TFCC letsel

Wat is een TFCC letsel?

TFCC is de afkorting voor het Triangulaire FibroCartilagineuze Complex. Dit is een verzamelnaam voor de banden (ligamenten) en de discus (bestaande uit kraakbeen) aan de pinkzijde van de pols. Deze structuren vormen de verbinding tussen het spaakbeen, de ellepijp en de handwortelbeentjes. De functie van dit complex is het opvangen van klappen op de pols en het stabiliseren van de pols.

Hoe ontstaat het?

Door een val op de pols werkt er een grote kracht in op het TFCC en kan er een scheurtje in dit complex optreden. Ook een polsbreuk kan leiden tot een scheurtje in deze structuren. Ook kan het TFCC slijten door een afwijkende stand van de botten in de pols of door overbelasting.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Mensen met TFCC letsel ervaren pijn aan de pinkzijde van de pols. Deze pijn wordt erger wanneer men op het TFCC drukt. Het veelvuldig zwaar belasten van de pols verergert de klachten. Bij het naar buiten (richting pinkzijde) bewegen van de pols wordt de pijn erger. Ook kan men krachtsverlies ervaren in pols en hand.

Wat is de behandeling?

Wanneer een TFCC letsel niet behandeld wordt, kan dit slijtage in de desbetreffende gewrichten veroorzaken. Bij een klein scheurtje kan een brace of spalk helpen om de structuren tot rust te laten komen en te laten herstellen. Ook door middel van fysiotherapie kan de belastbaarheid van de pols verbeterd worden. Wanneer dit onvoldoende helpt of als er sprake is van een grotere scheuring kan men ervoor kiezen het scheurtje operatief te laten hechten. Wanneer er sprake is van slijtage van het TFCC kan men ervoor kiezen om de ellepijp in te korten, waardoor er minder belasting op het TFCC komt. Fysiotherapie kan na deze operatie uitkomst bieden om de belastbaarheid van de pols weer op te bouwen.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen