Spanningshoofdpijn

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn wordt ook wel spierspanningshoofdpijn genoemd. Deze vorm van hoofdpijn komt voort uit een verhoogde spierspanning in de spieren in hoofd, nek, schouders en/of rug. Men kan episodische en chronische spanningshoofdpijn onderscheiden. Bij de episodische vorm heeft men enkele uren of dagen last van de hoofdpijn, maar heeft men ook langere periodes zonder hoofdpijn. Bij de chronische vorm is de pijn minimaal vijftien dagen per maand aanwezig. Bij ongeveer 78% van de hoofdpijnklachten is er sprake van deze vorm van hoofdpijn. Andere vormen van hoofdpijn zijn bijvoorbeeld: cervicogene hoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn.

Hoe ontstaat het?

Deze hoofdpijnklachten ontstaan door een verhoogde spierspanning in de spieren van het hoofd, de nek, de schouders en/of de rug. Deze verhoogde spierspanning kan ontstaan door overbelasting door bijvoorbeeld een verkeerde lichaamshouding of een eenzijdig bewegingspatroon. Echter, ook een acute overbelasting, zoals een verkeersongeluk, kan uiteindelijk leiden tot spanningshoofdpijn. Anders dan de naam doet vermoeden, hoeft spanningshoofdpijn dus niet veroorzaakt te worden door (emotionele) spanning, maar dat is wel mogelijk.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De pijn begint vaak ter hoogte van de hals- en/of nekspieren. Deze pijn straalt uit naar het achterhoofd en kan dan verder doorstralen naar de boven- en voorkant van het hoofd. Men beschrijft de pijn als dof en drukkend. Ook kan men het gevoel hebben dat er een strakke band om het hoofd zit. Kenmerkend voor spanningshoofdpijn is dat de pijn niet toeneemt bij inspanning. De pijn is qua intensiteit licht tot matig en men kan dagelijkse activiteiten nog blijven uitvoeren.

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende behandelvormen mogelijk bij spanningshoofdpijn. Genoeg ontspanning, een gezond eet- en beweegpatroon en voldoende nachtrust kunnen de klachten al verminderen. Binnen de fysiotherapie zijn er ook verschillende behandelmogelijkheden. Massages, rekoefeningen, ontspanningsoefeningen en/of oefentherapie kunnen helpen. Een andere effectieve behandelmethode is triggerpointtherapie. Door middel van manuele druktechnieken en/of dry needling kunnen bepaalde triggerpoints (spierknopen) in spieren behandeld worden. De spieren die bij spanningshoofdpijn vaak triggerpoints bevatten, zijn: de wangkauwspier, de monnikskapspier, spieren in de hals en spieren net onder de schedelrand.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal