Triggerpoints als oorzaak van polsklachten

Welke spieren kunnen polsklachten veroorzaken?

Heeft u pijn in de polsregio of ervaart u tintelingen of een doof gevoel in de pols? Polsklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. In dit artikel kunt u lezen dat ook triggerpoints kunnen leiden tot dit type klachten.

1. De polsstrekkers

Extensor-Carpi-Radialis-LongusAnatomie
Er zijn drie polsstrekkers: M. Extensor carpi radialis longus, M. Extensor carpi radialis brevis en M. Extensor carpi ulnaris. Deze spieren lopen vanuit een gezamenlijke pees aan de buitenzijde van de elleboog naar de rugzijde van de middenhandsbeentjes.

Functie van deze spier
De gezamenlijke functie van deze spieren is het strekken van de pols. Daarnaast hebben de M. Extensor carpi radialis longus en de M. Extensor carpi radialis brevis het naar buiten bewegen van de hand ten opzichte van de onderarm als functie. De M. Extensor carpi ulnaris kan de hand ten opzichte van de onderarm naar binnen bewegen.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Er kunnen zich triggerpoints in deze spier ontwikkelen door herhaaldelijk knijpen, herhaaldelijk strekken van de pols tegen weerstand en sporten als frisbee en tennis.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spieren geven een uitstralende pijn aan de buitenzijde van de elleboog. Deze pijn kan doorstralen via de bovenzijde van de onderarm naar de rugzijde van de hand.

2. De polsbuigers

triggerpoints-flexor-carpi-radialisAnatomie
Er zijn vier polsbuigers: M. Flexor carpi radialis, M. Flexor carpi ulnaris, M. Flexor digitorum superficialis en M. Flexor digitorum profundus. Deze spieren lopen vanuit een gezamenlijke pees aan de binnenzijde van de elleboog naar de vingers.

Functie van deze spier
De gezamenlijke functie van deze spieren is het buigen van de pols. Daarnaast kan de M. Flexor carpi radialis de pols ten opzichte van de onderarm naar buiten bewegen en kan de M. Flexor carpi ulnaris de pols ten opzichte van de onderarm naar binnen bewegen.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Er kunnen zich triggerpoints in deze spier ontwikkelen door herhaaldelijk knijpen bij bijvoorbeeld het vasthouden van een tennisracket of door herhaaldelijk buigen van de pols tegen weerstand.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in de M. Flexor digitorum superficialis en de M. Flexor digitorum profundus geven een uitstralende pijn in de buitenste drie vingers. Triggerpoints in de M. Flexor carpi radialis en in de M. Flexor carpi ulnaris geven een uitstralende pijn aan de binnenzijde van de pols.

3. De schuine spieren in de hals (mm. Scaleni)

triggerpoints-scaleniAnatomie
Er zijn drie schuine spieren in de hals: M. Scalenus Anterior, M. Scalenus Medius en M. Scalenus Posterior. Zij lopen aan de voorzijde en aan de zijkant van de hals. Ze beginnen bij verschillende halswervels en lopen naar de eerste en tweede rib.

Functie van deze spier
Wanneer de mm. Scaleni aan beide kanten van de hals tegelijkertijd aanspannen, zorgen zij voor het buigen van de nek en het omhoog bewegen van de eerste rib bij een diepe inademing. Als de mm. Scaleni aan één zijde van de hals aanspannen, buigt en draait het hoofd.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Er kunnen zich triggerpoints in deze spieren ontwikkelen door het tillen van zware voorwerpen, door een whiplash, door het toepassen van een borstademhaling in plaats van buikademhaling en door sporten als wedstrijdzwemmen.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in de mm. Scaleni kunnen uitstralende pijn geven in de schouder, rondom het schouderblad en op de borst. Daarnaast kunnen de triggerpoints een uitstralende, tintelende pijn in de onderarm, pols, duim en wijsvinger veroorzaken. Ook kunnen deze triggerpoints leiden tot het Thoracic Outlet Syndroom.

4. De kleine borstspier (M. Pectoralis Minor)

triggerpoints-pectoralis-minorAnatomie
Deze spier is aan de voorzijde van de borst gelegen en loopt van de derde tot en met vijfde rib naar de schoudergordel.

Functie van deze spier
De functie van deze spier is het naar beneden en naar binnen bewegen van het schouderblad.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Er kunnen zich triggerpoints in deze spieren ontwikkelen door het handhaven van een lichaamshouding waarbij de schouders naar voren staan, omdat deze spier zo verkort. Daarnaast kan overmatige krachttraining ook leiden tot de vorming van triggerpoints.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in de M. Pectoralis Minor kunnen uitstralende pijn geven aan de voorkant van de schouder. Men kan ook een uitstralende pijn naar de onderarm en de pols ervaren. Deze pijn kan ook doortrekken naar de pink, ringvinger en middelvinger.

Polsklachten kunnen het gevolg zijn van triggerpoints in de vier spieren die hierboven genoemd zijn. In dat geval kan triggerpointtherapie (dry-needling therapie) helpen van de polsklachten af te komen.

Bronnen: Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gastAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal