Deltoideus (Deltavormige spier)


Verloop van de Deltoideus

De deltoideus bestaat uit drie delen: het voorste gedeelte (dit deel begint bij het sleutelbeen), het middelste gedeelte (dit deel begint bij het schouderdak) en het achterste gedeelte (dit deel begint bij de schouderbladkam). Deze drie delen van de spier hechten allemaal aan hetzelfde punt op de bovenarm aan.

Functie van de deltavormige spier

De voornaamste functie van de spier is het zijwaarts heffen van de arm. Ook helpen de voorste vezels van de spier mee bij het voorwaarts heffen van de arm en het naar binnen draaien van de schouderkop. De achterste vezels helpen mee bij het achterwaarts heffen van de arm en het naar buiten draaien van de schouderkop.

Klachten die de deltoideus kan veroorzaken

Schouder- en bovenarmklachten

De deltoideus spier kan zorgen voor schouder- en bovenarmklachten. Zo kunnen triggerpoints (spierknopen) in de ze spier zorgen voor pijn rondom het schoudergewricht en de bovenarm. Dit komt doordat deze triggerpoints ook pijn kunnen veroorzaken in een ander gebied dan waar de spierknoop zich bevindt. Dit noemt men ook wel ‘geprojecteerde pijn’ of ‘referred pain’. Dit type schouderklachten door triggerpoints in de deltoideus kan ontstaan door bijvoorbeeld het veelvuldig heffen van de arm. Hierdoor wordt de deltavormige spier overbelast en is er meer kans op de vorming van triggerpoints. Ook onderbelasting of bijvoorbeeld een acuut trauma kan tot deze blessure leiden.
De behandeling van dit soort schouderklachten bestaat uit het wegnemen van de triggerpoints en het behandelen van de oorzaak van de triggerpoints. Het behandelen van de triggerpoints kan vaak goed door middel van dry needling. Hierbij ‘ontlaadt’ men de spierknopen als het ware met een droge naald. Voorbeelden van andere behandelvormen zijn manuele triggerpointtherapie, oefentherapie, massage, rekken en tapen.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggenAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal