Triggerpoints als oorzaak van frozen shoulder

Welke spieren kunnen een 'frozen shoulder' veroorzaken?

Frozen shoulder is de Engelse term voor 'bevroren schouder'. Het wordt ook wel capsulitis adhesiva genoemd. Om de schouderkop en schouderkom zit een gewrichtskapsel. Deze zorgt ervoor dat de schouderkop goed in de schouderkom blijft bewegen. Bij een frozen shoulder is het gewrichtskapsel rondom de schouder verkleefd. De schouder heeft hierdoor een ernstige bewegingsbeperking.

Triggerpoints kunnen de oorzaak zijn van een frozen shoulder en het herstel van een frozen shoulder belemmeren. Hieronder staan de spieren waar zich triggerpoints kunnen bevinden die een frozen shoulder kunnen veroorzaken. Wanneer er namelijk in één van deze spieren triggerpoints ontstaan, raken de andere spieren sneller overbelast en vormen zij sneller triggerpoints. Hoe meer triggerpoints er ontstaan in deze spieren, hoe groter de bewegingsbeperking wordt. Dit kan uiteindelijk leiden tot een frozen shoulder.

1. De onderdoornspier (M. Infraspinatus)

triggerpoints-infraspinatusAnatomie
Deze spier loopt van de binnenste rand van het schouderblad naar de buitenzijde van de bovenarm en het schouderkapsel. Deze spier bevindt zich dus aan de achterzijde van de schouder en is één van de vier rotator cuff spieren die gezamenlijk de schouder stabiliseren.

Functie van deze spier
Deze spier is één van de vier rotator cuff spieren die gezamenlijk de schouder stabiliseren. Daarnaast heeft de M. Infraspinatus het naar buiten roteren van de bovenarm als functie.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Oorzaken van triggerpoints in deze spier kunnen zijn: zwaar tillen, een onverwachtse ruk aan de arm of het herhaaldelijk heffen van de arm. Ook bovenhands werken kan triggerpoints in deze spier veroorzaken.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier geven een uitstralende pijn aan de voorkant en zijkant van de schouder. Deze pijn kan doortrekken naar de onderarm en de vingers. Ook kan men uitstralende pijn ervaren achter het schouderblad. Triggerpoints in deze spier kunnen uiteindelijk leiden tot een frozen shoulder.

2. De kleine ronde armspier (M. Teres minor)

triggerpoints-teres-minorAnatomie
Deze spier ligt ook aan de achterzijde van de schouder. Hij begint aan de buitenste rand van het schouderblad en hecht aan de buitenzijde van de bovenarm en aan het schouderkapsel aan. Deze spier is één van de vier rotator cuff spieren die gezamenlijk de schouder stabiliseren.

Functie van deze spier
Deze spier is één van de vier rotator cuff spieren die gezamenlijk de schouder stabiliseren. Daarnaast heeft de M. Teres minor het naar buiten roteren van de bovenarm als functie.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
De belangrijkste oorzaak van triggerpoints in deze spier is bovenhands werken waarbij er ook bovenhands gewicht getild wordt.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier geven een uitstralende pijn aan de achterzijde van de bovenarm en kunnen uiteindelijk leiden tot een frozen shoulder.

3. De onderschouderbladspier (M. Subscapularis)

triggerpoints-subscapularis

Anatomie
Deze spier is één van de vier rotator cuff spieren die gezamenlijk de schouder stabiliseren. Deze spier is gelegen tussen schouderblad en ribben. Hij begint bij de binnenste rand van het schouderblad en hecht aan de binnenzijde van de bovenarm aan.
Functie van deze spier
Deze spier is één van de vier rotator cuff spieren die gezamenlijk de schouder stabiliseren. Daarnaast heeft de M. Subscapularis het naar binnen roteren van de bovenarm als functie.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints kunnen in deze spier ontstaan door het herhaaldelijk naar binnen roteren van de bovenarm tegen weerstand bij bijvoorbeeld werpsporten of zwemmen. Ook roeien kan triggerpoints veroorzaken.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier geven voornamelijk een uitstralende pijn aan de achterzijde van de schouder en in de polsregio en kunnen uiteindelijk leiden tot een frozen shoulder.

4. De grote ronde armspier (M. Teres Major)

triggerpoints-teres-majorAnatomie
Deze spier bevindt zich aan de achterzijde van de schouder en loopt van de onderkant van het schouderblad naar de binnenzijde van de bovenarm.

Functie van deze spier
De functie van deze spier is het naar het lichaam toe bewegen van de arm en het naar binnen roteren van de bovenarm.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints kunnen in deze spier ontstaan door het herhaaldelijk tegen weerstand naar binnen roteren van de bovenarm.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier geven een uitstralende pijn aan de bovenkant en zijkant van de schouder en kunnen een lichte pijn geven aan de achterkant van de onderarm. Triggerpoints in deze spier kunnen uiteindelijk leiden tot een frozen shoulder.

Een frozen shoulder kan dus veroorzaakt en in stand gehouden worden door triggerpoints in bovengenoemde spieren. Triggerpointtherapie (dry-needling therapie) kan in dat geval helpen om van de klachten af te komen. Een andere effectieve therapievorm om een frozen shoulder te behandelen is shockwavetherapie.

Bronnen: Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gastAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal