Erector spinae (rugstrekker)

Wanneer mensen rugklachten ervaren dan is meestal de erector spinae hier ook bij betrokken. Het is buitengewoon vervelend als je problemen hebt aan de erector spinae, de rugstrekker. En het vervelende is dat je die klachten zomaar kunt oplopen, soms al door gewoon verkeerd te zitten of verkeerd te tillen. Als je deze klachten snel verholpen wilt hebben, raden wij je aan om een afspraak in te plannen bij een van onze praktijken. Via deze website maak je eenvoudig een afspraak, zoek je naar extra informatie over de klachten of stel jij een vraag in het forum. Uiteraard werken wij samen met alle zorgverzekeraars. Op een kaartje vind je snel een van onze vestigingen die dicht bij je in de buurt gevestigd zijn. Zo weet je waar je moet zijn als je snel van je klachten af geholpen wilt worden.

Bekijk de belangrijke functie van de erector spinae


Erector spinae: een groep van 256 afzonderlijke spieren


Je zou de erector spinae veel eerder een spiergroep noemen dan een spier, om de simpele reden dat de erector spinae in feite een groep van 256 afzonderlijke spieren is, die weer is onderverdeeld in drie groepen: de longissimus, de iliocostalis en de spinalis. In Nederland wordt de erector spinae ook wel de rugstrekker genoemd, waarmee ook meteen de belangrijkste functie van deze spiergroep benoemd is. Behalve dat zorgt de spiergroep ervoor dat ook de romp stabiel blijft. Buig je de romp naar achteren? Ook dan doe je een beroep op de erector spinae, die op een aantal punten aan de wervelkolom zijn houvast vindt.


Rugoefening voor de erector spinae (rugstrekkers)


Gebogen houding en verkeerd tillen kunnen klachten veroorzaken


Klachten aan de erector spinae kunnen snel ontstaan bijvoorbeeld tijdens een lange autorit. Zorg dus altijd voor voldoende ondersteuning van de rugleuning of doe een kussentje in je rug. Ook als je langdurig in een gebogen houding zit op kanoor, boven je mobiele telefoon of tablet kun je klachten aan de rugstrekker krijgen, zoals er ook klachten kunnen ontstaan als je langdurig voor- of achterover gebogen staat. De klachten door een verkeerde houding bij telefoon of tablet gebruik zijn eenvoudig te verhelpen met een standaard waarop je tablet of telefoon plaatst. De klassieke wijze waarop je klachten kunt krijgen aan de rugstrekker is als je iets verkeerd of iets te snel van de grond tilt. De tip dat je door je knieën moet buigen kent iedereen, nog steeds neemt niet iedereen deze toch gouden tip ter harte.


Verstandig om te blijven bewegen


Voor je bij een van onze specialisten terecht kunt is het ondanks de pijn die je in de rug voelt verstandig zoveel mogelijk te blijven bewegen. Ga je stilzitten, dan worden de spieren namelijk nog stijver en zal de pijn alleen maar meer toenemen. En dat wil je uiteraard niet.

Maak direct een afspraak via onze website

Wil je zo snel mogelijk verlost zijn van de klachten aan de erector spinae? Logisch, want deze klachten zijn vaak erg pijnlijk. Om de klachten zo snel mogelijk te verminderen, raden wij je aan om een afspraak in te plannen bij een van onze vestigingen. Heb je nog vragen die je graag beantwoord hebt in de tussentijd? Dan kun je deze vraag op ons forum stellen.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal