Spasticiteit

Wat is spasticiteit?

Bij spasticiteit is er sprake van spierspasme. Dit is een toenemende spierspanning in één of meerdere spieren. Er ontstaat een onwillekeurige activiteit van spieren. Men heeft op dat moment geen controle over de spier(en). De spasmes kunnen continu aanwezig zijn, maar kunnen ook met tussenpozen aanwezig zijn.

Hoe ontstaat het?

Spasticiteit wordt veelal veroorzaakt door neurologische aandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn: een Cerebro Vasculair Accident (CVA), een dwarslaesie, Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) en Multiple Sclerose (MS). Ook een zuurstoftekort bij de geboorte kan leiden tot deze aandoening.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Het is vooral te herkennen aan de verstoorde motoriek en de spierverkrampingen. Een ander kenmerk van spasticiteit is dat de spieren vaak eerst in een verkrampte positie staan (dwangstand) en dat ze daarna juist verslappen. Bewegen van bepaalde gewrichten kan daardoor erg moeilijk en pijnlijk zijn. Ook treedt er vaak vermoeidheid op vanwege het vele, onwillekeurige bewegen gedurende de dag.

Wat is de behandeling?

De behandeling van spasticiteit vergt vaak een multidisciplinaire aanpak. Afhankelijk van de ernst van de spasticiteit kunnen medicijnen ingezet worden om de spasmes te remmen. Daarnaast kan de ergotherapeut uw leefomgeving aanpassen om zo zelfstandig mogelijk te blijven. Ook kan de ergotherapeut hulpmiddelen, zoals een spalk of orthese, adviseren om de spasmes tegen te gaan. De fysiotherapeut kan helpen door een oefenprogramma op te stellen om de spierfunctie zo veel mogelijk te behouden. Daarnaast kijkt de fysiotherapeut naar de zit- en lighouding om doorligplekken (decubitus) te voorkomen. Ook kan de fysiotherapeut de gewrichten mobiliseren om contracturen (verklevingen) tegen te gaan. Soms kan hydrotherapie (therapie in water) helpen om de spasmes te verminderen.