Dnl effectief bij acute nekpijn

Wat is er met dit onderzoek onderzocht?

Onderzoekers hebben onderzocht wat het effect is van dry needling (vorm van triggerpointtherapie) van triggerpoints (spierknopen) in een aantal nek- en schouderspieren bij een vrouw die acute, aspecifieke nekpijn had. De vrouw had sinds een verhuizing last van nekpijn en had in het verleden al vaker nekklachten gehad. De vrouw kon haar nek minder ver bewegen dan normaal en had minder kracht in haar armen. Ook werd haar nekpijn erger wanneer men op triggerpoints in een aantal spieren (m. trapezius descendens, m. levator scapulae, m. supraspinatus en m. infraspinatus) drukte.
Ze kreeg tweemaal een dry needling behandeling in bovenstaande spieren en kreeg daarnaast geen andere vormen van behandeling.

Wat zijn de resultaten van het onderzoek?

De onderzoekers namen de Neck Disability Index (vragenlijst over het effect van nekklachten op het dagelijks functioneren) en de Quadruple Visual Analog Scale af (meetinstrument om pijnscore in kaart te brengen). Dit deden ze direct na de twee behandelingen. Na de dry needling behandelingen had ze minder pijn en was ze minder beperkt in haar dagelijks functioneren. Dit verschil was dusdanig groot dat het verschil klinisch relevant was voor de patiënte. Dit artikel heeft zich gefocust op pijn en de beperking in het dagelijks functioneren en niet zozeer op de beweeglijkheid van de nek en de kracht in de armen. Daarin zag men na de behandelingen dan ook alleen verbetering in het naar rechts buigen van de nek. De andere bewegingen van de nek en de kracht in de armen bleven nagenoeg gelijk.

Conclusie

Dry needling therapie van een aantal nek- en schouderspieren (m. trapezius descendens, m. levator scapulae, m. supraspinatus en m. infraspinatus) heeft de pijn en de beperking in het dagelijks functioneren van de patiënte met acute nekpijn verminderd.

Bron
Pavkovich, R. et al. (2015). The use of Dry Needling for a subject with acute onset of neck pain: a case report. The International Journal of Sports Physical Therapy, 10 (1), 104-113.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gastAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal