Multifidus (diepe rugspieren)

Ontdek waarom de multifidus spieren rugpijn kunnen veroorzaken!

Verloop van de multifidus

De musculus multifidus (ook wel meermalen gespleten rugspier genoemd) begint aan de achterzijde van het heiligbeen, de lendenwervels, de borstwervels en de onderste nekwervels. De spier hecht telkens aan de wervel aan die twee à vier wervels hoger ligt dan waar de spier begon. Alle multifidus spieren samen noem je de multifidi. Deze multifidi lopen dus langs de gehele wervelkolom (aan beide zijden).

Waarom de multifidus rugklachten kan veroorzaken?

Functie van de multifidus

De multifidi hebben de taak de romp te stabiliseren. Doordat ze telkens maar enkele wervels overbruggen en dicht bij de wervels liggen, zijn ze hier uitermate geschikt voor. Ze worden ook wel local stabilizers genoemd. Local stabilizers zijn de kleinere rompspieren die voor de stabiliteit van de rug zorgen.
Ook dragen de multifidi bij aan de beweeglijkheid van de romp. Wanneer de multifidi aan één zijde van de wervelkolom aanspannen, buigt de romp naar diezelfde zijde en vindt er een draaiing in de lengteas plaats naar diezelfde zijde. Wanneer de multifidi aan beide zijden van de wervelkolom aanspannen, beweegt de wervelkolom naar achteren en neemt de holling in de onderrug toe.

Triggerpoints Multifidus

Triggerpoints zijn lokale krampknopen in de spierbuik. Door deze krampknopen ontstaat er een grotere spanning in de spier (lokaal). Deze spanning kan lokale of uitstralende pijn veroorzaken. Doordat deze kramp slechts zeer lokaal in de spierbuik voorkomt, kan het lichaam dit niet of slecht oplossen.

In de Multifidus kunnen triggerpoints ontstaan door een slechte houding, lang gebogen staan, maar ook door een ongeluk. De spieren bouwen vervolgens spanning op en kunnen deze niet meer loslaten. Klachten kan je dan ervaren laag in de wervelkolom, uitstralend over je staartbotje en bil.
Klachten aan deze spier moeten goed onderzocht worden op oorsprong, bij overbelasting is het goed op te lossen door bewust te worden van dagelijkse acties en deze zodoende aan te passen.

Klachten die de multifidus kan veroorzaken

De multifidus kan in verband staan met lage rugpijn en rug instabiliteit.

Lage rugpijn

Wanneer er bijvoorbeeld triggerpoints in de multifidi zitten, kunnen deze uitstralende pijn in de lage rug geven. Om deze triggerpoints te behandelen, is het belangrijk de oorzaak te achterhalen. Daarnaast kan vooral dry needling therapie  erg handig zijn om deze diepe, stabiliserende spieren te detoniseren. Door het aanprikken van de spieren worden de triggerpoints ‘ontladen’ en ontspant de spier zich. Lees hier meer over actue lage rugpijn en rugklachten algemeen.

Rug instabiliteit

Wanneer de multifidi te weinig ontwikkeld zijn, kan het lichaam moeite hebben om de wervelkolom te stabiliseren. Dit kan leiden tot instabiliteit van de romp. Train je bijvoorbeeld alleen met ‘vaste apparaten’ in de fitness? Dan kan het zijn dat je de kleinere, stabiliserende spieren in de romp (zoals de multifidi) te weinig aanspreekt. Hier kun je rugklachten van krijgen. Train daarom ook eens met rompoefeningen op een matje. Bekijk hier oefeningen voor de rompstabiliteit.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal