Rusteloze benen

Wat zijn rusteloze benen?

Rusteloze benen wordt ook wel het Restless Legs Syndroom (RLS) of de ziekte van Willis-Ekbom genoemd. Dit is een aandoening waarbij men een onrustig gevoel in de benen (en in sommige gevallen ook in de armen) ervaart. Dit gevoel treedt meestal 's avonds op wanneer men in bed ligt. Men kan dit onrustige gevoel vaak alleen verminderen door de ledematen te bewegen.

Wat zijn de oorzaken?

Het is nog niet vastgesteld wat de precieze oorzaak van rusteloze benen is. Wel heeft men het vermoeden dat de directe oorzaak te maken heeft met het zenuwstelsel. Andere factoren die mogelijk ook een rol spelen zijn: verhoogde leeftijd, zwangerschap, bloedarmoede, vitamine B12 tekort en ijzertekort. Ook aandoeningen zoals diabetes en reuma kunnen deze klachten veroorzaken. Tot slot komt rusteloze benen in bepaalde families vaker voor en kan men daarom concluderen dat het erfelijk is.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men ervaart een onrustig, tintelend en/of kriebelend gevoel in de onderbenen, bovenbenen of in de armen. Dit gevoel komt vaak vlak voor het slapen gaan opzetten. Vaak gaan mensen dan bewegen om de klachten te verminderen. Deze aandoening kan de nachtrust ernstig verstoren. Dit kan uiteindelijk leiden tot oververmoeidheid.

Wat is de behandeling?

De diagnose rusteloze benen kan men alleen stellen aan de hand van een slaaponderzoek. Wanneer men (mogelijk) rusteloze benen heeft, is het belangrijk de oorzaak, zoals een ijzertekort, te achterhalen en te behandelen. Daarnaast kunnen de klachten verminderen door een gezond eet- en beweegpatroon. Ook een massage of een warm bad wil nog wel eens helpen. Bij hevige klachten waarbij de behandeling zoals hierboven beschreven staat niet helpt, kan men medicijnen krijgen. Men kan de klachten dan vaak beter onder controle houden.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen