Biceps brachii (Tweehoofdige bovenarmspier)

Verloop van de Biceps Brachii

De Biceps Brachii is aan de voorzijde van de bovenarm gelegen en wordt ook wel de ‘spierbal’ genoemd. De spier bestaat uit twee spierkoppen: de lange kop (caput longum) en de korte kop (caput breve). De lange kop begint bij het uitsteeksel net boven de kom van de schouder en de korte kop begint bij het ravenbekuitsteeksel van het schouderblad. Beide spierkoppen hechten aan het uitsteeksel bij het spaakbeen aan.

Bekijk de video over de Biceps Brachii

Functie van de spier

De biceps heeft het buigen van de elleboog, het naar buiten (open draaien) van de arm en pols en het voorwaarts heffen van de arm als functie. De spier zorgt dus voor bewegingen in het schouder- en ellebooggewricht.


Klachten die de tweehoofdige bovenarmspier kan veroorzaken

Schouderklachten

Een overbelasting van de biceps spier kan resulteren in pijn aan de voorzijde van de schouder. Dit kan komen door een irritatie van één van de twee pezen of het kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van referred pain van eventuele triggerpoints in de biceps. Deze spierknopen kunnen namelijk niet alleen lokale pijn, maar ook pijn op afstand veroorzaken. Zo kan pijn aan de voorzijde van de schouder het gevolg zijn van een blessure aan de biceps.
Men kan deze klachten vaak goed behandelen met (een combinatie van) de volgende technieken: dry needling, taping, mobilisaties/manipulaties, oefentherapie, manuele triggerpointtherapie, oefentherapie, houdingstherapie, etc.

Gescheurde bicepspees

Een bicepspees kan scheuren ten gevolge van een plotselinge, grote kracht op de pees of een herhaaldelijke, overbelasting van de pees. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij zwaar tillen of intensief gewichtheffen. Een pees die al van verminderde kwaliteit is, zoals bij een biceps tendinopathie, zou op den duur ook kunnen scheuren.
Ook kan de bicepspees beschadigd raken ten gevolge van een labrumletsel. Dit is letsel aan de kraakbeenring van de schouder.
Bij een biceps scheur wordt men vaak geopereerd om de scheur te herstellen en volgt men daarna een revalidatietraject. Hierbij wordt aandacht besteed aan het gradueel opbouwen van de mobiliteit, stabiliteit en kracht van de biceps en de andere betrokken spieren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van manuele technieken, oefentherapie, taping, etc.
Voor meer informatie: lees het artikel Biceps(pees) scheur op onze website.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggenAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal