstel van een whiplash vertragen. Triggerpoints in het onderste gedeelte (M. Trapezius pars ascendens) van deze spier kunnen uitstralende pijn geven aan de achterkant van de nek. Triggerpoints in het bovenste gedeelte van de monnikskapspier (M. Trapezius pars descendens) kunnen uitstralende pijn geven aan de achterkant en zijkant van de nek. Ook kan de pijn uitstralen naar de kaakregio en het voorhoofd.

 

3. De M. Sternocleidomastoideus

Triggerpoint-sternocleidomastoideus

Anatomie
Deze spier bevindt zich in de hals. Het is een tweekoppige spier. De ene kop van de spier begint bij het borstbeen en de andere kop van de spier begint bij het sleutelbeen. Deze twee spierkoppen komen bij elkaar en hechten net achter het oor aan.

Functie van deze spier
De functie van deze spier is het zijwaarts buigen en het draaien van het hoofd.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Er kunnen triggerpoints in deze spier ontstaan door veel naar boven te kijken tijdens bijvoorbeeld het schilderen van een plafond, wanneer het hoofd te ver ten opzichte van de romp naar voren staat, een whiplash, maar ook het soort kussen en het aantal kussens waarop men slaapt, kan een rol spelen.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier kunnen het herstel van een whiplash vertragen. Triggerpoints in de M. Sternocleidomastoideus kunnen uitstralende pijn in het hoofd geven. Triggerpoints in de spierkop die bij het borstbeen ontspringt, geven uitstralende pijn achter het oog, boven het oog, in de wangregio, rondom het kaakgewricht, aan de bovenkant van het hoofd en aan het achterhoofd. Triggerpoints in de spierkop die bij het sleutelbeen begint, geven uitstralende pijn in het voorhoofd, in- of achter het oor en in de tanden.


4. De schuine spieren in de hals (mm. Scaleni)

triggerpoints-scaleni

Anatomie
Er zijn drie schuine spieren in de hals: M. Scalenus Anterior, M. Scalenus Medius en M. Scalenus Posterior. Zij lopen aan de voorzijde en aan de zijkant van de hals. Ze beginnen bij verschillende halswervels en lopen naar de eerste en tweede rib.

Functie van deze spier
Wanneer de mm. Scaleni aan beide kanten van de hals tegelijkertijd aanspannen, zorgen zij voor het buigen van de nek en het omhoog bewegen van de eerste rib bij een diepe inademing. Als de mm. Scaleni aan één zijde van de hals aanspannen, buigt en draait het hoofd.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Er kunnen zich triggerpoints in deze spieren ontwikkelen door het tillen van zware voorwerpen, door een whiplash, door het toepassen van een borstademhaling in plaats van een buikademhaling en door sporten als wedstrijdzwemmen.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier kunnen het herstel van een whiplash vertragen. Triggerpoints in de mm. Scaleni kunnen uitstralende pijn geven in de schouder, rondom het schouderblad en op de borst. Daarnaast kunnen de triggerpoints een uitstralende, tintelende pijn richting de onderarm, pols, duim en wijsvinger veroorzaken. Ook kunnen deze triggerpoints leiden tot het Thoracic Outlet Syndroom.


5. De rugstrekker (M. Erector Spinae)

triggerpoints-spinalis

Anatomie
Deze spier bestaat uit drie spiergroepen: de iliocostalis, de longissimus en de spinalis. De spier begint bij het heiligbeen, de bekkenrand, verschillende wervels en ribben en hecht aan verschillende ribben en wervels aan en loopt tot aan de schedelrand door.

Functie van de spier
De functie van deze spier is het strekken van de rug en het zijwaarts buigen van de rug.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door met de romp in gebogen en gedraaide houding te tillen. Ook kan een beenlengteverschil met een ongelijke heupstand triggerpoints veroorzaken in deze spier.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in het bovenste gedeelte van deze spier (in de nekregio) kunnen het herstel van een whiplash vertragen.

Triggerpoints in bovengenoemde spieren kunnen het herstel van een whiplash vertragen. Triggerpointtherapie (dry-needling therapie) kan in dat geval helpen van de nekklachten af te komen.

Bronnen: Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal