Hamstrings (Dorsale dijbeenspieren)


Verloop van de hamstrings

De hamstrings bestaan uit drie spieren: de m. biceps femoris, m. semimembranosus en de m. semitendinosus. Deze spieren liggen aan de achterkant van het bovenbeen en lopen van het zitbeen naar het onderbeen (net onder de knie).

Functie van de hamstrings

Deze spiergroep loopt over twee gewrichten (de heup en de knie) en is daarom een bi-articulaire spiergroep. Het kan dus beweging geven in de heup, maar ook in de knie. De m. biceps femoris helpt bij het strekken van de heup en het buigen en naar buiten draaien van de knie. Ook draagt deze spier bij aan het stabiliseren van het bekken. De m. semimembranosus en m. semitendinosus dragen bij aan het strekken van de heup en het buigen en naar binnen draaien van de knie. Ook helpen ze bij het stabiliseren van het bekken.

Klachten die de hamstrings kunnen veroorzaken

Hamstring Tendinopathie

Een hamstring tendinopathie wil zeggen dat er een degeneratie van peesweefsel optreedt. De kwaliteit van de pees gaat achteruit. De hamstrings beginnen als pees bij het zitbeentje. Dat is de plek waar ten gevolge van een overbelasting op de pees een hamstring tendinopathie kan ontstaan. Men kan hierbij pijn onderin de bil ervaren. Een overbelasting kan het gevolg zijn van veelvuldig aanspannen van de hamstrings bij bijvoorbeeld hardlopen, sprinten of schoppen bij voetbal. Ook een acute overbelasting kan uiteindelijk leiden tot deze blessure.
De behandeling bestaat voornamelijk uit het verlagen van de belasting op de pees, het verbeteren van de mobiliteit van heup en knie, het optimaliseren van de rompstabiliteit, het detoniseren van de hamstrings en het verbeteren van de kracht van de hamstrings en bilspieren. Technieken die hierbij gebruikt kunnen worden, zijn: manuele technieken, dry needling, oefentherapie, manuele triggerpointtherapie, taping, advies, etc.

Gescheurde hamstring

Door een te grote trekkracht aan de hamstring, kan deze gedeeltelijk of volledig scheuren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een aanzet tot een sprong of sprint. Men voelt dan een felle, plotselinge pijn aan de achterkant van het bovenbeen. Het is vaak nauwelijks mogelijk op het been te staan en te lopen. Er kan een zwelling en bloeduitstorting optreden. Het eerste stadium van de behandeling bestaat uit relatieve rust en afvoeren van zwelling en afvalstoffen. Vervolgens kan men lichte inspanning van de spiergroep vragen, door bijvoorbeeld fietsen. Daarna kan men een gedoseerde opbouw volgen om de volledige kracht en mobiliteit van de hamstrings weer terug te krijgen. Behandeltechnieken die aan bod kunnen komen tijdens het totale revalidatietraject, zijn: taping, mobiliserende/manipulerende technieken, dry needling, manuele triggerpointtherapie, oefentherapie, massage, etc. Lees meer over een hamstring scheur.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal