Adductor Magnus (Grote dijaanvoerder)

Verloop van de Adductor Magnus

De grote dijaanvoerder behoort tot de adductorengroep en loopt van het schaambeen en het zitbeen naar het bovenbeen.

Functie van de spier

De Adductor Magnus zorgt voor strekking van de heup, lichte buiging van de heup en het zijwaarts naar binnen bewegen van het been. De aanhechting van de pees zorgt ervoor dat deze ook bijdraagt aan de naar binnen draaiende beweging van de heup. Tot slot helpt de spier ook mee bij het stabiliseren van het bekken.

Klachten die de Adductor Magnus kan veroorzaken

Liesklachten

De grote dijaanvoerder kan bij verkeerde belasting pijn geven in de liesregio. Door herhaaldelijke overbelasting van de spier kan de peesaanhechting geïrriteerd of ontstoken raken. Dit kan op den duur ook leiden tot een tendinose. Dit houdt in dat de kwaliteit van het peesweefsel achteruit gaat.
Vaak ontstaat deze blessure na een periode van relatieve overbelasting op de spier, zoals bij een verhoogde trainingsintensiteit of het veranderen van werkactiviteiten. Ook een acuut moment, zoals een misstap, kan een overbelasting zijn en deze blessure veroorzaken.
Rust voor de Adductor Magnusen kan soms al helpen om te herstellen van deze klacht. Indien dit herstel niet inzet, kan men kiezen voor verschillende fysiotherapeutische technieken om de klachten te laten behandelen, zoals: oefentherapie, massage, dry needling, manuele therapie, taping, manuele triggerpointtherapie, etc.

Bekkenklachten

Volgens de theorie van triggerpoints heeft iedere spier een vast ‘referred pain’ patroon. Dit is het gebied waarnaar de spier pijn kan projecteren. Van de Adductor Magnus is bekend dat deze zowel uitstraling in de lies als in de bekkenregio kan geven. Hierdoor kunnen er klachten in de bekken en lies ontstaan. De pijn kan bij deze spier dus niet alleen omlaag, maar ook omhoog richting de onderbuik geprojecteerd worden.
Door de triggerpoints te behandelen, verdwijnen vaak ook de bekken- of onderbuikklachten. Dit kan door middel van dry needling, taping, rekken, manuele triggerpointtherapie, massage etc.
Daarnaast is het belangrijk te achterhalen waarom de triggerpoints zich in deze spier gevormd hadden en deze oorzaak waar nodig ook te behandelen.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggenAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal