Soleus (scholspier)


Verloop van de musculus soleus

De soleus is een kuitspier en wordt ook wel de scholspier genoemd, omdat de vorm van de spier lijkt op de schol (vis). Deze spier begint bij het bovenste gedeelte van het kuitbeen en bij de achterzijde van het bovenste gedeelte van het kuit- en scheenbeen. De spier loopt over in de achillespees welke aan de hak aanhecht.
Deze spier is onderdeel van de musculus triceps surae van de kuit welke bestaat uit de gastrocnemius, plantaris en soleus.

Bekijk hier de video over de musculus soleus!

 

Functie van de soleus

Deze spier heeft het strekken van de enkel als functie. Deze beweging wordt ook wel plantairflexie genoemd. Ook helpt hij mee bij het naar binnen draaien van de voetzool.

 

Klachten die de soleus kan veroorzaken

Hieronder kunt u enkele voorbeelden lezen van klachten die veroorzaakt kunnen worden door de soleus.

Kuitklachten
De spier behoort tot de kuitspieren en bij overbelasting kan dit pijnklachten in deze regio geven. Heeft u bijvoorbeeld uw trainingsintensiteit te snel opgebouwd of beweegt u juist te weinig? Dan kan deze spier opspelen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van verharde spieren zijn of door de aanwezigheid van spierknopen. In een ander artikel kunt u meer lezen over spierknopen
Door een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid kan de spier vaak weer tot rust komen. De fysiotherapeut kan hierbij helpen door advies te geven over belasting en belastbaarheid, de spier te doen ontspannen met bijvoorbeeld dry needling therapie, manuele triggerpointtherapie, massage, rekken, taping etc, of bijvoorbeeld door aangrenzende gewrichten zoals enkel en knie te behandelen.

Verder kan er ook een acute spierscheuring ontstaan. Lees hier meer over de 'zweepslag'.

Lage rugklachten
Opmerkelijk bij deze kuitspier is dat het pijnklachten in de lage rug kan veroorzaken. Dit fenomeen is te verklaren met triggerpoints. Deze spierknopen in de soleus kunnen namelijk een ‘geprojecteerde pijn’ geven ter hoogte van het SI-gewricht (heiligbeengewricht) aan dezelfde zijde van het lichaam. Heeft u rugklachten en bijvoorbeeld ook vaak last van de kuiten? Dan zou het kunnen dat dit in verband staat met elkaar. Onze fysiotherapeuten kunnen u in dit geval helpen door de triggerpoints in de soleus op te heffen met bijvoorbeeld dry needling, manuele triggerpointtherapie, taping of rekken.

Hiel- / achillespeeklachten
Hielklachten kunnen op dezelfde manier het gevolg zijn van een gespannen scholspier. Door de spierknopen die de spier kan bevatten, kan er pijn gevoeld worden ter hoogte van de achillespees en hiel. Hielklachten behandelen daarom vaak niet alleen lokaal, maar hierin nemen we de gehele bewegingsketen mee. Wanneer u hielklachten heeft door triggerpoints in de kuit kan men deze vaak goed opheffen met dry needling, manuele triggerpointtherapie, rekken, tapen, massage, etc. Een mogelijke ander probleem door de musculus soleus is een achillespees tendinopathie.

In sommige gevallen kan een te gespannen musculus soleus zelfs tot hielspoor leiden. 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal