Dnl vermindert pijnklachten bij Hielspoor

Wat is er met dit onderzoek onderzocht?

Onderzoekers hebben onderzocht wat het effect is van dry needling (vorm van triggerpointtherapie) van structuren in het been en onder de voet bij een man die aan beide voeten Fasciitis Plantaris (blessure van de peesplaat onder de voet) heeft. De 56-jarige man had al langer dan twee jaar pijnklachten onder de voet. Hij had al verschillende therapievormen geprobeerd: rekoefeningen, spierversterkende oefeningen, ultrageluid, shockwave, lasertherapie, koelen en het gebruik van zooltjes en het aanpassen van schoenen. De klachten werden weliswaar minder, maar verdwenen niet. De pijn onder zijn voeten was erger in de ochtend bij de eerste stappen die hij zette en werd ook erger als hij langer dan twintig minuten stond. Hij kon niet langer dan tien minuten lopen zonder pijn. Hij gaf een pijnscore van acht aan zijn voetklachten (pijnscore van nul is geen pijn en een pijnscore van tien is de meest erge pijn die men zich kan voorstellen).

De man kreeg twee keer per week gedurende twee weken dry needling therapie in verschillende structuren (ter hoogte van de aanhechting van de peesplaat aan de hak, op twee punten in de peesplaat onder de voet, tien centimeter boven de aanhechting van de achillespees, in de mediale kuitkop, op twee punten in de hamstring en op de aanhechting van de hamstring aan de zitbeenknobbel) in beide benen en voeten. Voordat ze met de dry needling begonnen, werd met een speciaal apparaat gemeten hoeveel druk de man kon verdragen op deze gevoelige plekken. Deze test werd na de dry needling behandelingen herhaald.

Wat zijn de resultaten van het onderzoek?

Na de twee weken dry needling therapie gaf de man een daling in pijnscore aan van zestig tot zeventig procent. Ook kon de man nu meer druk verdragen op de plekken die dry needling hadden ondergaan. De plekken waren dus duidelijk minder gevoelig geworden. Er was sprake van een gevoel van welbevinden en de man kon zonder problemen zijn werkactiviteiten weer uitvoeren.

Conclusie

Dry needling van een aantal specifieke structuren in de benen en voeten zorgde bij de man voor het drastisch verminderen van pijn tijdens staan en lopen en drukgevoeligheid van de hierboven genoemde specifieke punten, zodat hij zonder hinder zijn werkactiviteiten weer kon uitvoeren.

Bron
Akhbari, B., Salavati, M., Ezzati, K., Mohammadi, S. (2014). The Use of Dry Needling and Myofascial Meridians in a Case of Plantar Fasciitis. Journal of Chiropractic Medicine, 13, 43-48.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gastAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal