Dnl na scheuring van de hamstring

Wat is er met dit onderzoek onderzocht?

Onderzoekers hebben onderzocht wat het effect is van een combinatie van excentrische training en dry needling therapie(een vorm van triggerpoint therapie) bij een 18-jarige polsstokhoogspringer met een gedeeltelijke scheuring van zijn hamstring (spiergroep aan de achterzijde van het bovenbeen). Onder excentrische training wordt een trainingsvorm verstaan waarbij de spier en pees onder spanning in lengte toenemen. Dit blijkt een goede methode te zijn om effectief kracht te trainen.

De polsstokhoogspringer had een week voorafgaande aan het onderzoek een gedeeltelijke spierscheuring van zijn hamstring opgelopen tijdens een sprint. Ook had hij een dergelijke blessure al meerdere keren aan zijn andere hamstring gehad.
De man werd gedurende twintig dagen behandeld. Hij werd drie keer per week begeleid bij het excentrische oefenprogramma. Ook moest hij deze oefeningen eenmaal per dag zelfstandig uitvoeren. Ook fietste hij thuis dertig tot vijfenveertig minuten op een hometrainer. Hij kreeg eenmaal per week gedurende drie weken een dry needling behandeling (nadat hij zijn oefeningen voor die dag had uitgevoerd). Er werden verschillende triggerpoints (spierknopen) in zijn hamstrings (m. biceps femoris, m. semitendinosus en m. semimembranosus) behandeld met dry needling therapie.

Wat zijn de resultaten van het onderzoek?

Twaalf dagen na de start van het onderzoek was de excentrische kracht van zijn aangedane hamstring inmiddels groter dan de kracht van de hamstring van zijn andere been. Tijdens het onderzoek namen zijn pijnklachten significant (de afname was dusdanig groot dat het niet op toeval kan berusten) af. Hij scoorde beter op verschillende meetinstrumenten, zoals de Lower Extremity Functional Scale (vragenlijst over in hoeverre het voor de patiënt mogelijk is om dagelijkse taken uit te voeren). Na twintig dagen kon hij zonder klachten zijn sport hervatten en keerden de klachten niet terug.

Conclusie

Een combinatie van een excentrisch oefenprogramma en dry needling zorgde ervoor dat de man na een gedeeltelijke spierscheuring van zijn hamstring na twintig dagen zonder klachten zijn sport kon hervatten.

Bron
Dembowski, S.C., Johnson, M.R., Westrick, R.B., Zylstra, E. (2013). Treatment of hamstring strain in a collegiate pole vaulter integrating dry needling with an eccentric training program: a resident's case report. The International Journal of Sports Physical Therapy, 8 (3), 328-339

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gastAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal