Tibialis anterior (voorste scheenbeenspier)

Verloop van de tibialis anterior

De tibialis anterior is aan de voorzijde van het onderbeen gelegen en begint bij het scheenbeen en het vlies tussen scheen- en kuitbeen en loopt naar het binnenste wigvormig beentje van de voet en het eerste middenvoetsbeentje.

Bekijk de video over de tibialis anterior


Functie van de voorste scheenbeenspier

De functie van deze spier is het heffen van de voet. Ook zorgt hij voor de inversiebeweging (het naar binnen bewegen van de voetzool).


Klachten die de tibialis anterior kan veroorzaken


1. Anterieur compartimentsyndroom

Het onderbeen kan men in vier compartimenten verdelen: het anterieure (voorste), het laterale (buitenste), het oppervlakkige dorsale (achterste) compartiment en het diepe dorsale compartiment. Deze worden ieder omgeven door een bindweefselvlies. Het anterieure compartiment bevat een aantal spieren waaronder de tibialis anterior. Door zwelling van spieren of door een bloeduitstorting kan de druk binnen het compartiment toenemen. De verhoogde druk kan bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk, operatie of door overbelasting. Men kan het acute compartimentsyndroom van het chronische compartimentsyndroom onderscheiden. De acute vorm is gevaarlijk, omdat de druk vaak in korte tijd snel toeneemt en er daardoor een zuurstoftekort in spieren en zenuwen kan ontstaan met onherstelbare schade als gevolg. Het is daarom belangrijk om bij verdenking van deze aandoening direct een arts te raadplegen.
Het chronische compartimentsyndroom wordt vaak veroorzaakt door een toename in belasting van het onderbeen waardoor het volume van de spier toeneemt en het vlies van het compartimentsyndroom onder verhoogde spanning komt te staan. Dit kan pijnklachten veroorzaken. Bij het chronische compartimentsyndroom helpt relatieve rust soms voldoende om de klachten te doen verdwijnen. Men kan dan (eventueel onder leiding van een fysiotherapeut) de belasting weer geleidelijk opbouwen door middel van oefentherapie. Wanneer dit onvoldoende helpt, kan men kiezen voor een fasciotomie. Hierbij wordt het bindweefselvlies operatief doorgesneden om zo extra ruimte te maken in het compartiment.

2. Pijn aan de grote teen

Triggerpoints in de voorste scheenbeenspier kunnen ‘referred pain’ (‘geprojecteerde pijn’) geven ter hoogte van de overgang van scheenbeen naar de voet en in de grote teen. Pijnklachten aan de grote teen kunnen daarom het gevolg zijn van een gespannen voorste scheenbeenspier. Men kan deze klachten vaak goed behandelen met massage, rekken, tapen, dry needling, manuele triggerpointtherapie, oefentherapie, etc. Dit kan de triggerpoints in de tibialis anterior en daarmee de klachten vaak doen verdwijnen. Daarnaast is het raadzaam aandacht te besteden aan de oorzaak van de vorming van triggerpoints in deze spier. Dit kan bijvoorbeeld een verkeerde stand van de voet of overbelasting zijn.

Reacties (2)

 • Aissa

  Aissa

  12 juni 2017 op 17:30 |
  Ik heb al een week las van mijn spier naast de scheen pijn als ik loop word t erger als ik iets op smeer gaat t 2 u weg dan begint t weer ik hoop dat t geen ziekte is wie kan me antwoorden

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   Maikel Korbmacher

   13 juni 2017 op 07:47 |
   Beste Aissa, deze spier is inderdaad de tibialis anterior. Soms kan deze spier wat overbelast zijn of er kan ook een 'Lorge syndroom' ontstaan. Verstandig is om even contact op te nemen met een fysiotherapeut die kan het goed beoordelen en eventueel adviezen geven of een behandeling starten. Succes, mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal