Gluteus minimus (Kleine bilspier)


Verloop van de gluteus minimus

De gluteus minimus begint bij het darmbeen van het bekken en loopt naar de trochanter major (de grote knobbel aan de zijkant van het bovenbeen).

Wat is de gluteus minimus?

Functie van de gluteus minimus

Deze spier heeft het voorwaarts heffen, het zijwaarts heffen en het naar binnen draaien van het bovenbeen als functie.

Klachten die de kleine bilspier kan veroorzaken

Bilklachten

De kleine bilspier kan onder andere pijn veroorzaken in de bil. Bij bilklachten door triggerpoints in de gluteus minimus, kan de therapeut verschillende technieken inzetten, zoals dry needling, massage, rekken, manuele triggerpointtherapie, manuele technieken, taping, etc. Ook zal de fysiotherapeut aandacht besteden aan wat de oorzaak van de vorming van triggerpoints is. Dit kan namelijk verschillende oorzaken hebben, zoals overbelasting, een eenzijdig bewegingspatroon, een verkeerde houding, een val, etc.

Beenklachten

De gluteus minimus kan ook een ‘geprojecteerde pijn’ aan de achterkant en zijkant van het been veroorzaken. Dit is het gevolg van triggerpoints in deze bilspier. Iedere spier heeft een kenmerkend patroon waar deze spier pijn naar kan uitstralen. Bij de kleine bilspier kan de pijn niet alleen bij de locatie van de spier zelf, maar ook aan de zijkant van het been gevoeld worden. Zo kan pijn aan de zijkant van uw been zomaar het gevolg zijn van triggerpoints in deze bilspier. (Echter, deze beenpijn kan ook andere oorzaken hebben.)
Dit type beenklachten kan men behandelen door de triggerpoints in de kleine bilspier ‘op te lossen’ door middel van dry needling, rekken, manuele triggerpointtherapie, massage, taping, etc. Ook is het handig de oorzaak van de triggerpoints aan te pakken en evt. te behandelen om zo herhaling van klachten te voorkomen.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen