Gluteus minimus (Kleine bilspier)

De Gluteus Minimus is een kleine, waaiervormige spiergroep die diep in de bil verstopt ligt. De spier hecht aan het bekken en loopt naar beneden en hecht vast aan het dijbeen (femur) in de buurt van het heupgewricht. De specifieke aanhechting van de gluteus minimus is de trochanter major. Net als de grotere Gluteus Medius-spier zorgt deze spier ervoor dat we het bekken kunnen stabiliseren tijdens het lopen en rechtopstaande activiteiten.

 

Verloop & functie van de M. Gluteus Minimus

 

Functie van de gluteus minimus

Deze spier zorgt voor het voorwaarts heffen, het zijwaarts heffen en het naar binnen draaien van het bovenbeen. Daarnaast is het ook een belangrijke stabilisator van de heup.

Triggerpoints in de M. Gluteus Minimusgluteus minimus triggerpoints

Triggerpoints in de M. Gluteus Minimus kunnen pijn naar het heupgewricht, billen, de achterkant van het been naar de kuit en de buitenkant van het been naar de enkel veroorzaken.

Deze triggerpoints kunnen worden geactiveerd door triggerpoints in de Quadratus Lumborum-spiergroep, door lange perioden van immobilisatie, of door de abnormale lichaamsmechanica die ontstaat om wat voor reden dan ook. Bovendien kunnen mannen deze triggerpoints activeren door op een grote portemonnee te zitten die in de achterzak wordt bewaard.

Patiënten met triggerpoint-activiteit in de gluteus minimus-spiergroep kunnen bilpijn, heuppijn en pijn aan de achterkant van het been naar de kuit ervaren. De bilpijn en de pijn in het been samen kunnen een overtuigend geval van ischias veroorzaken.

De heuppijn wordt veroorzaakt door de laterale triggerpoints in deze spier. Deze triggerpoints kunnen ook uitstralende pijn aan de buitenkant van de dij en het onderbeen veroorzaken en worden "side-ischias" genoemd. Deze heuppijn zorgt ervoor dat de patiënt tijdens het lopen mank loopt en moeite heeft om uit een stoel te komen.

Klachten die de M. Gluteus Minimus kan veroorzaken

Bilklachten

De kleine bilspier kan onder andere pijn veroorzaken in de bil. Bij bilklachten door triggerpoints in de gluteus minimus, kan de therapeut verschillende technieken inzetten, zoals dry needling, massage, rekken, manuele triggerpointtherapie, manuele technieken, taping, etc. Ook zal de fysiotherapeut aandacht besteden aan wat de oorzaak van de vorming van triggerpoints is. Dit kan namelijk verschillende oorzaken hebben, zoals overbelasting, een eenzijdig bewegingspatroon, een verkeerde houding, een val, etc.

Beenklachten

De gluteus minimus kan ook een ‘geprojecteerde pijn’ aan de achterkant en zijkant van het been veroorzaken. Dit is het gevolg van triggerpoints in deze bilspier. Iedere spier heeft een kenmerkend patroon waar deze spier pijn naar kan uitstralen. Bij de kleine bilspier kan de pijn niet alleen bij de locatie van de spier zelf, maar ook aan de zijkant van het been gevoeld worden. Zo kan pijn aan de zijkant van uw been zomaar het gevolg zijn van triggerpoints in deze bilspier. (Echter, deze beenpijn kan ook andere oorzaken hebben.)
Dit type beenklachten kan men behandelen door de triggerpoints in de kleine bilspier ‘op te lossen’ door middel van dry needling, rekken, manuele triggerpointtherapie, massage, taping, etc. Ook is het handig de oorzaak van de triggerpoints aan te pakken en evt. te behandelen om zo herhaling van klachten te voorkomen.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal