Dnl effecten bij totale knie prothese

Wat is er met dit onderzoek onderzocht?

Met dit onderzoek is onderzocht of dry needling (vorm van triggerpointtherapie) in triggerpoints (spierknopen) rondom de knie vóór het plaatsen van een totale knie prothese helpt om de pijn na de operatie te verminderen. Er waren 40 proefpersonen die verdeeld werden over een dry needling groep en een placebo groep. Bij hen werden vier tot vijf uur voor de operatie alle aanwezige triggerpoints rondom de knie vastgesteld. De proefpersonen die in de dry needling groep zaten, kregen nadat ze verdoofd waren voor de operatie dry needling in de aanwezige triggerpoints rondom de knie. Dit gebeurde dus alvorens de nieuwe knie geplaatst werd. De andere groep kreeg geen dry needling behandeling.

Wat zijn de resultaten van het onderzoek?

De mate van pijn werd op drie momenten na de operatie gemeten: één maand, drie maanden en zes maanden na de operatie. De proefpersonen konden de mate van pijn aangeven op een lijn van tien centimeter waarbij het meeste linkse uiteinde 'geen pijn' was en het meest rechtse uiteinde de 'ergst denkbare pijn' was. Andere dingen die gemeten werden, waren: de vraag naar pijnstillers, de aanwezigheid van actieve of non-actieve/latente triggerpoints, of er sprake was van het myofasciale pijn syndroom en de score op de WOMAC vragenlijst. Dit is een vragenlijst die pijn, stijfheid en lichamelijk functioneren bij slijtage van de knie in kaart brengt.
De mate van pijn was één maand na de operatie bij de dry needling groep significant (het verschil was dusdanig groot was dat het niet op toeval kan berusten) minder dan bij de placebo groep. Bij de meting drie maanden en zes maanden na de operatie was het verschil niet significant.
Ook vroegen de proefpersonen die de dry needling hadden ondergaan significant minder om pijnstillers na de operatie dan de groep zonder dry needling. Er zou sprake zijn van het myofasciaal pijnsyndroom als er ten minste één actief triggerpoint aanwezig was. Het verschil in aanwezigheid van triggerpoints was tussen de twee groepen één maand na de operatie significant. Bij de dry needling groep waren er namelijk duidelijk minder triggerpoints aanwezig. Echter, bij beide groepen was het verschil in pijn vóór de operatie en één maand na de operatie niet significant. Het verschil tussen de twee groepen wat betreft de score op de WOMAC vragenlijst was ook niet significant.

Conclusie

Een eenmalige dry needling behandeling van triggerpoints rondom de knie vóór het plaatsen van een totale knie prothese zorgt één maand na de operatie voor een significante daling in pijn in vergelijking met een groep die geen behandeling ondervindt. Na drie en zes maanden na de operatie is dit verschil niet significant.
Ook vroegen de proefpersonen uit de dry needling groep significant minder om pijnstillers na de operatie dan de proefpersonen uit de controlegroep. Ook had de dry needling groep één maand na de operatie significant minder actieve triggerpoints rondom de knie dan de controlegroep.

Bron
Mayoral, O., et al. (2013). Efficacy of Myofascial Trigger Point Dry Needling in the Prevention of Pain after Total Knee Arthroplasty: A Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2013, Article ID 694941, 8 pages.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gastAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal