Quadratus lumborum (Vierkante lendenspier)

De Quadratus Lumborum-spier bestaat uit verschillende kleine spieren die zich diep in de onderrug bevinden. Deze spier hecht vast aan de onderste rib, op verschillende plekken langs de wervels van de wervelkolom en hecht zich vast op de bekkenrand (ilium). De Quadratus Lumborum heeft als functie de wervelkolom te stabiliseren en de romp naar beide kanten te buigen (lateroflexie).


Bekijk hier de anatomie & functie van de M. Quadratus Lumborum


Verloop van de Vierkante lendenspier

Men heeft twee van deze spieren: ze bevinden zich zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant van het lichaam in de onderrug en de spier bestaat uit twee delen. Het ene gedeelte loopt van de tweede tot en met vijfde lendenwervel naar de onderste (twaalfde) rib en een ander gedeelte van de spier loopt van de bekkenrand naar de twaalfde rib en de eerste tot en met vierde lendenwervel.

Functie van de quadratus lumborum

Wanneer maar één van de twee vierkante lendenspieren aanspant, buigt de romp naar diezelfde zijde (lateroflexie). Wanneer beide spieren aanspannen, zorgt dit voor strekking van de wervelkolom. Ook kunnen deze spieren meehelpen bij het heffen van het bekken en bij het uitademen.


M. quadratus lumborum en triggerpointsTriggerpoints quadratus lumborum

Een persoon met actieve triggerpoints in de M. Quadratus Lumborum, zullen meestal pijn ervaren wanneer hun romp rechtop staat. Vaak zal men instinctief steunen op hun andere been en/of hun bovenlichaam ondersteunen met hun armen om deze pijn te voorkomen.
Uitstralende pijn van triggerpoints in de Quadratus Lumborum kan ook weer andere triggerpoints activeren in de spiergroepen die helpen om het heupgewricht te bewegen, waardoor er een disfunctie van het heupgewricht kan ontstaat. De Quadratus Lumborum triggerpoints geven uitstralende pijn naar de lage rug, billen en heupregio.

Patiënten die naar ons toe komen met actieve triggerpoints in de quadratus lumborum, hebben een zeer diepe pijn in de lage rug die meestal aan één kant voorkomt. Men kan geen verlichting krijgen door van bepaalde houdingen te wijzigen. Het doet pijn wanneer ze bewegen en wanneer ze zitten of liggen. Soms heeft het scherpe, brandende botachtige pijn.
In acute pijnsituaties kunnen de meeste van deze patiënten niet staan ​​en moeten ze zelfs kruipen om te bewegen. Als ze rechtop staan ​​of zitten, moeten ze het gewicht van hun bovenlichaam met hun handen ondersteunen, zoals met krukken of vasthouden aan een lage muur of persoon. Niezen of geeft ook herkenbare pijn.

In chronische pijnsituaties veroorzaken deze triggerpoints vaak heuppijn, gluteaal pijn en liespijn. De patiënt heeft mogelijk een geschiedenis van lage rugpijn. De heuppijn in dit stadium kan lijken op een trochanter bursitis
De pijn kan zich ook uitstrekken tot in de lies en geslachtsdelen, hoewel we dit in zeer weinig gevallen zien. Ischias symptomen kunnen zich ook ontwikkelen uit gerelateerde triggerpoint-activiteit in de gluteus minimus spiergroep.

Klachten die de Quadratus Lumborum kan veroorzaken


Pijn in de onderrug

Klachten in de onderrug kunnen het gevolg zijn van een blessure aan de quadratus lumborum. Zo kan een overbelasting van deze spieren, bijvoorbeeld door het herhaaldelijk bukken of iets zijwaarts oprapen van de grond, pijnklachten geven ter hoogte van de spieren zelf of laag in de onderrug (ter hoogte van het SI-gewricht).
Technieken die tijdens een behandeling van deze blessure kunnen voorkomen, zijn: houdingsadviezen- en oefeningen, manuele therapie, dry needling, manuele triggerpointtherapie, rekken, taping, etc.


Bilklachten

Afgezien van het feit dat de vierkante lendenspier pijn kan geven op de locatie van de spier zelf en ter hoogte van de SI-gewrichten, kan deze ook een ‘geprojecteerde pijn’ geven in de bilregio. Dit wordt veroorzaakt door triggerpoints (spierknopen). Spierknopen hebben namelijk het kenmerk dat ze een pijn kunnen veroorzaken in een ander gebied dan waar het triggerpoint zich bevindt. Zo kunnen bilklachten dus ook veroorzaakt worden door een aangedane quadratus lumborum.
Behandeling van dit type bilklachten kan bestaan uit: dry needling, manuele triggerpointtherapie, houdingstherapie, rekken, taping, etc.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal