Dnl bij klachten in de borstregio

Wat is er met dit onderzoek onderzocht?

Onderzoekers hebben onderzocht wat het effect is van dry needling therapie (vorm van triggerpointtherapie) van triggerpoints (spierknopen) in spieren in de borstregio bij een 22-jarige militair die al gedurende één maand last had van pijnklachten in de borstregio. De klachten waren ontstaan nadat hij meer was gaan trainen voor een internationale wedstrijd voor militaire academies. Vooral opdrukken en bankdrukken waren erg provocerend. De klachten namen met de tijd toe. Vervolgens is door de onderzoekers uitgesloten dat het om andere problemen, zoals hartklachten ging. De man kreeg eerst reguliere fysiotherapiebehandelingen. Deze gaven in zijn geval geen verbetering. Daarna werden er verschillende punten in de borstregio, waaronder de m. pectoralis major en minor (de grote en kleine borstspier), behandeld met dry needling. Ook kreeg hij rekoefeningen voor de grote en kleine borstspier mee als huiswerkoefeningen.

Wat zijn de resultaten van het onderzoek?

Er werd voorafgaand aan de dry needling behandelingen een pijnscore gevraagd aan de patiënt. Hij kon op een schaal van nul tot tien aangeven hoeveel pijn hij had. Een score van nul hield in dat hij geen pijn had en een score van tien hield in dat hij ondragelijke pijn had. In rust gaf hij een pijnscore van vier en bij inspanning een pijnscore van zeven. Na de dry needling behandelingen kon hij zijn borstspieren weer belasten zonder noemenswaardige pijn. Ook had hij op de Patient Specific Functional Scale aangegeven hoeveel moeite hij had met activiteiten die voor hem belangrijk waren, zoals opdrukken, bankdrukken en een run met volledige uitrusting. Dit deed hij door een cijfer tussen de nul en de tien te geven. Hoe hoger het cijfer, hoe gemakkelijker hij de activiteit kon uitvoeren. Vóór de dry needling behandelingen was het gemiddelde cijfer van de verschillende activiteiten een 4,7. Na twee weken na de eerste dry needling behandeling was dit een 7,3 en na vijf weken was dit een 9,5.
Tot slot werd ook na de dry needling behandelingen gevraagd om zijn globale vooruitgang wat betreft de kwaliteit van leven in de kaart te brengen. Dit werd gedaan met de Global Rating of Change. Hij gaf een score van +6 op een schaal van vijftien punten. Bij dit meetinstrument is een verschil van vijf punten klinisch relevant.
Na drie maanden is nog eens uitgevraagd hoe het ging met zijn klachten. Hij gaf aan over het algemeen 90% verbeterd te zijn wat betreft zijn klachten. Ook kon hij zijn militaire trainingen weer zonder noemenswaardige problemen uitvoeren.

Conclusie

Dry needling van de grote en kleine borstspier (m. pectoralis major en minor) heeft ervoor gezorgd dat de klachten van de patiënt dusdanig verminderd waren dat hij weer voor 90% hersteld was en zonder noemenswaardige problemen aan zijn militaire trainingen deel kon nemen.

Bron
Westrick, R.B. et al. (2012). Evaluation and treatment of musculoskeletal chest wall pain in a military athlete. The International Journal of Sports Physical Therapy, 7 (3), 323-332.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gastAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal