Abductor pollicis brevis (Korte duimstrekker)

Verloop van de Abductor pollicis brevis

Deze Abductor pollicis brevis is gelegen bij de duim. De korte duimstrekker begint bij twee handwortelbeentjes (os scaphoideum en os trapezium) en hecht bij het basiskootje van de duim aan.

Functie van de spier.

Deze spier heeft abductie (dus het naar buiten bewegen) van de duim als functie.

Klachten die de korte duimstrekker kan veroorzaken

Syndroom van De Quervain

Het Syndroom van De Quervain is een irritatie van de peesschede en pees van de abductor pollicis longus en/of abductor pollicis brevis. Wanneer de spieren overmatig gebruikt worden, kan dit resulteren in een ontstekingsbeeld, zoals de aanwezigheid van pijn, zwelling en warmte. Ook een acuut moment, zoals een val, kan leiden tot deze blessure. Bewegingen die belastend zijn voor deze duimspieren zijn bewegingen die gepaard gaan met veel grijpkracht, zoals bowlen, in de tuin werken of schrijven.
Bij deze blessure kan er stijfheid ter hoogte van de duim en pijn ter hoogte van duim en pols optreden en mogelijk ook pijn die doorstraalt naar de onderarm. Wanneer men op de spier en pees drukt, is dit pijnlijk. Bij kracht zetten met de duim wordt de pijn ook erger.
Om te herstellen van deze klacht is het belangrijk om de pees rust te geven. Bewegingen waarbij de duim overmatig gestrekt wordt of waarbij men veel grijpkracht nodig heeft, dienen even vermeden te worden. Diverse fysiotherapeutische technieken, zoals taping, oefentherapie, mobilisatietechnieken etc. kunnen het herstel ondersteunen. Ook een brace of koelen kan helpen. Wanneer de pees op deze wijze niet of onvoldoende hersteld, kan men zich eventueel laten opereren. Hierbij wordt er extra ruimte gecreëerd voor deze pezen van de duim.

Pijn in de duim

Triggerpoints (spierknopen) in de abductor pollicis brevis kunnen ook pijn veroorzaken in de duim. Hierbij is er dus geen sprake van een peesblessure, maar een spierblessure. Deze pijnklachten kan men vaak goed verhelpen door de triggerpoints in de duim te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld met manuele triggerpointtherapie. Hierbij gebruikt men manuele druktechnieken om de spierknopen ‘op te lossen’. Andere technieken die bij deze blessure zouden kunnen helpen zijn bijvoorbeeld: manuele technieken, oefentherapie, taping etc.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal