Gastrocnemius (tweehoofdige kuitspier)

De gastrocnemius noemt men ook wel de tweehoofdige kuitspier en deze spier ligt aan de achterkant van het onderbeen. De spier is onderdeel van de triceps surae spiergroep van de kuit. Deze spiergroep bestaat uit de gastrocnemius en de soleus. De gastrocnemius bestaat uit twee spierkoppen en deze beginnen bij de binnenste en buitenste knobbels van de knie (epicondylus medialis/lateralis femoris) en hechten via de achillespees aan de hak aan.

 

Functie van de gastrocnemius

Deze spier heeft invloed op de buiging van de knie en op de strekking en het optrekken van de binnenrand van de voet. Deze spier wordt ook wel een bi-articulaire spier genoemd, omdat deze over twee gewrichten loopt (de knie en de enkel). Bekijk in onderstaande video de functie van deze kuitspier. Klachten die de gastrocnemius kan veroorzaken

De spier kan verschillende klachten veroorzaken. Hieronder leest u enkele voorbeelden.

Zweepslag van de kuit
Een ruptuur (scheuring) van de kuitspier wordt ook wel een zweepslag van de kuit genoemd. Deze kan variëren van een gedeeltelijke scheuring tot een volledige ruptuur. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan na een aanzet voor een sprint of sprong. De behandeling bestaat uit een aantal dagen relatieve rust voor de spier en het op gang houden van de bloedcirculatie in het been en daarna het gedoseerd opbouwen van mobiliteit, stabiliteit en kracht van de spieren in het onderbeen. Wanneer u begeleiding zoekt bij één van onze fysiotherapeuten, kunnen zij gebruik maken van verschillende technieken, zoals oefentherapie, taping, manuele therapie, etc.

Spierkramp in de kuit
Veel mensen hebben wel eens kramp gehad. Vaak heeft men kramp in de kuiten en in veel gevallen treedt deze krampen s'nachts of bij inspanning op. Bij kramp treedt er een onwillekeurige samentrekking van spiervezels op. Triggerpoints in de gastrocnemius kunnen deze klacht veroorzaken. Deze spierknopen zijn ophopingen van afvalstoffen waardoor men sneller kans heeft op kramp. Men kan deze spierknopen behandelen met dry needling, manuele triggerpointtherapie, taping of bijvoorbeeld massage.

Hielklachten
De triggerpoints (spierknopen) in de gastrocnemius kunnen een ‘geprojecteerde pijn’ (‘referred pain’) geven in de kuit zelf, maar ook in de knieholte en ter hoogte van de hiel. Soms lijkt dit dan ook op hielspoor. Hielklachten kunnen dan ook het gevolg zijn van verhoogde spanning in de gastrocnemius. Wanneer men met behulp van massage, dry needling, taping of manuele triggerpointtherapie de spierknopen in de kuit kan verminderen, zullen de hielklachten in veel gevallen ook afnemen.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal