Quadratus lumborum (Vierkante lendenspier)


Verloop van de Vierkante lendenspier

Men heeft twee van deze spieren: ze bevinden zich zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant van het lichaam in de onderrug en de spier bestaat uit twee delen. Het ene gedeelte loopt van de tweede tot en met vijfde lendenwervel naar de onderste (twaalfde) rib en een ander gedeelte van de spier loopt van de bekkenrand naar de twaalfde rib en de eerste tot en met vierde lendenwervel.

Functie van de quadratus lumborum

Wanneer maar één van de twee vierkante lendenspieren aanspant, buigt de romp naar diezelfde zijde (lateroflexie). Wanneer beide spieren aanspannen, zorgt dit voor strekking van de wervelkolom. Ook kunnen deze spieren meehelpen bij het heffen van het bekken en bij het uitademen.

Klachten die de vierkante lendenspier kan veroorzaken

Pijn in de onderrug

Klachten in de onderrug kunnen het gevolg zijn van een blessure aan de quadratus lumborum. Zo kan een overbelasting van deze spieren, bijvoorbeeld door het herhaaldelijk bukken of iets zijwaarts oprapen van de grond, pijnklachten geven ter hoogte van de spieren zelf of laag in de onderrug (ter hoogte van het SI-gewricht).
Technieken die tijdens een behandeling van deze blessure kunnen voorkomen, zijn: houdingsadviezen- en oefeningen, manuele therapie, dry needling, manuele triggerpointtherapie, rekken, taping, etc.

Bilklachten

Afgezien van het feit dat de vierkante lendenspier pijn kan geven op de locatie van de spier zelf en ter hoogte van de SI-gewrichten, kan deze ook een ‘geprojecteerde pijn’ geven in de bilregio. Dit wordt veroorzaakt door triggerpoints (spierknopen). Spierknopen hebben namelijk het kenmerk dat ze een pijn kunnen veroorzaken in een ander gebied dan waar het triggerpoint zich bevindt. Zo kunnen bilklachten dus ook veroorzaakt worden door een aangedane quadratus lumborum.
Behandeling van dit type bilklachten kan bestaan uit: dry needling, manuele triggerpointtherapie, houdingstherapie, rekken, taping, etc.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal