Infraspinatus (Onderdoornspier)

De infraspinatus spier behoort tot de schouderspieren en is aan de achterkant van de schouder gelegen. Hij begint bij het schouderblad (bij het fossa infraspinata) en hecht aan de bovenarm (het tuberculum majus van de humerus) aan.

Bekijk de video van de infraspinatus:

Functie van de infraspinatus spier

De functie van deze spier is het naar buiten draaien van de schouderkop (exorotatie) en het stabiliseren van de schouderkop in de kom. Deze spier is namelijk één van de rotator cuff spieren die de gezamenlijke functie hebben om de schouder te stabiliseren.


Klachten die de infraspinatus kan veroorzaken

Schouderklachten
Wanneer de infraspinatus spier aangedaan is, kan dit tot schouderklachten leiden. Zo kan men bijvoorbeeld instabiliteit ontwikkelen wanneer de infraspinatus onvoldoende getraind is. Het wordt dan voor de andere drie rotator cuff spieren lastiger om de schouderkop goed in de kom te centreren.
Onze fysiotherapeuten kunnen u bij deze klacht bijvoorbeeld helpen door het geven van oefentherapie gericht op het trainen van kracht, stabiliteit en mobiliteit van de infraspinatus spier.
Wanneer de infraspinatus triggerpoints (spierknopen) bevat, kan deze spier pijn geven op de locatie van de spier zelf, maar ook aan de voorkant van de schouder, buitenzijde van de gehele arm tot in de hand en tussen de schouderbladen. Pijnklachten aan de voorzijde van de schouder, pijn tussen de schouderbladen en pijn in de arm kunnen daarom het gevolg zijn van een gespannen infraspinatus. Deze schouderklacht kan behandeld worden door middel van bijvoorbeeld dry needling, rekken, manuele triggerpointtherapie, massage, oefentherapie, manuele therapie, taping, houdingsadviezen, etc.

Pijn tussen de schouderbladen
Door triggerpoints in de infraspinatus kan men een ‘geprojecteerde pijn’ ervaren in andere lichaamsdelen dan de locatie van de spier. Van de infraspinatus spier is bekend dat deze ook pijn kan veroorzaken aan de voorzijde van de schouder, de buitenzijde van de arm tot in de hand, maar ook tussen de schouderbladen!
Heeft u last van pijn tussen de schouderbladen? Dan zou de infraspinatus de boosdoener kunnen zijn! In dat geval kan dry needling, manuele triggerpointtherapie, massage, oefentherapie, rekken, taping, manuele therapie etc. helpen om van deze klacht af te komen.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggenAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal