Oedeem

Wat is Oedeem?

Oedeem is een overvulling van weefsel met water. Er treedt dan zwelling op. Een bekend voorbeeld is lymfeoedeem in de arm na het verwijderen van de lymfeklieren in de oksel na een borstoperatie.

Wanneer ontstaat het?

Er zijn drie vormen te onderscheiden: veneus oedeem, lipoedeem en lymfeoedeem. Veneuze overvulling ontstaat door een te hoge druk in de aderen waardoor vocht vrijkomt uit de aderen. Lipoedeem ontstaat door een ophoping van vet in het weefsel. Lymfeoedeem ontstaat wanneer er een disbalans is tussen de aanvoer en afvoer van vocht. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen primair en secundair lymfeoedeem. Men spreekt van de primaire vorm wanneer dit aangeboren is. De secundaire vorm ontstaat na obstructie van het lymfestelsel door andere aandoeningen.

Wat is de behandeling?

Wanneer men dit verschijnsel niet behandelt, wordt het gezwollen weefsel gevuld met bindweefsel. Het bekende fenomeen dat je een 'putje' kan drukken in het oedeem ('pitting') is dan niet meer mogelijk. De huid wordt dik en stug. Om te voorkomen dat er bindweefsel gevormd wordt, kan de fysiotherapeut u helpen door middel van het toepassen van verschillende technieken, zoals lymfedrainage en lymfetaping. Dit stimuleert de afvoer van het lymfevocht waardoor de zwelling zal afnemen.

Bron: De Morree, J.J. (2009). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: Functie, beschadiging en herstel (5e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum