Adductor longus (Lange dijaanvoerder)

Verloop van de Adductor Longus

De adductor longus is één van de spieren die aan de binnenzijde van het bovenbeen gelegen zijn. De spier begint bij het bovenste gedeelte van het schaambeen en het voorste gedeelte van de symfyse (schaambeenvoeg). De spier loopt vervolgens aan de binnenzijde van het bovenbeen en hecht aan het midden van het dijbeen aan.

Functie van de spier

Deze spier heeft invloed op bewegingen van het heupgewricht. De spier zorgt namelijk voor het zijwaarts naar binnen bewegen van het been, het buigen van de heup tot 70 graden en het strekken van de heup vanaf 80 graden buiging. Ook helpt deze addutor longus bij het stabiliseren van het bekken.

Klachten die de adductor longus kan veroorzaken

Liesklachten

De lange dijaanvoerder kan liesklachten veroorzaken. Wanneer de spier verkeerd belast wordt, kan dit zorgen voor irritatie bij de aanhechting van de pees aan het schaambeen. Dit kan ook leiden tot degeneratie van het peesweefsel. Hierbij gaat de kwaliteit van het peesweefsel achteruit. Dit noemt men een tendinose.
Deze liesklachten kunnen het gevolg zijn van een acuut moment (zoals een verrekking bij een sportactiviteit) of door langdurige overbelasting (bijvoorbeeld bij verhoging van trainingsintensiteit).
Soms helpt relatieve rust voor de spier al voldoende om de klachten te doen herstellen. Indien dit niet het geval is, kan manuele therapie, dry needling, manuele triggerpointtherapie, oefentherapie, rekken, massage, taping, etc. vaak ook helpen om de klachten te verhelpen.

Knieklachten

De adductor longus kan ook knieklachten veroorzaken. Dit heeft met triggerpoints te maken. Triggerpoints zijn spierknopen die zich in spieren kunnen bevinden die verkeerd belast worden. Deze triggerpoints kunnen pijn ter hoogte van de spier zelf geven, maar ook op andere plekken in het lichaam. Iedere spier heeft zo zijn eigen herkenbare pijnpatroon. Van de lange dijaanvoerder is bekend dat het zowel pijn in de liesregio als ter hoogte van de knie kan veroorzaken. Op deze manier kunnen knieklachten het gevolg zijn van triggerpoints in de adductor longus.
Men kan dit type knieklachten vaak goed verhelpen door de triggerpoints te behandelen met dry needling therapie, manuele triggerpointtherapie, rekken, massages of taping.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggenAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal