Spierkramp

Wat is Spierkramp?

Spierkramp is een onwillekeurige samentrekking van spiervezels in de spieren. Een bekend voorbeeld is spierkramp in de benen. Het kan ontstaan na een fysieke inspanning (secundaire kramp), maar kan ook ’s nachts in rust spontaan opzetten (idiopathische kramp).

Wat zijn de oorzaken?

Het kent verschillende oorzaken. Een veel voorkomende oorzaak is een zuurstoftekort in het spierweefsel wat ervoor zorgt dat de vezels wel aanspannen, maar onvoldoende energie hebben om te ontspannen. In de meeste gevallen zijn triggerpoints de oorzaak hiervan. De spieren blijven hierdoor langdurig aangespannen: spierkramp. Daarnaast kan het ontstaan door een grote mate van vochtverlies of door een tekort aan suiker. Ook kunnen spieren door kou verkrampen.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Wanneer men spierkramp krijgt, ervaart men een plotselinge en hevige samentrekking van het desbetreffende weefsel wat hevige pijn oproept. Het is vaak moeilijk om het verkrampte weefsel te laten ontspannen en de spier voelt hard aan.

Wat is de behandeling?

Bij spierkramp helpt het vaak om de desbetreffende spier langzaam te rekken. Men gaat dan het aanspannen van de spiervezels tegen. Daarna wil het vaak helpen om de spier te laten ontspannen door middel van een massage of het gebruik van medical tape. De doorbloeding van de spier wordt dan verbeterd waardoor men minder kans heeft op kramp. Afhankelijk van de oorzaak van de kramp kan men een eventueel vochtverlies of suikertekort aanvullen. Om een zuurstoftekort in spieren te voorkomen, is het belangrijk om niet korte tijd voor een fysieke inspanning te eten, omdat dan veel bloed met zuurstof naar het verteringsstelsel gaat en er een zuurstoftekort in de spieren kan ontstaan.

Ervaring in onze praktijk

In veel gevallen kunnen wij wat betekenen voor patiënten die last hebben van spierkrampen. Middels Tiggerpointtherapie (dry needling therapie) en advies kunnen we de de betreffende spier ontspannen, waardoor de bloedcirculatie verbeterd en de spierkramp opgelost of voorkomen kan worden.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen