Neuropathische pijn

Wat is neuropathische pijn?

Neuropathische pijn wordt ook wel zenuwpijn genoemd en kan optreden na een zenuwbeschadiging. Deze beschadiging kan zowel in de zenuwen in de armen en benen optreden, maar kan zich ook in het centrale zenuwstelsel bevinden. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Door een stoornis in de geleiding van de zenuwsignalen vinden er spontane prikkelingen plaats.

Hoe ontstaat het?

De juiste theorie achter het ontstaan van deze pijn is nog niet helemaal duidelijk. Er kunnen mogelijk beschadigingen zijn bij het ontvangen van de zenuwprikkel, bij het doorgeven van de prikkel aan de hersenen of bij de interpretatie van de hersenen van de prikkel. Er zijn verschillende aanleidingen voor het ontstaan van neuropathische pijn. Zo kan het ontstaan bij diabetes, bij Multiple Sclerose (MS), bij gordelroos, bij chemotherapie of na een chirurgische operatie.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Er zijn een aantal symptomen van neuropathische pijn. De pijn wordt meestal als een scherpe, branderige of stekende pijn beschreven. Vaak gaat deze pijn gepaard met tintelingen. Bepaalde plekken van het lichaam kunnen overgevoelig zijn voor aanraking. Dit is een overdreven pijnreactie en dat ziet men vaak bij neuropathische pijn. Ook kan men overgevoelig zijn voor warmte of koude. Soms voelen bepaalde plekken doof aan, maar zijn deze plekken wel degelijk pijnlijk.

Wat is de behandeling?

Het kan op verschillende manieren behandeld worden. De aanpak kan multidisciplinair zijn. Dit kan plaatsvinden in een pijncentrum. Men kan de pijn verminderen door het blokkeren van zenuwen of door het gebruik van medicijnen die in de hersenen de verwerking van prikkels veranderen. Ook kan de zenuwpijn behandeld worden door een lokale injectie van ontstekingsremmers of door bijvoorbeeld elektrische zenuw- of ruggenmergstimulatie.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen