Hamstrings (Dorsale dijbeenspieren)

De hamstringspiergroep is het werkpaard van het onderlichaam. Wanneer je rechtop staat vereist dit een voortdurende inspanning van de hamstring-spieren. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor blessures.

De Hamstring spiergroep

De hamstringspiergroep ligt aan de achterkant van de dij en bestaat uit drie spieren: de biceps femoris, de semitendinosus en de semimembranosus.

Bij dagelijkse activiteiten ondergaan de hamstrings vooral een excentrische samentrekking. Dit komt omdat door de zwaartekracht de romp de neiging heeft om naar voren te buigen. Hierdoor wordt het bekken voorover gekanteld. Doordat de hamstrings excentrisch samentrekken wordt dit voorkomen. Daarnaast zorgen ze ook voor het achterwaarts bewegen van het been tijdens het lopen.

 

De vier componenten van de hamstringspiergroep worden hieronder gedetailleerd:

De semitendinosus-spier ligt aan de achterzijde van het bovenbeen aan de mediale (binnen) zijde. Deze spier vindt zijn oorsprong aan het tuber ischiadicum van het bekken, loopt langs het been naar beneden en hecht vast aan de mediale condyl op het scheenbeen. De buik van deze spier bevindt zich in het bovenste gedeelte van het bovenbeen.
De semimembranosus-spier ligt ook aan de binnenzijde van het bovenbeen (achterzijde), met zijn brede spierbuik in de onderste helft van dit gebied (dichter bij de knie). Hij hecht zich ook vast aan het tuber isschiadicum van het bekken, loopt diep onder de andere hamstringspieren en hecht zich vast aan de mediale condyl van het scheenbeen net onder het kapsel van het kniegewricht.
De biceps femoris spier heeft twee koppen die aan de buitenzijde (lateraal) van het bovenbeen liggen; de lange- en de korte kop. De lange kop van de biceps femoris hecht aan de tuber ischiadicum en loopt diagonaal naar beneden en hecht zich vast aan de kop van het fibula (kuitbeen) bot.
De korte kop van de biceps femoris hecht langs de linea aspera op de schacht van het dijbeen en loopt diagonaal naar buiten en hecht zich vast aan de kop van de fibula (kuitbeen).
De semitendinosus, semimebranosus en de lange kop van de biceps femoris kruisen zowel de heup- als kniegewricht en zijn daarom bi-articulaire. Ze worden de "echte hamstrings" genoemd. De korte kop van de biceps femoris kruist alleen het kniegewricht en is mono-articulair.

Functie van de hamstrings

Alle vier de componenten van de hamstringgroep helpen om de knie te buigen. Samentrekking van de drie "echte hamstrings" zorgt voor extensie van de heup. Met de heup uitgestrekt, helpen de semitendinosus- en semimembranosus-spieren bij de exorotatie van de dij in de heup, terwijl de lange kop van de biceps femoris de dij in de heup endoroteert. Wanneer de knie gebogen is, kunnen de semitendinosus en semimembranosus het onderbeen bij de knie endoroteren (binnendraaien), terwijl beide koppen van de biceps femoris het onderste been kunnen exoroteren (buitendraaien).

 

De Hamstring en triggerpoints

Waar er een spieroverbelasting ontstaat, is er meestal sprake van triggerpointactiviteit en hebben we te maken met zowel latente als actieve triggerpoints. Deze triggerpoints kunnen pijnklachten veroorzaken in het dijbeen, bil en in en rond de knie.

Triggerpoints zijn kleine lokale blokkades ‘spierknoopjes’ die zich ophopen in de spier. Door deze blokkades kan de spier niet goed doorbloed worden, waardoor er een verzuurd milieu in de spier ontstaat. Het gevolg hiervan is dat we spierstijfheid, spierzwakte, verkorting en pijnlijke spieren kunnen ontwikkelen.

De triggerpoints van de binnenste cluster verwijzen pijn sterk opwaarts naar de bilregio/ bovenste achterste dijgebied en langs de achterkant van de dij naar het binnenste kuitgebied.
De buitenste clustertriggerpoint verwijzen pijn voornamelijk naar de achterkant van de knie, met enige overloop naar de achterkant van de dij.

Wanneer de hamstring-spieren zorgen voor een houdingsvervormingen, kunnen de triggerpoints in de hamstring aanzienlijk bijdragen aan zowel lage rugpijn, nek- en hoofdpijnklachten. Inzicht in dit mechanisme is van wezenlijk belang om klachten te voorkomen of te verhelpen.

triggerpoints hamstrings


Wat veroorzaakt Hamstring triggerpoints?

