Spondylose

Wat is spondylose?

Spondylose is een aandoening van de wervelkolom. Het is een vorm van artrose (ook wel slijtage genoemd) waardoor de wervels en de tussenwervelschijven aangetast worden. Spondylose kan zowel in de nek als in de boven- en onderrug voorkomen. We spreken van 'lumbale spondylose' als de slijtage in de onderrug zit. 'Cervicale artrose' betekend dat je slijtage van je nekwervels hebt. 

Wat zijn de oorzaken?

Spondylose is een vorm van artrose en komt vaak door veroudering. Door de veroudering wordt de kwaliteit van de tussenwervelschijven minder en worden de wervels brozer. Er is dan meer kans op slijtage. Het komt ook wel eens op jongere leeftijd voor. Dan is de oorzaak in veel gevallen een slechte lichaamshouding.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Spondylose kan dus zowel in de nek als in de boven- en onderrug voorkomen. In het beginstadium hoeven er nog geen klachten op te treden. Naarmate de tijd verstrijkt, worden de tussenwervelschijven verder aangetast en ontstaat er meer druk op de wervels. Als reactie hierop treedt er botvergroeiing van de wervels op. Meestal ontstaat er in deze fase een hevige nekklachten of rugpijn. Deze pijn kan uitstralen naar andere lichaamsdelen. Doordat er in sommige gevallen ook zenuwbeknellingen kunnen ontstaan, kan men ook tintelingen in de benen en/of armen ervaren en kan men moeite krijgen met lopen en/of balans.

Wat is de behandeling?

Wanneer er geen sprake is van een zenuwbeschadiging is een operatie meestal niet nodig en kan fysiotherapie helpen de klachten onder controle te houden. Massage, manuele rektechnieken en houdingstherapie kunnen de klachten verminderen. Ook spierversterkende oefeningen voor de romp worden aanbevolen om deze zo sterk mogelijk te maken. Wanneer er wel sprake is van een zenuwbeschadiging, wordt een operatie uitgevoerd. Er zijn verschillende typen operaties die afhankelijk zijn van de locatie en ernst van de spondylose. Lees meer over de behandeling bij rugklachten.