De volgende gebeurtenissen of activiteiten kunnen voor hamstring-triggerpoints zorgen of opnieuw activeren:

  • Fysieke compressie van triggerpoints door in een slecht passende stoel te zitten (stoel is te groot voor de persoon of de voeten raken de vloer niet).
  • Zittend in goedkoop terrasmeubilair met een zitzeil opgehangen aan een balk die over de voorkant van de stoel loopt.
  • Langdurig voorovergebogen in een stoel zitten die het lichaamsgewicht op de dijen plaatst in plaats van op de billen.
  • Overbelasting door bijvoorbeeld sporten (hardlopen, voetbal, etc.)
  • Langdurig buigen in de heup (b.v. tuinwerkzaamheden)
  • Lange tijd met gekruiste benen zitten

Vergeet niet dat stress en onderdrukte emoties ook tot triggerpoints kunnen leiden.

Hamstring symptomen en stoornissen

Mensen met actieve hamstring-triggerpoints presenteren vaak een of meer van de volgende symptomen of klinische bevindingen:

  • Achterste dij of kniepijn in knieholte, erger tijdens het lopen, veroorzaakt vaak mankheid.
  • Pijn in billen, achterkant van de dij en/ of knie tijdens het zitten.
  • Pijn in de benen die je slaap verstoort.
  • Cliënten kunnen ook klagen over quadriceps femoris triggerpoint-symptomen vanwege de prominente antagonistische relatie tussen deze spiergroepen.


Behandeling van Hamstring-triggerpoints

We zien in de praktijk dat de hamstrings voor veel verschillende klachten kunnen zorgen. We kunnen niet alleen lokale problemen krijgen, maar ook pijnklachten ergens anders. Dit kan komen door triggerpoints en compensatieprocessen.
Veel mensen hebben veel spanning in hun hamstringspieren. Na verloop van tijd manifesteert deze spanning zich in een houdingsvervorming, die schade aanricht aan kan richten in de heup, lage rug tot de nek.
We ontdekten in de praktijk dat het behandelen van triggerpoints van de hamstring een preventief effect kan hebben bij patiënten op de hamstrings zelf, maar ook voor het voorkomen van rugpijn, nekklachten en zelfs hoofdpijn.
Wij behandelen volgens een protocol om triggerpoints in de hamstringspieren te voorkomen en verhelpen, zodat de kans op lokale klachten, zoals spierverrekkingen en scheuringen niet meer optreden. Ook de secundaire problemen in de lage rug, nek of het hoofd kunnen zo voorkomen worden.


Klachten die de hamstrings kunnen veroorzaken


Hamstring Tendinopathie

Een hamstring tendinopathie wil zeggen dat er een degeneratie van peesweefsel optreedt. De kwaliteit van de pees gaat achteruit. De hamstrings beginnen als pees bij het zitbeentje. Dat is de plek waar ten gevolge van een overbelasting op de pees een hamstring tendinopathie kan ontstaan. Men kan hierbij pijn onderin de bil ervaren. Een overbelasting kan het gevolg zijn van veelvuldig aanspannen van de hamstrings bij bijvoorbeeld hardlopen, sprinten of schoppen bij voetbal. Ook een acute overbelasting kan uiteindelijk leiden tot deze blessure.
De behandeling bestaat voornamelijk uit het verlagen van de belasting op de pees, het verbeteren van de mobiliteit van heup en knie, het optimaliseren van de rompstabiliteit, het detoniseren van de hamstrings en het verbeteren van de kracht van de hamstrings en bilspieren. Technieken die hierbij gebruikt kunnen worden, zijn: manuele technieken, dry needling, oefentherapie, manuele triggerpointtherapie, taping, advies, etc.

Gescheurde hamstring

Door een te grote trekkracht aan de hamstring, kan deze gedeeltelijk of volledig scheuren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een aanzet tot een sprong of sprint. Men voelt dan een felle, plotselinge pijn aan de achterkant van het bovenbeen. Het is vaak nauwelijks mogelijk op het been te staan en te lopen. Er kan een zwelling en bloeduitstorting optreden. Het eerste stadium van de behandeling bestaat uit relatieve rust en afvoeren van zwelling en afvalstoffen. Vervolgens kan men lichte inspanning van de spiergroep vragen, door bijvoorbeeld fietsen. Daarna kan men een gedoseerde opbouw volgen om de volledige kracht en mobiliteit van de hamstrings weer terug te krijgen. Behandeltechnieken die aan bod kunnen komen tijdens het totale revalidatietraject, zijn: taping, mobiliserende/manipulerende technieken, dry needling, manuele triggerpointtherapie, oefentherapie, massage, etc. Lees meer over een hamstring scheur

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal